Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.rtcwtweak.prv.pl/

nie wiem ja wkleic ten obrazek ale podaje linka. to jest zrzut 10 min. po wlaczeniu komputera. po 4 godzinach bylo 35*C, zrzutu na koncu nie zrobilem bo bylem zmeczony i zapomnialem. temperatura wody byla 1*C nizsza niz procka czyli 34*C. 8O :D :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa jak w opisie - wilo star rs-25/4 wydajnosc na 1 biegu 1600 l/h , na trzecim 3200l/h na drugim cos posrodku. cudenko. dalem za nia 250 zl ze srubunkami, przelotki ze srubunku na miedz i przelotka z 28mm na 15mm.

Jak juz wczesniej pisalem pompa pobiera na 1 biegu 28W i wieksza czesc tego oddaje do wody, jest to jednak na tyle malo, ze nagrzewnica samochodowa plus sunon 92mm puszczony na 5V radzi sobie z tym swietnie.

ps. najwieksza zaleta tej pompy to cichobieznosc - nic nie szumi nie wibruje nie burczy. poezja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa jak w opisie - wilo star rs-25/4 wydajnosc na 1 biegu 1600 l/h , na trzecim 3200l/h na drugim cos posrodku. cudenko. dalem za nia 250 zl ze srubunkami, przelotki ze srubunku na miedz i przelotka z 28mm na 15mm.

Jak juz wczesniej pisalem pompa pobiera na 1 biegu 28W i wieksza czesc tego oddaje do wody, jest to jednak na tyle malo, ze nagrzewnica samochodowa plus sunon 92mm puszczony na 5V radzi sobie z tym swietnie.

ps. najwieksza zaleta tej pompy to cichobieznosc - nic nie szumi nie wibruje nie burczy. poezja

No i widzisz, że nie było sie co przejmować ciepłem wydalanym przez pomkę. Jak podłączyłeś tak jak ci mówiełem, to prawie pomijasz ten problem.

U mnie się cosik gorąco zrobiło, bo mam 38 na procu, a 32 w obudowie. To chyba wina nowej przelotki, którą zamontowałem przy pompce i chyba teraz woda za szybko płynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woda za szybko problemem??? u mnie zapier..... jak dzika i spoko jest, ale porobie jeszcze testy na 2 i 3 biegu pompy (max 3200 l/h). zapomnialem dodac ze u mnie jeszcze zbiornik wyrownawczy oddaje cieplo (1040 cm2 powierzchni i jest caly z miedzi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woda za szybko problemem??? u mnie zapier..... jak dzika i spoko jest, ale porobie jeszcze testy na 2 i 3 biegu pompy (max 3200 l/h). zapomnialem dodac ze u mnie jeszcze zbiornik wyrownawczy oddaje cieplo (1040 cm2 powierzchni i jest caly z miedzi)

Heh, znalazłem problem. Mam komputer we wnęce biórka, jest tam też chłodnica i pompka - zmierzyłem temperaturę w tym miejscu i !!! ponad 30 stopni. W obudowie jest 33-35 stopni (ja na procku miałem 34 jeszcze miesiąc temu!!).

Ale niedługo się przeprowadzam, więc problem będzie z głowy, obuduję chłodnicę, żeby powietrze przepływało przez nią a nie przez szczeliny pomiędzy wiatrakami a nią. Ustawie chłodnicę z daleka od kompa w chłodniejszym miejscu, tak samo pompkę i będzie cool (dosłownie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo cos przeoczylem albo... sam juz nie wiem. Ja na wodzie nigdy nie przekraczam 30-33*C w najgoretsze dni a za chlodnice chwilowo sluzy mi kilka metrow pogietej rurki miedzianej. Wszystko to na moim konfigu, ktory chyba troche bardziej sie grzeje nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zibi, czy Ty czasem nie pracujesz w NASA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...