Skocz do zawartości
TuneReK

Althon 2400+ - bezpieczna warotsc napiecia

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka ustawic bezpieczna wartosc napiecia dla Antka 2400+. Teraz o ile pamietam jest 1,6V (fabryczne ustwienie). Bez podniesienia napiecia nie moge podniesc FSB >150 MHz.

I drugie pytanie. Mam tez Celerona 1200 i z nim tez mam problem. Podnoszac czesctotliwosc FSB komp sie nie wlacza wcale - trzeba resetowac CMOSa. W BIOSie nie ma opcji podniesienia napiecia, probowalem cos kombinowac ze Spreed Spectrum - z wartosci 0,30% podnioslem na 0,40% i dopiero wtedy udalo sie podniesc FSB o cale 5 MHz :D. W zwiazku z tym co trzeba zrobic z tym Spreed Spectrum ??

P.S. Uzylem opcji szukaj i nic nie znalazlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle ,że bezpiecznie do 1.75v.

Mój chodził na tym napięciu i nic mu niebyło zreguły jest to 10% standardowego Vcore.

Ja jak miałem 1700+ to na 1,8 jechałem i było wszystko ok... a i jak dawałem 1,85 to tyż sie nic nie działo... Myśle że do 1,85 powinno być spoko!

OT: Viper!!! witam w nielicznej tu grupie bydgoszczan :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój chodził na tym napięciu i nic mu niebyło zreguły jest to 10% standardowego Vcore.

Ja jak miałem 1700+ to na 1,8 jechałem i było wszystko ok... a i jak dawałem 1,85 to tyż sie nic nie działo... Myśle że do 1,85 powinno być spoko!

Na 1.85V chodzi spoko sam mam tak ustawione i jest wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pyatnko:

Czemu nie moge ustawic mnoznika wiecej niz 7,5 ????. W BIOSie mam opcje zwiekszania ale kiedy tam zaznaczam np. x12 to rzeczywista wartosc wynosi jakies 5,755 i wtedy procek chodzi jako Athon 1735MHz :(. O co tu chodzi. Przestawiajac ta opcej na x22 dopiero procek wskakuje na swoje fabryczne ustawienie :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietam ze jakas plytka glowna miala regulacje napiecia do 8O 2,6v na CPU wiec moze ktos kupi i powie na ktorym mu sie procek spalil. Dla mnie bezpieczna wartosc vcore to 1,85v, ale w sumie jak bym caly czas na 2v jechal to niepowinno by sie nic stac, przecierz i tak dluzej niz rok w kompie nie posiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bezpieczne napieci to +1/1.5V wyzej tez jest bezpiecznie tylko trza zaopatrzyc maszyne w dobre chlodzenie i trzymac proca ponizej temp 50 a najlepiej 45*C. Przy wyzszych vcore istnieje tez ryzyko ze proc spali sie przez mikro (czy jak to nazwac) przebicia ale to naprawde rzadko spotykane :) ten rok napewno na 2v pochodzi :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze raki

Vcore zależne jest od chłodzenia i lepsze tym większy możesz ustawić.

Już nie raz widziałem jak jechali na 2.2V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...