Skocz do zawartości
Noiser

zabezpieczenia PomatonEMI

Rekomendowane odpowiedzi

czy wie ktos jak zgrac do mp3 plyte zabezpieczona elektronicznie z PomatonEMI... bo juz mnie tu cholera bierze, kupuje oryginalna plyte i nie moge jej sobie zgrac do odtwarzacza mp3..  :evil:  :evil:

dziwne...

ja mam plytki orginalne z pomaton'u i normalnie moge zgrywac mp3 cd ex'em. Moze Twoj naped nie wyrabia z odczytaniem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne... 

ja mam plytki orginalne z pomaton'u i normalnie moge zgrywac mp3 cd ex'em. Moze Twoj naped nie wyrabia z odczytaniem??

pomaton od niedawna stosuje w swoich wydawnictwach to zabezpieczenie, kazda plyta ktora posiada to zabezpieczenie ma to napisane na okladce...

a tak swoja droga uwazam to za s<span style="color:red;">[ciach!]</span>ielstwo ze nie moge zrobic sobie na wlasny uzytek mp3 z plyty ktora legalnie kupilem...

dexiak niemam live'a a zabawy z punktu 2 raczej mnie nie interesuja... podejrzewam ze potrzebny jest jakis prosty trick i powinno isc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz win9x/ME, to rozwiązaniem jest zastąpienie sterownika cdfs.vxd tym, co poniżej. Spowoduje to, że ścieżki na płycie audio będą widziane jako .wav, a nie .cda, i będzie je można normalnie kopiować (np. drag&drop)

http://www.maz-sound.com/archives/cdfs.zip

Windows 2K/XP ma pełniący tą samą funkcję sterownik cdfs.sys, ale o ile wiem, nikt dotąd nie napisał analogicznego zastępczego sterownika.

A rzecz jest w tym:

Sposób zabezpieczenia płyt audio przed cyfrowym kopiowaniem opracowany przez firmę Macrovision. W przeciwieństwie do systemu opartego na "znakach wodnych" (watermarking), SafeAudio zabezpiecza tylko przed cyfrowym zgrywaniem nagrań (grabbing). Jak to działa? Macrovision lubi używać stndardów CD i ich ograniczeń do oszukiwania odtwarzaczy CD. Podczas produkcji zmienione zostają niektóre istotne dane naprawcze płyty. Nawet najmniejsza rysa powoduje przerwę w odtwarzaniu. Jednak odtwarzacz, korzystając z danych naprawczych, jest w stanie załatać taką "dziurę". SafeAudio zmienia kod EFM (należący do danych naprawczych). Błędy w tym kodzie mogą łątwo być naprawione przez odtwarzacz audio. Jednak podczas zgrywania te dane nie są naprawiane, a efektem są przerwy i trzaski w nagraniu. Nie da się więc także przekonwertować nagrań z płyty do formatu mp3.

Nasuwa się w związku z tym pytanie, dlaczego z legalnie zakupionej płyty nie można skopiować nagrań do przenośnego odtwarzacza mp3, co przecież nie jest niezgodne z prawem? Aby móc używać płyty bez ograniczeń należy ominąć to zabezpieczenie. Najprostrzym sposobem jest użycie alternatwnego sterownika cdfs.vxd. Jako, że dziwnym trafem wiele linków prowadzących do niego jest martwych, można go ściągnąć z naszego serwisu klikając na jego nazwie. Natępnie w folderze C:WindowsSystemIOSubSys na wszelki wypadek trzeba zmienić nazwę znajdującego się tam oryginalnego cdfs.vxd na cdfs.old i skopiwać na jego miejsce ściągnięty plik. Po restarcie komputera w eksploratorze Windows będzie widać zawartość płyty jako pliki wave, które można dowolnie kopiować i konwertować na dowolny format. Sterownik działa tylko pod Windows 9x, nie należy go używać pod Windows NT/2K/XP.

Spróbuj zapytać też na forum CDR info, tam więcej ludzi jest na bieżąco. I przejżyj u nich informacje o zabezpieczeniach CD, oraz sposobach ich obchodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ev jesli masz discmana podepnij go pod line in w karcie i zgraj jakims programem do wav ... juz tak obchodzilem jakas plytke ktora kupilem i nie kcialo jej w kompie czytac. Zgralo sie bez problemu , jedynie chyba musialem to nieco obrobic (poczatki i konce)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem to tak:

Płytka do nagrywarki, odpalam Windac32, zaznaczam opcje czytania tylko z pierwszej sesji, zaznaczam traki i cheja do wav'ów(oprócz ostatniegio).

Oczywiście mam Win 98se i po włożeniu płytki nie pozwalam na uruchomienie tego durnego instalatora omało co playera.

Robiłem to dla kumpla z płytką Reni Jusis(chyba).

Z tego co zauważyłem to zabezpieczenie polega na tym że są dwie sesje, na pierwszej prawdziwe tracki z muzą a na drugiej instalka tego playera i oszukane tracki. po włożeniu do kompa system oczywiście widzi tylko ostatnią sesję(na normalnej płytce multisesion informacje o poprzednich sesjach powinny być zapisywana w ostatniej sesji, a tu tak nie jest).

No chyba że natknąłem sie jeszcze na inne zabezpieczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne... 

pomaton od niedawna stosuje w swoich wydawnictwach to zabezpieczenie, kazda plyta ktora posiada to zabezpieczenie ma to napisane na okladce...

a tak swoja droga uwazam to za <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ze nie moge zrobic sobie na wlasny uzytek mp3 z plyty ktora legalnie kupilem...

dexiak niemam live'a a zabawy z punktu 2 raczej mnie nie interesuja... podejrzewam ze potrzebny jest jakis prosty trick i powinno isc...

no wlasnie chodzi mi o nowe plytki!! jest napisane "Copy Controled" i jak sie wrzuci do cd to jakis smieszny program do odtwarzania sie wlacza. Ale ja nie mialam problemu zeby przegrac ta plytke na mp3 cd'ex i jazda! tylko na audio mi sie nie zgralo (clone cd :/) ale z kolei moja znajoma ma nowa cdrw i Nero przegrala ta plyte. Wiec ja juz nei wiem co jest grane. Sprobuj przegrac z nagrwyarki na dysk jako mp3 (cd ex'em) nie wiem czy to cos da, ale u mnie sie przegralo a zaznaczam ze plytka z zabezpieczeniem pomatona kupiona 2 tygodnie temu!! kazde zabezpieczenie da sie obejsc :D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę miesięcy temu czytałem gdzieś że jakieś zabezpiecznie tylko nie pamiętam czy akurat chodziło o Pomaton EMI da się łatwo obejść wystarczy poprostu wcisnąć i przytrzymać klawisz SHIFT po włóżeniu płyty wtedy nie uruchamia się ten progs do odtwarzania,nie wiem czy to prawda nie sprawdzałem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam aperfect circle/13th step - napisane jest na tym copy controled

zgralem EACiem i liteonem 48246s (na 52327s tez poszlo)

[ugyrzie to jeszcze cdex (moze) i windac32 - powininen) reszta to kwestia sprzetu - niektore napedy zjedza to anwet neronem - a niektore nie rusza wogole...

ale zgrywac musialem pojedyncze tracki - jak dalem obraz (naturalnie bez danych) to strasznie zwalnial na przerwach

niestety zastosowany system zabezpieczen uszkadza dzwiek a porysowane plyty beda niemilosiernie chrzescic - warto dla wlasnego bezpieczenstwa kopiowac to sobie gdzies na bok - bo takie zlodziejskie czynia z CDeka strasznie delikatna zabawke jaka normalnei w sumi enie jest

tamto zabezpieczenie z shiftem jeszcze na polski rynek nie wlazlo i pewni nei wlezie - a firma ktora je wymyslila pewnie ma ostre problemy ze zdobyciem klientow na nastepne swoje ;nie do obejscia; produkty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi