Skocz do zawartości
spavatch

Kto by pomyslal ze lacina sie do czegos przyda... ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sie sklada ze zglebiajac tajniki systemu prawa RP trzeba niestety pogodzic sie z tym ze laciny nie da sie wyeliminowac, zawsze bedzie sie w przewijac zarowno w zyciu osobistym jak i zawodowym.

Pewnego dnia przegladalem wlasnie slownik lacinski w poszukiwaniu poprawnej pisowni zasady ignorantia legis nocet gdy katem oka zauwazylem jakas znajoma nazwe. Co do diabla, komputery po lacinie? :?

Moi kochani, invidia znaczy po polsku tyle co zazdrosc lub zawisc :). Czyzby jakas aluzja do nazwy naszego kochanego producenta ukladow graficznych? :twisted:

Ciekawe do kogo czuja ta zazdrosc, pewnie dawniej do 3dfx'a a teraz do ATI :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna lacina jaka znam to tzw. kuchenna :wink:

Nie no, jeszcze to: deus ex machina, (wlasciwie to tylko deus ex :) )

ps. poszukaj ati lub podobnych

ATI- a ti ti ti ti bobasku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam lacine w szkole i nic nie umiem:P tylko i wylacznie moja wina... a szkoda bo lacina przydaje sie nei tylko w prawie ale tez w medycynie. Najgorsze jest to zeby nauczyc sie laciny, trzeba wkuc koncowki pieciu deklinacji, nauczyc sie czterech odmian czasownika + duzo innych - lacina to czysta pamieciowka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weronica - ja ucze sie hiszpanskiego - te same bajery co w lacinie. Czasow od groma, w kazdym inne koncowki (zaleznie od osoby oczywiscie). Tak wiec... wiem co masz na mysli. Z drugiej strony nachodzi mnie mysl, ze angielski w porownaniu z hiszpanskim jest jezykiem kretynow :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi