.: Rysiu :. Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mam Celerona 400 (model SL3A2) i płytę SOYO SY-BA+ z najnowszym BIOSem (procki do 800MHz). Pytanie: czy ktoś z Was podciągał tego Celka? :?: :?: :?: Na FSB=83MHz Windows XP protestuje (zamazuje boot sektor systemowego dysku) i [gluteus maximus]. :( Jednakże taktowanie peryferiów wynosi wtedy 37MHz. Chciałbym go puścić na FSB=100MHz (wtedy peryferia byłyby na 33MHz). Czy da się to zrobić bez podnoszenia napięcia rdzenia? Czy ktoś już się tym prockiem bawił? Mam slocketa noname i nie da się na nim po ludzku zniemiać napięcia. Jakieś sugestie? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 puszczaj go na 100mhz, powinien pujsc bez problemu , na overclockers .com w cpu database duzo osub krecilo go do 600 mhz :) mysle ze pujdzie bez problemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 ja mialem takiego to na 83 rock stable ale moja grafa nie wyrabiala bylo tesh jush na forum o tym ze winny moze byc dysk twardy (stare medalisty kttooore nie znosza podniesienia fsb) na wiecej niz 83 nie puszczalem bo mialem lxa swoja droga to nie pamietam co z nim zrobilem sprzedalem ???? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Z tego co wiem, to celki 400 nie kręcą się za dobrze. Żaden celek 400 (a było ich ze 4 - nie pamiętam, bo to było dawno temu) nie chciał mi pójść na fsb 100MHz (żaden nawet nie "wstał" na 600MHz). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mam Celerona 400 (model SL3A2) i płytę SOYO SY-BA+ z najnowszym BIOSem (procki do 800MHz). Pytanie: czy ktoś z Was podciągał tego Celka? :?: :?: :?: Na FSB=83MHz Windows XP protestuje (zamazuje boot sektor systemowego dysku) i [gluteus maximus]. :( Jednakże taktowanie peryferiów wynosi wtedy 37MHz. Chciałbym go puścić na FSB=100MHz (wtedy peryferia byłyby na 33MHz). Czy da się to zrobić bez podnoszenia napięcia rdzenia? Czy ktoś już się tym prockiem bawił? Mam slocketa noname i nie da się na nim po ludzku zniemiać napięcia. Jakieś sugestie? :) Watpie zeby poszedl ma FSB 100mhz. Mialem teog celka i przeszukalem net wszerz i wzdluz. Forum dyskusje rowniez okupowalem wtedy i dowiedzialem sie wtedy, ze nie jestem odmiencem z 83mhz FSB. Przy szczesciu jakie towarzyszy przy podkrecaniu C1.2 na 1.6 sie uda :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mam Celerona 400 (model SL3A2) i płytę SOYO SY-BA+ z najnowszym BIOSem (procki do 800MHz). Pytanie: czy ktoś z Was podciągał tego Celka? :?: :?: :?: Na FSB=83MHz Windows XP protestuje (zamazuje boot sektor systemowego dysku) i [gluteus maximus]. :( Jednakże taktowanie peryferiów wynosi wtedy 37MHz. Chciałbym go puścić na FSB=100MHz (wtedy peryferia byłyby na 33MHz). Czy da się to zrobić bez podnoszenia napięcia rdzenia? Czy ktoś już się tym prockiem bawił? Mam slocketa noname i nie da się na nim po ludzku zniemiać napięcia. Jakieś sugestie? :) Mój Celek 400 szedł na FSB 83MHz bez zwiększania napięcia, ale niestety dla grafy buło to za dużo. Niestety jak go miałem, to nie zauważyłem, że na przelotce mam takiego bonusa w postaci ustawiania tego procka tak, żeby płyta rozpoznawała go jako procka na FSB 100MHz, więc nie sprawdziłem. U ciebie problem chyba też leży nie w procku, tylko np. w dysku twardym (zmień ATA66/ATA100 na ATA33, chyba, że już masz ATA33). Myślę jednak, że bez zwiększania napięcia są małe szanse, żeby ten procek poszedł na 600MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.: Rysiu :. Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Więc tak: na przelotce nie mam żadnych zworek. Jeśli się nie da go odpalić na mojej, postaram się kombinować używaną ze zworkami (jakie to mają być zworki? co mają zmieniać?) :?: Dyski pracują w trybie ATA33, grafikę mam Palit Daytona (Riva TNT2 Pro 32MB). 8O Wydaje mi się, że jedyną możliwością, jaka mam, to puszczenie go na FSB=100, bo chyba jakiś PCI mi nie wydala, jak dam wiecej na tą magistralę. Aha, jeszcze jedno - jaka jest bezpieczna częstotliwość taktowania szyny AGP? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Więc tak: na przelotce nie mam żadnych zworek. Jeśli się nie da go odpalić na mojej, postaram się kombinować używaną ze zworkami (jakie to mają być zworki? co mają zmieniać?) :?: Dyski pracują w trybie ATA33, grafikę mam Palit Daytona (Riva TNT2 Pro 32MB). 8O Wydaje mi się, że jedyną możliwością, jaka mam, to puszczenie go na FSB=100, bo chyba jakiś PCI mi nie wydala, jak dam wiecej na tą magistralę. Aha, jeszcze jedno - jaka jest bezpieczna częstotliwość taktowania szyny AGP? :?: Zworki na przejściówce zmieniają napięcie rdzenia procka. Skołuj sobie taką i próbuj. Bez podnoszenia vcore na bank nie pójdzie na fsb 100MHz. Będziesz miał dużo szczęścia jak ci pójdzie na 600MHz przy vcore na max (pamiętaj też o dobrym chłodzeniu - to podstawa). Życzę powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.: Rysiu :. Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Jasna sprawa z tym chłodzeniem. Mam świeżego coolerka marki Tracer model KTM4503. Wygląda on tak: http://www.tracer.pl/?strona=opis_prod&id_...79&id_kat=00308. Jeśli chodzi o taką przelotkę, to poszukam. Aha, ZTCW to można zmieniać vcore co 0.1V :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 ja mam takową Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek3 Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 U mnie chodzi na 600 przy napięciu 2.1v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 U mnie chodzi na 600 przy napięciu 2.1v To ci się trafiła dobra sztuka. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregos Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Tak z ciekawosci.. mozna zmienic napiecie na procku przez polaczenie jakis nozek ? Mam starego celka.. jakas plyte z gniazdem socet370, powinny byc sprawne.. nie uzywane od daaaawna a mozna by pokrecic cos :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...