Skocz do zawartości
snaj*

Radeony bez wentyli ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa jest taka ze zamierzam zmienic swoja obecna grafe Radeon 32MB SDR (pierwsza z

wielkiej serii Radeonow jeszcze na chipie Rage6 - gdyby ktos chcial kupic ten unikat

to walic na PW :) ) nie jest zla lecz fatalny obraz w DX9 i ten przeklety maly wentyl

na stale doklejony do PCB ktory robi wiecej halasu niz wszyzstkie inne wziete razem,

powoduja ze zakupic musze nowa !!

Dlatego intreresuja mnie karty bez wentyla, wylacznie Radeony (nVidiowego szita mam

zamiar nigdy nie kupic !!) i najciekawsze sa dwa modele 9200 128DDR(jakas firma) i 9600

128DDR (jesli sie nie myle HIS Exalibur). Nie mam zamiaru robic na nich O/C zalezy mi

wylacznie na bezglosnej pracy i wydaniu nie wiecej niz 660zl i otrzymaniu karty lepszej

od obecnej ktora posiadam co najmniej 3x i z pelnym wsparcie dla DX9 !!

I teraz moje pytania:

1. Czy 9600 jest warta tych 660zl ktore musialbym na nia wywalic ??

2. Czy te Radeony sa przystosane nawet mimo braku wentyla do pracy 24/7 czy naprawde sie tak slabo grzeja ??

3. Czy roznica wydajnosci miedzy 9200 i 9600 jest rownowazna z roznica ceny 300zl ??

Jestem otwarty na alternatywne propozycje za wyjatkiem tych z zakupem GeFszita czy innych

o koszcie powyzej 660zl i nie spelniajacych powyzszych kryteriow !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli poszukujesz Radeona ze wsparciem DX9 to w grę wchodzą tylko 9500, 9600, 9700 i 9800 (zarówno Pro jak i zwykłe). 9200 wpiera tylko DX8,1. Najtańszy z nich to 9600 (bez Pro)

Co do innych Twoich pytań to nie wiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Felson a mi sie wydaje ze sie mylisz :twisted: Bo zgodnie z przyjeta przez ATI taktyka ;) numerek w nazwie karty wskazuje na wersje DX dla ktorej ma sprzetowe wsparcie karta, wiec rowniez 9000, 9100 i 9200 zostaly stworzone z mysla o DX9 !!!!

Nadal czekam na porade i odpowiedz na zadane pytania :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Felson a mi sie wydaje ze sie mylisz  :twisted:  Bo zgodnie z przyjeta przez ATI taktyka ;) numerek w nazwie karty wskazuje na wersje DX dla ktorej ma sprzetowe wsparcie karta, wiec rowniez 9000, 9100 i 9200 zostaly stworzone z mysla o DX9 !!!!

Nadal czekam na porade i odpowiedz na zadane pytania  :(

nie to ty sie mylisz i tym postem nominowałeś sie do LOLA tygodnia , w wielkim finale lola miesiaca edzie do wygrania radek 9100 z pelna obsluga dx9 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to nie wiem czemu Ci odpowiadam, ale znaj moją cierpliwość. Pytasz to odpowiadam, na tyle na ile wiem. Na część pytań nie znam odpowiedzi, więc nie piszę bzdur. Wypowiadam się tylko o tym o czym wiem na pewno :mad:

Niestety ATi straszliwie namieszało z oznaczeniami i tak wśród kart wspierających dX9 generalna kolejność od najmniej wydajnej to 9600, 9500 9700, 9800. Niestety są jeszcze wersje Pro, TX, XT i SE które powodują kompletne zamieszanie.

Jeśli chodzi o karty 9000, 9100 i 9200 to one NA PEWNO wspierają jedynie dX8,1. Żeby było jeszcze ciekawiej najwydajniejsza to 9100, która jest niczym innym jak przenianowanym 8500LE. Karty 9000 i 9200 to praktycznie to samo - różnią się zastosowaniem AGP8x w 9200 - co z resztą nic nie daje.

9000/9200 to kastrat 9100 (czyli 8500LE). 9100 ma 4 potoki i 2 TMU na potok. 9000/9200 ma 4 potoki ale tylko 1 TMU na potok. O wpływie kastracji na wydajność tłumaczyć chybq nie muszę.

Tyle wyjaśnień/zaciemnień ode mnie. Jeśli nadal uważasz, że się mylę to poczytaj chociaż zestawienie GPU na www.benchmark.pl. O ile co do wykresu wydajności wiele osób ma zastrzeżenia, o tyle tabele przedstawiające szczegółowe parametry techniczne kart są dobre.

A tak w ogóle to na górze jest przyklejony topic o kartach graficznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest taka ze zamierzam zmienic swoja obecna grafe Radeon 32MB SDR (pierwsza z 

wielkiej serii Radeonow jeszcze na chipie Rage6 - gdyby ktos chcial kupic ten unikat

to walic na PW :) ) nie jest zla lecz fatalny obraz w DX9 i ten przeklety maly wentyl 

na stale doklejony do PCB ktory robi wiecej halasu niz wszyzstkie inne wziete razem, 

powoduja ze zakupic musze nowa !!

Dlatego intreresuja mnie karty bez wentyla, wylacznie Radeony (nVidiowego szita mam 

zamiar nigdy nie kupic !!) i najciekawsze sa dwa modele 9200 128DDR(jakas firma) i 9600 

128DDR (jesli sie nie myle HIS Exalibur). Nie mam zamiaru robic na nich O/C zalezy mi 

wylacznie na bezglosnej pracy i wydaniu nie wiecej niz 660zl i otrzymaniu karty lepszej

od obecnej ktora posiadam co najmniej 3x i z pelnym wsparcie dla DX9 !!

I teraz moje pytania:

1. Czy 9600 jest warta tych 660zl ktore musialbym na nia wywalic ??

2. Czy te Radeony sa przystosane nawet mimo braku wentyla do pracy 24/7 czy naprawde sie tak slabo grzeja  ??

3. Czy roznica wydajnosci miedzy 9200 i 9600 jest rownowazna z roznica ceny 300zl ??

Jestem otwarty na alternatywne propozycje za wyjatkiem tych z zakupem GeFszita czy innych

o koszcie powyzej 660zl i nie spelniajacych powyzszych kryteriow !!!!

Dodam jeszcze, że 9600 build by ATI nie ma wentyla tylko sam radiator - technologia 0,13u pozwala na taki zabieg. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HIS Radeon 9600 (non pro) ma dosc duzy radiator i jest bez wentylka. Przy pracy w samej windozie www, filmy itp radiator jest ledwo letni !!

Przy giercowaniu (vietcong, nfs) troche sie nagrzewa - na dotyk do 40-45 st ale po chwili robi sie chlodny. Moge polecic te karte jako absolutnie cicha dla mniej wymagajacego usera ;)

PS. Oczywiscie jakosc obrazu w DVD i DivX powala czyt. jest SUPER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LPC - sorka stary ze nie wspomnialem w pierwszym poscie ze prosze o nie odpowiedz osoby

o IQ duzo ponizej normy. Eh moj blad. Co do lola to zanim kogos nim nazwiesz wyjdz dziecko z

piaskownicy i zasiegnij troche wiedzy, gdyz to co napisalem jest prawda opisana zreszta na

www.tweak.pl (szukaj w archiwum) lolu(gratulacje wysunales sie na prowadzenie!).

frstjob - dzieki stary w koncu pierwszy konkret wsrod .....

Felson - Felson wiesz jak mnie obchodzi twoja cierpliwosc nikt nie prosil cie o odpowiedz

zreszta nijak mi nie pomogles. Co do numeracji Radkow racja jest po moeje stronie, co do

pelnego wspacia sprzetowego zapewne obaj mamy racje gdyz 9000-9200 maja tylko polowiczne

wsparcie dla DX9 a nie pelne i to je wyroznialo i bylo ich zaleta jak wychodzily na rynek

opanowany przez GF4 i stad ich nazwa (swoja droga bardzo dobrze radza sobie z DX9).

Co do tej teorii to mogles se darowac, teorie znam a jesli nie zauwazyles pytam o czysta

praktyke i tylko o R9600 bo 9200 widzialem w akcji.

Siedle - WIELKIE THX ale czy warta na nia wydawac az 660zl ????

Nadal czekam na sensowna porade co do zadanych wyzej pytan !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LPC - sorka stary ze nie wspomnialem w pierwszym poscie ze prosze o nie odpowiedz osoby

o IQ duzo ponizej normy. Eh moj blad. Co do lola to zanim kogos nim nazwiesz wyjdz dziecko z 

piaskownicy i zasiegnij troche wiedzy, gdyz to co napisalem jest prawda opisana zreszta na 

www.tweak.pl (szukaj w archiwum) lolu(gratulacje wysunales sie na prowadzenie!).

frstjob - dzieki stary w koncu pierwszy konkret wsrod .....

Felson - Felson wiesz jak mnie obchodzi twoja cierpliwosc nikt nie prosil cie o odpowiedz

zreszta nijak mi nie pomogles. Co do numeracji Radkow racja jest po moeje stronie, co do

pelnego wspacia sprzetowego zapewne obaj mamy racje gdyz 9000-9200 maja tylko polowiczne LOL

wsparcie dla DX9 LOL a nie pelne i to je wyroznialo i bylo ich zaleta jak wychodzily na rynek

opanowany przez GF4 i stad ich nazwa (swoja droga bardzo dobrze radza sobie z DX9 LOL).

Co do tej teorii to mogles se darowac, teorie znam a jesli nie zauwazyles pytam o czysta

praktyke i tylko o R9600 bo 9200 widzialem w akcji.

Siedle - WIELKIE THX ale czy warta na nia wydawac az 660zl ????

Nadal czekam na sensowna porade co do zadanych wyzej pytan !!

widać właśnie kto wyszedł prosto z piaskownicy LOL-u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj! snaj* powiesz mi czy moze radek 7500LE tez ma "polowiczne", "cwiartkowe" czy moze "jednoosmowe" wsparcie dla dx9.0? A na czym polega polowiczna zgodnosc? Na tym ze wspiera te efekty z 9.0 kttore byly zastosowane w 8.1? LOL nie rob z siebie jeszcze wiekszego debila i nie pieprz glupot. Dla dx9.0 wsparcie jest albo go nie ma a radki te o ktorych mowa nie maja PS2.0 itp wiec o wsparciu nie ma mowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, snaj*, nie dość, że się pytasz, nie masz racji, to jeszcze się do ludzi którzy Ci próbują pomóc rzucasz .... myślałem, że LPC nazywając Cię na samym początku lolkiem przesadził, ale chyba jednak miał rację... Co do karty, to bezsprzecznie 9600, jeśli chcesz DX9 i kartę cichą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demboch ale musisz przyznac ze LPC mial racje...

A co do tematu - tak jak poprzednicy juz powiedzieli - Radeon 9600 to minimum.

Co do cichej pracy - zawsze mozesz sobie kupic radiator Zalmana jesli sie boisz ze sie przegrzeje karta bez wiatraka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no saj* jesteś moim mistrzem poprostu poplułem monitor radeony 900/9200 nie mają sprzetowego wsparcia dla dx 9 na 100000000 % to wiem bo mam tą karte w kompie i na pudełku pisze jak byk

"FULL DIRECT X 8.1

HARDWARE ACCELATOR"

a na drugi raz tak nie bocz sie tutaj bo cie owoc czeka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snaj*

Poczytaj prosze regulamin, zebys wiedzial w razie czego za co zaliczasz przymusowy urlop.

Jak nie wiesz co pisac, to pisz co wiesz, to tak na przyszlosc.

Niniejszym udzielam upomnienia/ostrzezenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...