Skocz do zawartości
B3T0N

moje prymitywne WC - (modemowcy beware !!! )

Rekomendowane odpowiedzi

z gory przepraszam za jakosc fot - moj aparat coraz gorzej sie spisuje : /

a wiec tak :

Dangerden Maze4 CPU - proc

Dangerden Maze4 GPU - gpu

Dangerden Z-Chip block - NB

Typhoon Quad Reservoir - rezeerwuar

Black Ice Extreme blue - chlodniczka

Titan 120mm ALu - wentyl na chlodniczce

Eheim 1048 - pompa

weze - igielitowe przezroczyste

woda - destylowana z dwoma kroplami UV Dye

uklad podlaczony : pompa -> cpu -> gpu - > nb -> rezerwuar - > chlodnica

nie podam wam temperaatur poniewaz jest to nonsens - kazda mobo daje inny wynik - podam jak dorwe jakas diode termiczna plaska ktora bedzie przy jadrze - wttenczas pogadamy o temperaturach

pompa pomimo swoich slabych parametrow (600L/h) - radzi sobie wysmienicie - odlaczylem raz waz przy chlodniczce , to sikalo ze az milo :)

niestety podlaczylem to WC "na pajaka" - nie mam czasu na podlaczenie tego tak extra - czekam na wieksza ilosc wolnego czasu -spowodowane to tez jest modem mojej budy - i tak niedlugo je rozbiore

podswietlone dwoma katodami UV SUNBEAM - najpierw mialem dwie dlugie katody , lecz cos sie zwalilo i przestaly prawidlowo funkcjonowac - dzisiaj je wymienilem na dwie krotkie katodki !!!!! niedlugo napisze o nich recenzje :P

z gory przepraszmam jak kogos urazilem widokiem papierosow - po prostu to mialem pod reka jak robilem zdjecie w celu pozkazania wialkosci katodki :lol: ( pozatym palenie suxxx : /)

z gory mowie - 2 kropelki UV DYE wystarczylo aby woda stala sie zielona i pieknie swiecila w UV - niestety moj aparat (jak juz wczesniej wspomnialem) nie radzi sobie juz dobrze z fotkami (robieniem ich :) ) tak wiec nie biczujcie za bezsensownosc ktorychkolwiek fotek :)

nawet nie mam czasu na to aby zrobic dziure na wentyl - i tak wentyl wciaga powietrze ze sciany gdzie jest zrobiony otwor na wentyl 92mm - wiec nie jest zle - puszczony na 5V

co do chlodniczki - miodzio ! - cala miedziana ( :!: ) - bardzo fajne wymiary - dla mnie byla marzeniem - teraz juz ja mam :)

tak wiec nie ma co pieprzyc tylko lookajcie na fotki :) - zaznaczam ze jeszcze sie wiele zmieni - weze skroce - mam ich dokladnie 3 metry :lol: w ukladzie :D

ogolnie nie mialem jakichkolwiek problemow z odpowietrzeniem ukladu - ten rezerwuar bardzo dobrze sie spisal :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie srednio podoba z racji tego, ze wszystko polega na kupieniu i zlozeniu - nic wiecej. Ot dobre WC za kupe $$$.

Co do chlodnicy to zdaje mi sie, ze juz o tym pisalismy. Odmowic urody jej nie mozna. Sam jestem ciekawy co wypada lepiej: Kadet czy ta z DD.

Pewnych rzeczy nie ma sensu sie czepiac, bo to pewnie kwestia tego, ze nie miales po prostu czasu.

BTW to dlaczego nie wziales EHEIM'a 1250? Roznica w cenie nie jest jakas straszna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B3TON - małe pytanko: co to za węże i jak się trzymają złączek na blokach - przyklejałeś je jakoś? Pytam bo nie widzę cybantów, które u mnie niezbyt ładnie wyglądają. Jak możesz, to podaj średnice złączek i węży.

A pozatym to efekt rewelka - UV die i katoda UV rules :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anglik powiedziałby: OH my got this beautfulll

Niemiec: Meine got das ist schone

Polak <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ja <font color="#FF0000">[ciach!]</font>

Exactly... O zesz kurna chata. B3T0N ile kasy to WC kosztowalo? :D

CHyba masz najdrozsze WC w PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas20- rozumiem Twoje zdanie - ja po prostu chce miec profesjonalne i profesjonalnie zlozone WC aby dzialalo zawsze !! - tez bylem odmiennego zdania co do kupienia wc i zlozenia , ale zmienilem je - czasy sie zmieniaja :)

LiZzArD- 12/16 igieltowe z castoramy - one sa tymczasowo - wchodza bardzo ciezko na krocce - rewelacja - zadnego klejenia (krocce sa 1,2")

Radoha specjalnie zagialem - to jest tymczasowe poniewaz kupuje drugiego eheima bo szykuje bloki na Mosfety i PSU :) - pozatym ten rezerwuar jest przeznaczony do dwoch pomp :)

Niemiec-jak na razie koszty WC obliczylem na ok 1,5K peso (nie pamietam juz:) ) - i wole nie pamietac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie nic szczególnego. Wychodze z zasady iż lepiej samemu się postarać coś zrobić. I choćby dlatego zamiast kupować radiatorek zalmana na chipset sam ciąłem, wierciłem i szlifowałem radiaotr na chipset, a że miałem takowy z slotowego to wyszło mnie prócz paracy 0pln. Z wc będzie podobnie. Bloki będe robił sam - jeśli się uda to i sam polutuję - i będę 100 razy bardziej z nich zadowolony z jakichkolwiek kupnych, nawet jeśli wydajnością będą odstawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B3TON - małe pytanko: co to za węże i jak się trzymają złączek na blokach - przyklejałeś je jakoś? Pytam bo nie widzę cybantów, które u mnie niezbyt ładnie wyglądają. Jak możesz, to podaj średnice złączek i węży. 

przeciez zlaczki sa po to zeby trzymaly weze nie :? bez zadnych cybantow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wiem, ze pompka od Mate'a ale przeciez mogl sie z Nim umowic, ze mu tam doplaci troche zeta i dostanie 1250.

2. B3TON - nie chce, zeby zrozumial to jako jakis zarzut, ale widzialem Twoje budy + duzo wlasnego wkladu + element indywidualnosci, a tu po prostu kupione czesci, zlozone i koniec. Dodatkowo wydajnosc tez bedzie dobra+, a nie super profesjonalnie wyczesana.

3. Bedziesz dawal 2 pompy? Tez o tym myslalem, ale nie daloby sie nigdzie tego zmiescic.

4. Nie warto liczyc kosztow, bo nie warto o tym pamietac. Jak sie to wszystko podliczy to przychodzi czas na refleksje... po co ja tyle wydalem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: B3T0N - zastawik super :) bardzo fajny efekt i kolorek wody. kasy koszotwalo co nie miara, ale nie ma co wracac do tych chwil. wazne, ze chlodzenie dziala, wyglada zajebiscie, dobrze chlodzi, Ty i my jestesmy zadowoleni z tego faktu.

tez zastanawialem sie na kupnem dwoch pompek (nie koniecznie Eheim'ow) do rozbudowy mojego WC. stwierdzilem jednak, iz nie zmieszcze wszystkiego w budzie (wiem - na upartego wszystko da sie zrobic) i troszke kasy mnie to bedzie kosztowac. dlatego zbieram kase na Eheim'a 1250, a nie np. 2x Eheim 1048 lub MJ1000 (+ pojemniki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas20 - spodziewalem sie takiej wypowiedzi od kogos ....padlo ze Ty sie tak wypowiedziales :) - jak wczesniej zaznaczylem - jest to chlodxenie zlozone na pajaka - moja buda przezyje gwalcenie przez spawarke , wyzynarke , dremmela (tojke :P) , szpachle ( :lol: ) - mod bedzie bardzo zaawansowany - duzo mojego wkladu :) - postawilem tego topica poniewaz duzo ludzi molestowalo mnie o to zebym pokazal WC - wiec pokazalem - dlatego napisalem "moje prymitywne WC" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chłodzenie pierwsza klasa,po ostatecznym zlożeniu mysle ze wydajnosc bedzie tez adekwatna do kosztow.Ogolnie mowiac jest git :)

B3TON mam jedno pytanie do ciebie jak udało Ci sie włożyć chłodnice pionowo nad zasilaczem.Ja mam chłodnice BLack Ice Pro i z tego co wiem to jej wymiary sa takie same jak Extreme z wyjatkiem ze Extreme jest grubsza i za chiny nie moge jej zamontowac pionowo nad zasilaczem w Matrixie Big Tower.Po prostu nie miesci sie a u Ciebie widze ze elegancko wchodzi.Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] B3TON mam jedno pytanie do ciebie jak udało Ci sie włożyć chłodnice pionowo nad zasilaczem.Ja mam chłodnice BLack Ice Pro i z tego co wiem to jej wymiary sa takie same jak Extreme z wyjatkiem ze Extreme jest grubsza i za chiny nie moge jej zamontowac pionowo nad zasilaczem w Matrixie Big Tower.Po prostu  nie miesci sie a u Ciebie widze ze elegancko wchodzi.Pozdro

:arrow: nie wiem jak udalo sie umiescic B3TON'owi ta chlodnice, ale mam dla Ciebie kod mala rade. jesli chlodnica, nie miesci Ci sie nad zasilaczem, to troszke obniz zasilacz. wykrec ta metalowa podkladke, wywierc dwa nowe otwory (ponizej obecnych), aby moc przykrecic zasilacz, przykrec zasilacz i montuj chlodnice. wykonalem takiego malego moda u siebie w budzie (pojemnik 1.4l z szybkozlaczkami nie chcial wejsc). wyglada to mniej wiecej tak:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rade un_ix chyba ostatecznie bede musial tak zrobic,poczekam na wypowiedz B3TONA i cos napewno sie wykombinuje :).W chwili obecnej chłodnica lezy na boku i nie wiem czy ma to jakis wpływ na obieg wody/lub jej wydajnosc tylko zaciekawilo mnie wlasnie ze B3TONOWI weszla normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi