Skocz do zawartości
pc1

CELERON 300 A na Soltek SL-67c ???????????

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatku mialem tego nie robic, ale co mi tam. Mam celerona 300 A (slot 1)na plycie soltek SL-67c i chce go podkrecic na probe.

Moge ustawiac magistrale w Biosie. Słyszalem jednak, ze nie da sie podkrecic, jak ma sie dysk Seagate 4,6 GB - a mam go w kieszeni. Oprocz tego mam Samsung 20 GB.

Wczesniej jak ten maly byl glownym to przy przestawieniu magistrali wyzej niz 66 (chyba pod Win 2000) dysk trafial szlak (musialem reinstalowac system po formacie). Ale pod 98 moglem

Co bylo przyczyną ? Może ktos zna rozwiazanie. Czy pkosci pamieci maja na to wplyw itp?

W biosie nie wykrywa 100MHz - max 83

Ale na plycie sa jakies male suwaczki (od ich ustawienia zalezy Bus Clock i Bus Ratio

Bus Ratio od 3.0x do 8.0x (zwieksza sie co 0,5)

Bus Clock 66 MHz albo 100 MHz (przy autodetekcji i jakies inne bez autodetekcji)

Jak to ustawic, zeby nic nie zepsuc (dodatkowy wiatrak chyba nie jest potrzebny, przynajmniej tak pisze w wielu miejscach)

Chipset plyty to VIA 693

Kontroler dysku to UDMA 33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku mialem tego nie robic, ale co mi tam. Mam celerona 300 A (slot 1)na plycie soltek SL-67c i chce go podkrecic na probe. 

Moge ustawiac magistrale w Biosie. Słyszalem jednak, ze nie da sie podkrecic, jak ma sie dysk Seagate 4,6 GB - a mam go w kieszeni. Oprocz tego mam Samsung 20 GB. 

Wczesniej jak ten maly byl glownym to przy przestawieniu magistrali wyzej niz 66 (chyba pod Win 2000) dysk trafial szlak (musialem reinstalowac system po formacie). Ale pod 98 moglem 

Co bylo przyczyną ? Może ktos zna rozwiazanie. Czy pkosci pamieci maja na to wplyw itp?

W biosie nie wykrywa 100MHz - max 83 

Ale na plycie sa jakies male suwaczki (od ich ustawienia zalezy Bus Clock i Bus Ratio 

Bus Ratio od 3.0x do 8.0x (zwieksza sie co 0,5) 

Bus Clock 66 MHz albo 100 MHz (przy autodetekcji i jakies inne bez autodetekcji) 

Jak to ustawic, zeby nic nie zepsuc (dodatkowy wiatrak chyba nie jest potrzebny, przynajmniej tak pisze w wielu miejscach) 

Chipset plyty to VIA 693 

Kontroler dysku to UDMA 33

Bus Ratio to mnożnik (nic tym nie zmienisz bo procek ma zablokowany mnożnik)

Bus Clock to magistrala (fsb) - ustaw na 100MHz, ale musisz podnieść napięcie rdzenia procka vcore (o ile twoja płyta ma taką możliwość). Konieczen jest podniesienie vcore bo jak już wspomniałeś to nie chce "wstać" na fsb 100MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to vcore to jak sie w biosie oznacza (bo czegos doslownego u mnie nie ma)?

Może masz coś podobnego np. CPU Voltage itp?

Jak nie ma nic w bios'ie to poszukaj zworek na płycie.

A jak nie ma ani w bios'ie ani na płycie to ciężka sprawa.

Ale jest i na to sposób. O ile dobrze pamiętam to trzeba zaizolować 2 piny procka i wtedy masz większe napięcie rdzenia. Nie pamiętam dokładnie które ale na bank gdzieś to znajdziesz w necie (możesz spróbować znaleźć coś o tym na forum w archiwum - pewnie kiedyś było).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU voltage autodetect circuit (to tylko jest napisane w instrukcji - czyli chyba Soltek sam ustawia)

CPU voltage autodetect circuit - masz takie ustawienie w biosie?

Jak tak to zobacz czy da się zmieniać ten parametr (powinno być coś np. auto, 2.0V, 2.05V, ...,2,2V lub auto, +5%, +10%, itp.).

A jak nie ma to lipa. Pozostaje ci zaizolowanie pin'ów procka. Tylko pamiętaj żeby dobrze go chłodzić jak mu zwiększysz vcore. Życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...