Skocz do zawartości
Xon

Nowa generacja peltierow

Rekomendowane odpowiedzi

Wydajnosc 70%? Szczerze watpie, aby cos takiego bylo do zrealizowania za cene przystepna dla normalnych ludzi... ale wpiszcie sobie w tabelke 172W dla pelta i wyjdzie jakies 10 dla tego gowienka - tyle to nawet moglbym zaplacic za prad ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam jeszcze ze jesli cos takiego bedzie w miare tanie to mozemy puscic w zapomnienie tradycyjne (kompresorowe) lodowki zamrazarki, chlodziarki i klimatyzatory.

Predzej czy pozniej stanieje. Duza zaleta bedzie maly pobor pradu i wymiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi to wyglada nie niezle "perpetum mobile". Jesli tak efektywnie mozna odprowadzac cieplo tak malym kosztem, to wogole bedzie to mialo tak szerokie zastosowanie, klima w aucie, chlodzenie pomieszczen itp. Jakos nie chce mi sie wierzyc w te wykresiki, ale pozyjemy......zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko było by OK gdyby cos wymyslili z tym skraplaniem się pary wodnej na peltierku.

Można sobie płyte lub cos innego uszkodzic jak sie nie zabezpiczy tego peltiera

Masz athlona 1,6 to zeby zobaczyc skraplajaca sie pare wodna to musisz juz zaczynac od peltka 120W. A zabezpieczenie przed skraplaniem jest dosc proste. Ja swego czasu uzywalem styropianu ktory to jest latwo formowalny przez zgniatanie i obrabia tez sie latwo wiec wyciac odpowiedni ksztalt to nic trudnego.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...