Skocz do zawartości
Kaeres

Wyswietlacz mhz na panelu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wykorzystac wyswietlacz megahercow ze starego kompa (486) ?

Przyda to sie jeszcze ?

Moze zrobic tak aby pokazywal temp. procka ?

Z tylu jest chyba z 15 zworek odpowiedzialne sa one za wyswietlane numerki. Pewnie da sie je poprzestawiac tak aby pokazywaly to co sie chce ale gdzie znalezc jakis schemat do tego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowanie tych wyswietlaczy jest dosc proste tylko zeby zmusic je do pokazywania temperatury trzeba sie niezle nagimnastykowac. Potrzebny bylby jakis ukladzik z mikroprocesorem malym np.atmel 89C2051 i jakis ukladzik termostatu/termometru z cyfrowym interfejsem np DS1620.

Skoro juz w ukladzie jest mikroprocesor to mozna sie pokusic o dostawienie wyswietlacza LCD i monitoring RPM wiatrakow oraz sterowanie nimi, ewentualnie peltierami. Juz od dawna nad tym sie zastanawiam ale jakos ciagle mi brak ochoty i czasu na zabranie sie za taka "stacje monitorujaca-kontrolna" No i napisanie programu to kawalek czasu, ehh lenistwo piekna rzecz :lol:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowanie tych wyswietlaczy jest dosc proste tylko zeby zmusic je do pokazywania temperatury trzeba sie niezle nagimnastykowac. Potrzebny bylby jakis ukladzik z mikroprocesorem malym np.atmel 89C2051 i jakis ukladzik termostatu/termometru z cyfrowym interfejsem np DS1620.

Skoro juz w ukladzie jest mikroprocesor to mozna sie pokusic o dostawienie wyswietlacza LCD i monitoring RPM wiatrakow oraz sterowanie nimi, ewentualnie peltierami. Juz od dawna nad tym sie zastanawiam ale jakos ciagle mi brak ochoty i czasu na zabranie sie za taka "stacje monitorujaca-kontrolna" No i napisanie programu to kawalek czasu, ehh lenistwo piekna rzecz  :lol: 

Pozdro

Dexter

Nie ma sensu tak komplikować sprawy ja mhz mają być ustawiane na stałe a nie pobierane z kompa. Wystarczy wtedy pare wyświetlaczy ,taki zbiorowy przełącznik (dip) do ustawiania i po 2 diody do każdego wyświetlacza ,zeby zmniejszyć napięcie. Całośc podłaczamy do 5V.

Zresztą czasy wyświetlanych mhz na panelu obódowy minęły i nie wrócą :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: :oops: :oops:

Troche za szybko czytałem. No to fakt troche się kompikuje ukałd , raczej sie nie opłaca robić , taniej bedzie kupić gotowy cyfrowy termometr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro juz w ukladzie jest mikroprocesor to mozna sie pokusic o dostawienie wyswietlacza LCD i monitoring RPM wiatrakow oraz sterowanie nimi, ewentualnie peltierami. Juz od dawna nad tym sie zastanawiam ale jakos ciagle mi brak ochoty i czasu na zabranie sie za taka "stacje monitorujaca-kontrolna" No i napisanie programu to kawalek czasu, ehh lenistwo piekna rzecz  :lol:  

Pozdro

Dexter

Też kiedyś nad tym myślałem. Ale zaczęła się praca i elektronika poszła w odstawkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres, szkoda fatygi, za 50 zl, kupisz gotowy termometr elektroniczny, z wyswietlaczem na LEDach, zasilany 6 - 12 V Czerwony zreszta.

Super wyglada, nie tylko w nocy, zreszta jest dosc dobry, ma bardzo mala bezwladniosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres, szkoda fatygi, za 50 zl, kupisz gotowy termometr elektroniczny, z wyswietlaczem na LEDach, zasilany 6 - 12 V Czerwony zreszta.  

Super wyglada, nie tylko w nocy, zreszta jest dosc dobry, ma bardzo mala bezwladniosc.

Witam

Ew. dla plyt Asusa jest taki swietny gadget "IPanel", ktor pozwala (od KT-266/CUSL w gore) na monitoring wszelkich parametrow MB, i nie tylko.. Polecam - swietny dodatek. Wersja Basic juz za 80zl.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ew. dla plyt Asusa jest taki swietny gadget "IPanel", ktor pozwala (od KT-266/CUSL w gore) na monitoring wszelkich parametrow MB, i nie tylko.. Polecam - swietny dodatek. Wersja Basic juz za 80zl.

--

Pozdrawiam

I co ja z tym zrobie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co ja z tym zrobie ?

Alez ja podalem ta informacje tylko uzupelniajac temat. Ale o ile pomne, to wyswietlacz od "486" mial dwie cyfry, czyli jego wykorzystanie jest wogole problematyczne.. Zas iPanele sa jeszcze malo znane. Sa takze wersje dla plyt Abit, o tyle ciekawe ze mozna by sie pokusic o przerobke ich do innych MB, bo Abity nie mialy kosci ASIC. Moze taki panel by Ci podszedl? (kieszen 5`25)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co ja z tym zrobie ?

Alez ja podalem ta informacje tylko uzupelniajac temat. Ale o ile pomne, to wyswietlacz od "486" mial dwie cyfry, czyli jego wykorzystanie jest wogole problematyczne.. Zas iPanele sa jeszcze malo znane. Sa takze wersje dla plyt Abit, o tyle ciekawe ze mozna by sie pokusic o przerobke ich do innych MB, bo Abity nie mialy kosci ASIC. Moze taki panel by Ci podszedl? (kieszen 5`25)

--

Pozdrawiam

Teraz patrze na ten wyswietlacz i widze 3 cyferkowa mozliwosc. Chociaz ta pierwsza jest w postaci cyfry "1" wiec moze nawet nie jest aktywna :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...