maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Mam taki problem zmienilem plyte glowna na Gigabyte GA-7N400E-L, wszystko podlaczone chyba dobrze, po uruchomieniu wiatrak na procku i grafie sie kreci, dioda na plycie sie swieci ale nic pozatym(tzn. monitor na monitorze sie nic nie pojawia, monitor jest ok). Proca i grafe sprawdzilem na drugim kompie sa ok, wiec problem nie lezy tutaj, sprawdzilem dwa zasilacze 300 watt na obu dalej to samo. Nie wiem za bardzo co dalej robic, byl bym bardzo wdzieczny za szybka odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 1. jakie dzwieki daje beeper? 2. sprawdz zworki na plycie (fsb , clear cmos itp) 3. jesli masz procka na 133 , a zwore na 166 , to moze ci to nie wstac sprawdz wszystko dokladnie jeszcze raz , a przede wszystkim sluchaj beepera : on ci powinien wypipac co jest nie tak jesli beeper milczy , to albo zwora fsb albo plyta nie zyje (moze bios) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Wydaje mi sie ze ta plyta nie ma zadnej zworki od fsb albo nie wiem gdzie sie znajduje, a co do beepera to milczy nawet jak wyciagne ram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 zobacz w manualu do plyty - jak nie masz , to wio na strone producenta... a jesli beeper milczy nawet przy wyjetym ramie , to obstawiam bios - probowales clear cmos? jak probowales to obawiam sie ze moze byc uwalony bios BTW z tego co wiem , ta plyta ma przelacznik fsb - czy tu aby jest ok? jaki masz procek? jak juz sie o cos konkretnego dopytujesz , to wez tez konkretnie podaj wszelkie informacje : proc , plyta , ram , grafa , zasilka itp stary , nikt nie jest jasnowidzem - rownie dobrze mozesz miec durona na fsb 100 , a dipp jest ustawiony na fsb 133 - na przyklad.... a tak na marginesie , to ona duronow na fsb 100 chyba nie obsluguje GA-7N400E-LnForce2 400 chipset Processor 1. Socket A for AMD AthlonXP / Athlon / Duron processor Chipset 1. NVIDIA nForce2 400 System Platform Processor (SPP) 2. Media and Communications Processor (MCP) 3. Super I/O: ITE IT8712F chip 4. Integrated Peripherals 1. Realtek 8100C LAN chip 2. Realtek ALC650 Audio AC'97 Codec Front Side Bus 1. 400/333/266 MHz FSB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz994 Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Reset biosu to podstawa , bo jak bateryjka na płycie siadła to może nie podtrzymywać ustawień biosu. Proponował bym też dla próby odłączyć napędy CD od zasilania i wtedy sprawdzić czy się komp uruchamia, własnie niedawno to rozwiązało mój problem i okazało się że DVD się zepsuło i komp nie mógł się przez to włączyć. Może pamięć ram jest uszkodzona, wyjmij ją, pożycz od kogoś dobrą pamięć i wsadź ją dla próby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Na plycie sa takie dwa plastikowe przelaczniki(clk_ratio i clk_sw) tylko nie wiem jak jeden z nich ustawic dla A XP 2000 wiec ustawilem chyba na default, w instrukcji opis tego znajduje sie pod nazwa "set syste, jumper". Co do bateryjki plyta jest nowa ale wyciagne ja na pare minut i zobacze jaki bedzie efekt. Jeszcze sprobuje odlaczyc dvd i zostawic sam dysk ale probowalem juz odlaczac oba i zadnego efektu. Co do reszty info o kompie to tak grafa: GF FX5600 Prolink, ram 384 MB DDR 266, zasilka 300watt plyta: GA-7N400E -L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 wyrzuc plyte i kup nowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Na plycie sa takie dwa plastikowe przelaczniki(clk_ratio i clk_sw) to teraz wyczytaj w manualu ktory jest od czego i w jakiej pozycji jakie ustawy te dippy maja - default , to nie koniecznie dobre dla twojego procka - a jesli default bedzie 166 fsb? IMHO masz pod nosem rozwiazanie problemu.... jak kazdy polak najpierw robisz potem czytasz manual :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 wyrzuc plyte i kup nowa ty , wez lepiej juz nic nie pisz....co? szkoda klawy....:? poza tym ilosc postow nie jest wyswietlana i nie musisz sie tak ostro starac byc postojebca.... kiedys bedziesz mial problem i ci tak samo napisza inni :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 a mozesz mi powiedziec jakie clk_ratio mam wybrac dla mojego proca, zaczynaja sie od 5x koncza na 18x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 a mozesz mi powiedziec jakie clk_ratio mam wybrac dla mojego proca, zaczynaja sie od 5x koncza na 18x z tego co pamietam A2000+ ma 12,5 mnoznik.... no i oczywiscie fsb 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Ustawilem mnoznik na 12.5 i nic, odlaczylem dvd tez nic a od fsb zworki nie ma, http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/Product..._GA-7N400-L.htm tutaj jest m.in. zdjecie tej plyty i instrukcja jesli mi nie wierzysz z tym fsb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 clk sw - mowi ci to cos? wedlug mnie to skrot od CLOCK SWITCH czyli przelacznik zegara.... wez stary zobacz jak bedzie w drugim polozeniu (jesli jest to 1 dipp) ew daj mnoznik 10 i kombinuj z tym clk sw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Wedlug instrukcji clk_sw dla fsb 266 i wiecej ma byc ustawione na auto (tak tez mam ustawione) i drugie ustawienie jest 100mhz dla fsb200. Sprobuje jeszcze kazde ustawienie clk_ratio. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Ustawilem mnoznik na 12.5 i nic, odlaczylem dvd tez nic a od fsb zworki nie ma, http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/Product..._GA-7N400-L.htm tutaj jest m.in. zdjecie tej plyty i instrukcja jesli mi nie wierzysz z tym fsb.Zieeeeew ..... Umiejętność czytania ze zrozumieniem w języku całkowicie nam obcym to przydatna rzecz: To set up your computer, you must complete the following steps: Step 1- Set system jumper (CLK_SW)& (CLK_RATIO) Step 2- Install the Central Processing Unit (CPU) Step 3- Install memory modules Step 4- Install expansion cards Step 5- Connect ribbon cables, cabinet wires, and power supply The clock ratio can be switched by CLK_RATIO and refer to below table.The system bus frequency can be switched at 100MHz and auto by adjusting CLK_SW. Co w tłumaczeniu na nasze oznacza, że możesz ustawić mnożnik ale nie musisz - procesor zostanie rozpoznany automatycznie jeśli switch jest w położeniu 6xON. FSB w pozycji "Auto", albo OFF=100MHz Jeśli płyta nie startuje, to prawdopodobnie wkładasz pamięci do niewłaściwego gniazda, lub są one znanej firmy "noname" (a płyty na nForce tego nie lubią, oj nie lubią). Ewentualnie masz bardzo dobry zasilacz, tylko za słaby do tej płyty. A przy okazji pytanko: Podłączyłeś dodatkowe +12V do płyty? U góry, pomiędzy prockiem a gniazdami. --- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Sprobuje jeszcze kazde ustawienie clk_ratio. jesli masz starego athlona (palomino) to masz zablokowany mnoznik ale teoretycznie na auto ci powinno ruszyc , tylko zadne inne mnozniki nie beda dzialac na nim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Athlon jesy na tym czyms na T, ale jak na auto nie chce ruszac to chyba raczej z ta plyta cos jest nie tak, pamieci sa firmy noname i jak wsadzam do nie wlasciwego gniazda ? A to 12 v zaraz sprobuje, a i zasilacz 300 watt moze byc juz nie wystarczajacy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Athlon jesy na tym czyms na T, ale jak na auto nie chce ruszac to chyba raczej z ta plyta cos jest nie tak, pamieci sa firmy noname i jak wsadzam do nie wlasciwego gniazda ? A to 12 v zaraz sprobuje, a i zasilacz 300 watt moze byc juz nie wystarczajacy ?Możesz to przetłumaczyc na jakiś znany mi język? Część zrozumiałem: Tak, pamięć powinna byc włożona do odpowiedniego gniazda - poczytaj instrukcję Bosh ... ta płyta zasila procesor z napięcia +12V, jakim cudem miała by sie bez tej dodatkowej wtyczki odpalić??? Tak, poczytaj wymagania producenta płyty odnośnie zasilacza - instrukcja. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 to cos T to thoroughbred....i na 99% ma odblokowany mnoznik konfig nie za mocny , uwazam ze nawet 300w noname zasilka powinna dac rade sprawdz inne pamieci jesli masz sprawny proc i grafe jesli na innych pamieciach na 100% sprawnych i najlepiej markowych bedzie nadal to samo , to zapylaj z plyta do serwisu.... no i to dodatkowe 12V.... :? wez nie rob obciachu i podlaczaj wszystko jak leci i co potrzeba... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Podlaczylem to dodatkowe +12V do płyty i ruszyla, wielkie dzieki za pomoc, przez taka bzdure stracilem kilka godzin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Podlaczylem to dodatkowe +12V do płyty i ruszyla, wielkie dzieki za pomoc, przez taka bzdure stracilem kilka godzin podobno wszystko na 100% dobrze popodlaczales..... boshe.... dzizas.... ale zes dal ciala z tym 12V - no comment :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Podlaczylem to dodatkowe +12V do płyty i ruszyla, wielkie dzieki za pomoc, przez taka bzdure stracilem kilka godzinMam nadzieję że następnym razem najpierw przeczytasz instrukcję, a dopiero potem zaczniesz uruchamiać sprzęt. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Instrukcje przejzalem a na poprzedniej plycie takich rzeczy jak to kolo procka nie mialem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Instrukcje przejzalem a na poprzedniej plycie takich rzeczy jak to kolo procka nie mialem.Napisałem "przeczytaj" - a nie "przejżyj" :P --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Jak kazdy Polak nie czytam istrukcji, pozatym trzeba spojzec na to z dobrej strony drugi taki jak ja odrazu znajdzie rozwiazanie i nie bedzie musial zakladac takiego topicu :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomachock Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 wyrzuc plyte i kup nowa po co sie udzielasz dałnie jak będziesz miałe kiedyś problem to ci to samo napisze i zobaczymy jak sie poczujesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...