sZiBis Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Mam od pewnego czasu pewien problem i w sumie jedyny z komputerem bo z reszta sobie poradzilem Mianowicie jest taka sprawa jezeli kopiuje pliki o rozmiarze od 50 mega w gore z jednej partycji na 2 to spada mi transfer i zapelnia sie caly ram i rosnie plik wymiany normalnie powinno sie kopiowac 650 mega na moim dysku pomiedzy 2-3 minuty a ja kopiuje nawet 10 cos jest nie tak. Powiem ze mam dma dysk dziala w trybie ata100 udma5 na dysku aktywowane i na cdromach tez zainstalowany mam service packa via 4,40p3 wersje do tego via latency patch 0,19d mam tez ustawione w cachemanie opcje dla win2000 optymalne mam tez monitoring ramu i zwalnianie poprzez program memstatxp posiadam teraz winxp pl. Jak ktos sie spotkal z takim czyms to niech mi powie i mnie oswieci bo mi sie pomysly juz skonczyly aaaa i ramu mam 256 mega ddry i plik wymiany ustawiony na 384 mga maks ale zaalokowane jest zawsze maks 300 mega. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 zobacz czy taśmy dysków nie są uszkodzone , a jak nie to może format dyska pomoże i założenie na nowo partycji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Jak zaczalem czytac posta to odrazu pomyslalem, ze klopot lezy po stronie starego hdd. Otoz stare dysie maja problemy z nowym winXP lub win2k - ja tego nie doswiadczylem. Jednak spogladajac na konfig pomyslalem, ze to nie wina starego hdd ale poprostu BIII. Mam kolege (zreszta juz z nim nie utrzymuje kontaktu), ktory kupil BIII za ogromna kase (to byly czasy swietnosci barki jak weszla III). Ledwo co go utrzymalem zeby nie rozjeb..... komputra bo film z partycji na partycje zgrywal 15 minut. To samo po zamontowaniu mojego hdd do jego kompa - z jego hdd na moj - tez 12-15 minut. Wiec jasna sprawa z mojego pkt. widzenia. P.S. UDMA 5 to ATA 100 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 P.S. UDMA 5 to ATA 100 ?Dokladnie tak 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 P.S. UDMA 5 to ATA 100 ? Dokladnie tak 8)Moment - UDMA 2 to ATA33, UDMA 3 to ATA66, UDMA 4 to ATA 100, wiec UDMA 5 to ATA133 - tak myslalem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 poszukaj sobie Total Copy.szybciej kopiuje na wolnych dyskach :) ale nie polecam do 7200 bo zwalnia :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 P.S. UDMA 5 to ATA 100 ? Dokladnie tak 8)Moment - UDMA 2 to ATA33, UDMA 3 to ATA66, UDMA 4 to ATA 100, wiec UDMA 5 to ATA133 - tak myslalem :)Logicznie rzecz biorac tak - a praktycznie - nie 8) Moj Szajsung ma max ATA 100 a w windzie mam napisane "Ultra DMA tryb 5" Czyli gdzies podrodze sie zgubila jedna cyferka :) Jakos UDMA 3 mi sie nigdy o uszy nie obilo... Ale moglem przegapic :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 P.S. UDMA 5 to ATA 100 ? Dokladnie tak 8)Moment - UDMA 2 to ATA33, UDMA 3 to ATA66, UDMA 4 to ATA 100, wiec UDMA 5 to ATA133 - tak myslalem :)Logicznie rzecz biorac tak - a praktycznie - nie 8) Moj Szajsung ma max ATA 100 a w windzie mam napisane "Ultra DMA tryb 5" Czyli gdzies podrodze sie zgubila jedna cyferka :) Jakos UDMA 3 mi sie nigdy o uszy nie obilo... Ale moglem przegapic :P Wiec walek :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 P.S. UDMA 5 to ATA 100 ? Dokladnie tak 8)Moment - UDMA 2 to ATA33, UDMA 3 to ATA66, UDMA 4 to ATA 100, wiec UDMA 5 to ATA133 - tak myslalem :)Logicznie rzecz biorac tak - a praktycznie - nie 8) Moj Szajsung ma max ATA 100 a w windzie mam napisane "Ultra DMA tryb 5" Czyli gdzies podrodze sie zgubila jedna cyferka :) Jakos UDMA 3 mi sie nigdy o uszy nie obilo... Ale moglem przegapic :P Wiec walek :)Prosto rzecz ujmujac :arrow: chyba tak 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeNeK Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Jak zaczalem czytac posta to odrazu pomyslalem, ze klopot lezy po stronie starego hdd. Otoz stare dysie maja problemy z nowym winXP lub win2k - ja tego nie doswiadczylem. Jednak spogladajac na konfig pomyslalem, ze to nie wina starego hdd ale poprostu BIII. Mam kolege (zreszta juz z nim nie utrzymuje kontaktu), ktory kupil BIII za ogromna kase (to byly czasy swietnosci barki jak weszla III). Ledwo co go utrzymalem zeby nie rozjeb..... komputra bo film z partycji na partycje zgrywal 15 minut. To samo po zamontowaniu mojego hdd do jego kompa - z jego hdd na moj - tez 12-15 minut. Wiec jasna sprawa z mojego pkt. widzenia. na mojej BIII nie ma zadnego problemu ... przed chwilka (dla testu) skopiowlaem plik *.avi z parycji F: na C:, ktory zajmowal 697 MB (730 894 336 bajtow :wink: ) i zajelo to ok 2 min i 40 sec. Jak zgrywalem cos od qmpla/do qmpla na jego hdd tez bylo dobrze. Pracuje na WinMe, ale na 98se, XP pro (pl&eng) i 2k tez bylo O.K. wiec nie widze tu problemu ze strony hdd (chyba ze jakas walnieta seria) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Jak zaczalem czytac posta to odrazu pomyslalem, ze klopot lezy po stronie starego hdd. Otoz stare dysie maja problemy z nowym winXP lub win2k - ja tego nie doswiadczylem. Jednak spogladajac na konfig pomyslalem, ze to nie wina starego hdd ale poprostu BIII. Mam kolege (zreszta juz z nim nie utrzymuje kontaktu), ktory kupil BIII za ogromna kase (to byly czasy swietnosci barki jak weszla III). Ledwo co go utrzymalem zeby nie rozjeb..... komputra bo film z partycji na partycje zgrywal 15 minut. To samo po zamontowaniu mojego hdd do jego kompa - z jego hdd na moj - tez 12-15 minut. Wiec jasna sprawa z mojego pkt. widzenia. na mojej BIII nie ma zadnego problemu ... przed chwilka (dla testu) skopiowlaem plik *.avi z parycji F: na C:, ktory zajmowal 697 MB (730 894 336 bajtow :wink: ) i zajelo to ok 2 min i 40 sec. Jak zgrywalem cos od qmpla/do qmpla na jego hdd tez bylo dobrze. Pracuje na WinMe, ale na 98se, XP pro (pl&eng) i 2k tez bylo O.K. wiec nie widze tu problemu ze strony hdd (chyba ze jakas walnieta seria) Nie klasyfikuje wszystkich barracud jako shity. Byly pogoski sprawdzone przeze mnie osobiscie, ze barracuda III moze miec pewne problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 UDMA 5 to ATA100!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 UDMA 5 to ATA100!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Cholera czemu podwójnie?? :) Spieprzyłem sprawę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Skasowanie posta jest prostsze od samozadowolenia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sZiBis Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 dzieki za zainteresowanie ale dalej nic mi to nie dalo :) bo ja wiem ze mi dysk dobrze chodzil bo jeszcze niedawno tak sie nie dzialo i teraz tylko nie wiem co sie zmienilo takiego w systemie co moglo ten stan rzeczy zepsuc :( dawniej mi kopoiowal poprostu normalnie po 2-3 minut Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 sZiBis. Coś mi się wydaje, że gdzieś przekombinowałeś. Powodów może być kilka: 1. Za mocno sfragmentowany dysk (kiedy robiłeś defragmentację) 2. W ustawieniach (nie pamiętam gdzie, rejestr czy panel sterowania), masz ustawione kopiowanie pliku do pamięci, potem na inny nośnik- dobre to było dla FDD i małych plików lub jak masz 2GB RAM-u, 3. Coś jeszcze było z pakietami 64kb i buforami, teraz nie pamiętam, a nie chce mi się szukać. 4. Przy okazji sprawdź transfery danych z/na dysk (może pracować w PIO4), co z tego że BIOS i system prawidłowo go identyfikują. Zacznij szukać w panelu sterowania, może dostaniesz olśnienia. Mam nadzieję, że zworki na dysku są zgodne z nadrukiem na dysku. Seagate ma udostępnione dość bogate oprogramowanie do swoich dysków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sZiBis Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 1. niedawno speed diskiem defragmentowalem :) 2. mozliwe tylko jak sie nazywa to ustawienie w tym wlasnie problem wiem ze to jest cos w systemie skopane tylko nie wiem jaka nazwa to jest :) 3. podobnie jak powyzej :) 4. napewno jest dma wlaczone a dysk dziala na udma 5 bo w testach na hdtach mi wszystko luks chodzi a po 2 przy pio4 jest duze obciazenie procka akurat z tym sie tez meczylem i juz napewno jest dma tryb :) Co do softu segate to lukalem alewiele mi nie pomoze jezeli to jest wina ustawien w systemie :( co raczej jest napewno :( W tym wlasnie problem jakie to ustawienie ?:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teper Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 ... tez zainstalowany mam service packa via 4,40p3 wersje do tego via latency patch 0,19d ... Sprobuj jeszcze zainstalowac Via IDE miniport driver v3.0.14 http://downloads.viaarena.com/drivers/othe...IDE_MPD3014.zip Moze pomoze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sZiBis Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 dokladnie takie drivery ma teraz zainstalowane :) bo mozna sobie wiecej ustawic w via idetool niz na normalnych sterach z packa 4-1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 mam tez ustawione w cachemanie opcje dla win2000 optymalne mam tez monitoring ramu i zwalnianie poprzez program memstatxp posiadam teraz winxp pl. Jak ktos sie spotkal z takim czyms to niech mi powie i mnie oswieci bo mi sie pomysly juz skonczyly aaaa i ramu mam 256 mega ddry i plik wymiany ustawiony na 384 mga maks ale zaalokowane jest zawsze maks 300 mega. to je wyłącz, u mie był ten sam problem, zreinstalowałem system i od tej pory nie stosuje żadnego ulepszacza i jest oki, cacheman się przydaje w momencie gdy masz powyżej 512 MB ramu, takie jest moje zdanie. kopiowanie z zasady zżera sporo pamięci, a jak coś próbuje w tym momencie coś jej z tego zabrać to takie są efekty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...