Skocz do zawartości
Mateusz K.

AsRock K7VT4-4X i duron 1400 - znowu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam AsRock'a K7VT4-4X i Durona 1400.

Po zlozeniu wlaczam kompa i nic - wszystko chodzi ale monitor sie nie zalacza.

Zmieniam proca na Athlona 2000+ wszystko smiga jak nalezy...

Przeczytalem w instrukcji jak zmienic mnoznik i ustawilem recznie na 10,5, ale dureń nadal nie startuje...

Dodam ze poszedl mi bez zadnych problemow na EPoX'ie 8RDA+...

Rev plyty to 3.0.

Prosze o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem, no moze nie do konca... Podlaczylem nowego durona 1400 wlaczam kompa, wiatraki startuja i wylaczaja sie po moze 2 sekundach. Przestawilem zworke fsb na 200 i monitor zdazyl sie zalaczyc , ale od razu sie wylaczyl tak samo jak i komp. no to zaczalem eksperymentowac i ustawilem sobie zworkami 8,5x200 i udalo mi sie juz wejsc do biosu gdy zmienilem mnoznik na 5x moglem juz pobiegac po biosie, a nawet cos zmienic i zapisac. Niestety i tak bylo to za krotka zeby cokolwiek zrobic. Wlozylem pozniej durona 800 i zastartowalo od razu bez zadnego ustawiania mnoznika i zanizania wartosci. no ale wyskoczyl mi blad biosu i komunikat, mowiacy o tym, zeby zaladowac standardowe ustawienia juz mam naciskac F1 a tu sie okazuje, ze klawiatura nie dziala :( uslyszalem jeszcze tylko dwa krotkie i jeden dluzszyd dzwiek i pokazal sie na ekranie w dolnym rogu numer 91 a pozniej 85 I to by bylo na tyle z testowania plyty. Jutro ide do kumpla potestowac wszystko u niego i prawdopodobnie dam znac jak sie sprawa potoczyla. Mam nadzieje, ze nie skonczy sie na kupnie plyty i procka... A moze wy macie jakies sugestie?

Plyta i proc jak w temacie, pamiec ZAC 256 mb pc2100 zasilacz 230 wat dysk quantum fireball 40 GB radeon 8500 128 mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co recznie ustawiac mnoznik na tej plycie

zeby sie od razu komp nie wylaczyl? Nie wiem jeszcze co sie dzieje, ale stawiam na to, ze procek jest walniety. A plyta pewnie sie sypla swoja droga, albo zasilacz jest be. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob tak :arrow:

Reset biosa (tzn. zewrzyj te 2 piny wystepujace w rogu plyty jakby pod bateria)

wyjmij wszystkie 5 zworek od mnoznika (ustawi sie default) czyli 10.5

i jak to nie pomoze to zasilka lub proc lub plyta ale ja stawiem zasilacz,

podaj jego firme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem, no moze nie do konca... Podlaczylem nowego durona 1400 wlaczam kompa, wiatraki startuja i wylaczaja sie po moze 2 sekundach. Przestawilem zworke fsb na 200 i monitor zdazyl sie zalaczyc , ale od razu sie wylaczyl tak samo jak i komp. no to zaczalem eksperymentowac i ustawilem sobie zworkami 8,5x200 i udalo mi sie juz wejsc do biosu gdy zmienilem mnoznik na 5x moglem juz pobiegac po biosie, a nawet cos zmienic i zapisac. Niestety i tak bylo to za krotka zeby cokolwiek zrobic. Wlozylem pozniej durona 800 i zastartowalo od razu bez zadnego ustawiania mnoznika i zanizania wartosci. no ale wyskoczyl mi blad biosu i komunikat, mowiacy o tym, zeby zaladowac standardowe ustawienia juz mam naciskac F1 a tu sie okazuje, ze klawiatura nie dziala  :(  uslyszalem jeszcze tylko dwa krotkie i jeden dluzszyd dzwiek i pokazal sie na ekranie w dolnym rogu numer 91 a pozniej 85 I to by bylo na tyle z testowania plyty.

Plyta i proc jak w temacie, pamiec ZAC 256 mb pc2100 zasilacz 230 wat dysk quantum fireball 40 GB  radeon 8500 128 mb

jak zasilacz to no name i to 250 wat to on jest sprawca tej zamieszki (podaj napiecia jakie miales po wlozeniu tego durona 800)

A to ze nie dalo sie nacisac f1 to normalne bo trzeba wcisnac F2 :arrow: i potem wybrac w bisie default ustawienia i juz.

A te napisy 91,85 no normalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec juz wiem, ze czarny scenariusz sie spelnil :( . Zmienilem zasilacz na 350 wat, wymienilem pamieci i karte graficzna i dalej efekt byl ten sam. Czyli czarny ekran. Po zmianie procka na athlona 2200+ takze nic sie nie zmienilo poza tym, ze moim zdaniem moze z sekunde dluzej pokrecily sie wiatraki. Pozniej przelozylem swojego durona 1400 do plyty Abita na nforce 2 i niestety nie zastartowal wogole - czarny ekran i wylaczone wiatraki. Na plycie ECS k7s5al pro wystartowal, pokazal sie ekran karty graficznej po czym znajomy czarny ekran i ciekawostka, wiatraki sie nie wylaczyly, powiem wiecej, nie mozna bylo wylaczyc kompa przyciskiem power!!! Musialem postapic bardzo brutalnie i wyciagnac wtyczke z zasilacza i dodatkowo zresetowac bios bo inaczej plyta nie wstawala. Tak wiec jak widac mam dwa zlomy w domu i musze zbierac kase na nowy sprzet. Jak by na to nie patrzec, to i tak kupie durona 1400 lub 1600 bo bawilem sie wczesniej tym prockiem i jest po prostu swietny.

A wracajac jeszcze do klawiatury, to nie wystarczy wcisnac f2 bo klawiatura na tej plycie poprostu nie dziala - nawet diody sie nie swieca, ale na innej plycie chodzi bez problemu - akurat na niej klepie ten tekst :)

Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec juz wiem, ze czarny scenariusz sie spelnil :( . Zmienilem zasilacz na 350 wat, wymienilem pamieci i karte graficzna i dalej efekt byl ten sam.  Czyli czarny ekran. Po zmianie procka na athlona 2200+ takze nic sie nie zmienilo poza tym, ze moim zdaniem moze z sekunde dluzej pokrecily sie wiatraki. Pozniej przelozylem swojego durona 1400 do plyty Abita na nforce 2 i niestety nie zastartowal wogole - czarny ekran i wylaczone wiatraki. Na plycie ECS k7s5al pro wystartowal, pokazal sie ekran karty graficznej po czym znajomy czarny ekran i ciekawostka, wiatraki sie nie wylaczyly, powiem wiecej,  nie mozna bylo wylaczyc kompa przyciskiem power!!! Musialem postapic bardzo brutalnie i  wyciagnac wtyczke z zasilacza i dodatkowo zresetowac bios bo inaczej plyta nie wstawala. Tak wiec jak widac mam dwa zlomy w domu i musze zbierac kase na nowy sprzet. Jak by na to nie patrzec, to i tak kupie durona 1400 lub 1600 bo bawilem sie wczesniej tym prockiem i jest po prostu swietny.

A wracajac jeszcze do klawiatury, to nie wystarczy wcisnac f2 bo klawiatura na tej plycie poprostu nie dziala - nawet diody sie nie swieca, ale  na innej plycie chodzi bez problemu - akurat na niej klepie ten tekst :)

Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie rady.

jezeli nie masz kasy na plyte to polecam to: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5348...55f414b3332564e

mialem kiedys ta plyte tyle ze ak32a a nie ak32vn i sprawowala sie bardzo dobrze, ze stabilnoscia problemow nie bylo. W biosie mozesz zmieniac fsb i mnoznik i vcore +1v. TA AK32VN MA MOSTEK POŁUDNIOWY VT8235 WIEC TAKI JAK W KT400 :!: ma tez lan i siec i usb 2.0 i to wszystko za 140zl :!: :!: :) a jest jak za ta cene zajebisice oplacalna. I nie jest to jakis bubel jak asrock( przynajmniej nie jest tak awaryjna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jak mam fabrycznie polaczone moski L1

to czy mam zdieta blokade mnoznika??

Nastepne: chce ustawic mnoznik 15 a fsb 133

czy do tego zsbiegu musze podniesc napiecie a jezeli tak to o ile ) o 3% czy o 6%)

czy strace gware jak to wszystko zrobie

aha czy jak wlaczacie ta plyte to ile razy wam ona piszczy?

mnie piszczy raz tuz przed bootowaniem systemu operacyjneg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jak mam fabrycznie polaczone moski L1

to czy mam zdieta blokade mnoznika??

Tego nie wiem, ale wiem, ze jak ustawisz zworkami jakikolwiek inny mnoznik niz 10,5 - standardowy dla tego procka, - to raczej masz odblokowany :)

czy do tego zsbiegu musze podniesc napiecie a jezeli tak to o ile ) o 3% czy o 6%)

Jak pojdzie i nie wysypie sie podczas testowania i katowania go roznymi programami, to raczej bym nie podnosil, a jesli nie wystartuje, to zawsze moim zdaniem warto zaczac od mniejszej wartosci. Jesli sie nie myle, to 3% podwyzszy ci napiecie o 0,045 a 6% o 0,09 Ale moze niech sie wypowie ktos kto ma wieksze doswiadczeniem.

czy strace gware jak to wszystko zrobie

Mozesz stracic proca :) ale raczej ci nie udowodnia, ze to z twojej winy. Co innego jak bedziesz laczyl mostki i zostawisz na procku slady po lakierze, albo graficie :) W sumie to nie zaczalem jeszcze nic kompletnie ze swoim prockiem robic a juz sie okazuje, ze walniety...

A wracajac jeszcze do mojego problemu, to zdjalem wszystkie zworki i zalozylem ponownie - niby glupie a jednak nie do konca, bo wrocilem do punktu wyjscia czyli klawiatura dziala i moge lazic po biosie. Wyglada na to ze jakas zworka nie trzymala i stad ten cyrk z klawiatura. Teraz jeszcze raz czeka mnie proces testowania na plycie roznych prockow zeby w koncu ustalic co komu dolega...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba myslimy o tym samym procesorze :)

Pozyczylem dzis starego durona 800 i plyta dzialala chyba normalnie :) bo zmienilem bios na najnowszy 1.70 i nawet powstala, ale nic to nie zmienilo. Na nowym duronie po kilku sekundach sie wylacza. Moze do konca tygodnia zalatwie innego durona 1400 i bede mogl sprawdzic ponownie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minelo kilka dni i jesli ktos jest zaciekawiony dalszymi losami mojego kompa to zapraszam do leORT: ORT: ORT: ktury.

Znowu bawilem sie zworkami a szyne w biosie ustawilem na 50 Mhz co zrobilo z durona niesamowita machine o szybkosci 275 Mhz :) i teraz moglem juz naprawde dlugo posiedziec, bez wylaczenia kompa w porownaniu z tym co bylo do tej pory :) Zmienilem sobie napiecie procka na +3% i dziwna rzecz, bo komp zaczal sie nowu szybciej wylaczac, a gdy dostal +6% to znowu po staremu 2-3 sek i wylaczony. Dalo mi to po raz kolejny do myslenia i tym razem po resecie biosu zaczalem ogladac temp i napiecia. Na duronie 800 temp po 10 minutach doszla do 67 stopni czyli raczej duzo nawet jak na te male grzejniki, Napiecie 3,3 wynosilo 3,25-3,27 czyli nizsze ale w granicach normy. Po zmianie na durnia 1400 nie moglem siedziec 10 minut bo sie wylaczal po minucie wiec bylo kilka prob po kolei :) Bez zmiany napiecia temp wynosila 56-61 stopni czyli znowu duzo. Dotykalem radiatora, ale nie byl nawet cieply!!! Cos mi sie zdaje, ze czujnik na tej plycie jest lekko mowiac zwalony, bo znajomy na ECSie z takim prockiem podkreconym do 1600 ma 46-51 stopni. na mniejszym radiatorze i z gorszym wentylem. Ale wrocmy teraz do napiec. Napiecia 5v i 12v w normie, ale 3,3 skakalo jak na<span style="color:red;">[ciach!]</span>e :) raz 3,28 za chwile 3,24 a pozniej 3,19 i znowu do gory. 3,19 to juz na granicy normy ATX wiec zwiekszylem napiecie na procku na +3% zeby zobaczyc co sie stanie i w tym momencie napiecie 3,3 spadlo do 3,14, a pozniej nawet do 3,12. Wylaczylem komputer i jutro ide poszukac innego zasilacza. Dziwi mnie ze na pozyczonym wczesniej od kumpla zasilaczu 350W nie chcial wstawac bez "zworkowania". Pewnie tez nie trzymal napiecia. Jesli jutro zalatwie zasilacz i komp ruszy, to chyba pojde na roraty, albo dam na msze...

Ps. Jak wygladaja u was temperatury na plytach Asrock? Napiszcie tez jaki konkretnie model i jaki procek jesli mozecie, chyba, ze bedzie w podpisie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie ten dureń XP ???

Bo jak tak to normalne... niby update biosu pomaga ale jakoś średnio...

POzatym ASS rock ( :) ) to.... u mojego kumpla w sklepie na 10 sprzedanych 7 wróciło !!!!!!!!!!!

no a u mojego kumpla durnie 1.4 dzialaja idealnie na tej plytce (sam ją mam ale z xp2400) i jeszcze zadna nie wrocila ;] a sprzedal ze 100 ... ;] najczesciej kupowana plyta glowna przez ostatnie 3 miesiace ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...