Skocz do zawartości
Pk.Master

Problemy z MeDiOn 9600 TX - PoMoCy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kartę Medion 9600TX i mam problem, gdy robię 3dmarka 2001 to raz jest 8000 raz 11000, a w 3dmarku 2003 tylko raz mi zadziałał test z naturą (ten co wykorzystuje DirectX 9.0), przewarznine czarny ekran lub paski na ekranie. W Halo: Combat Evolved w pewnym miejscu mi się zacinna i się robią paski na ekranie. Co mam zrobić, dlaczego się tak dzieje? Próbowałem już stery i reinstalke systemu. PoSzĘ o PoMoC!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z teg co wiem ta grafa jest na r300 (tutaj 9500pro) ale przetaktowanym na 300mhz, seryjnie 9,5k pro mialy 275, sprubuj ustawic tak karte, zobacz jak temp czipsetu/chlodzenia

ile ramcu jest na kompie na ktorym testujesz? (wnioskujac ze nie twoj po podpisie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz na defaultowych ustawieniach, taktowanie wygląda tak: 300 core i 275 mem. Jakie masz napięcie w płycie na AGP? Czy nie próbowałes podłączać przypadkiem dodatkowego zasilania na karcie?

Pozdrawiam i życzę "zdrowej" grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

medion nie jest producentem; szkopy kupuja od msi i firmuja to swoim logiem an rynek OEM w niemczech (głównie) sugeruje poszukac odpowiedników u konkurenji! sciagnac flasha, stery or sht, moze pomoze ;)

medion=brak jakiegokolwiek wsparcia technicznego=sprzet do supermarketu=szit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra spróóbuje z dodatkowym zasilannie i zmianą taktowania, a może jeszcze jakieś pomysły?

A tak wogóle to to jest do drugiego kompa a nie tego co w podpisie:

1.Athlon XP 2200+

2.256 266MHz (ale kupuje drugie tyle)

3.ECS na KT333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra spróóbuje z dodatkowym zasilannie i zmianą taktowania, a może jeszcze jakieś pomysły? 

A tak wogóle to to jest do drugiego kompa a nie tego co w podpisie:

1.Athlon XP 2200+

2.256 266MHz (ale kupuje drugie tyle)

3.ECS na KT333

NIE PODŁĄCZAJ DODATKOWEGO ZASILANIA!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podłącza się w tych kartach dodatkowego zasilania jak w przypadku 9500Pro, jeżeli masz płytę z zasialniem na AGP (a większość -jak nie wszystkie - jest z tych które obsługują kartę - np. AGP x4, x8 mają zasilanie). Poszukajcie bo ktoś już się kiedyś o to pytał mimo tego, że karta mu działała.

Pozdrawiam :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jesteś ściemniacz przecież to oczywiste (a jeśli nie to wyjaśniam) że chodzi mi o oznaczenia AMD tak dokładnie to 1670@2170 a te oznaczenie podpowieedziała mi sandra chociaż że pokazywała nawet wyniki między XP 3000+ a 2800+ . A tak wogóle jak myślicie skoro max idzie mi na fsb ~180 to jak zmiinieł bym pamięci i dał Nforce 2 to pujdzie mi na 200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zazdrościsz mi 9700PRO i to dotego mam już go rok, ale dalem tylko 1600zł bo sprowadzany z Kanady (ta rodzinka), jak chcesz to moge dać skan pudałka, bo karty nie mogę bo nie da się odpalić kompa bez karty.

Mam jeszcze jedno pytanie nad nami jest baner "teraz tylko 289" i zdięcie 512mb pc 2700, to cena tego ramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem kartę Medion 9600TX i mam problem, gdy robię 3dmarka 2001 to raz jest 8000 raz 11000, a w 3dmarku 2003 tylko raz mi zadziałał test z naturą (ten co wykorzystuje DirectX 9.0), przewarznine czarny ekran lub paski na ekranie. W Halo: Combat Evolved w pewnym miejscu mi się zacinna i się robią paski na ekranie. Co mam zrobić, dlaczego się tak dzieje? Próbowałem już stery i reinstalke systemu. PoSzĘ o PoMoC!

Dolacze sie do watku:

Własnie wczora zakupilem takowa karte za cale 600 zl ,ino z gwara taka ze ma sie nie sfurac przez tydzien.Moim zdaniem nie jest to karta wypasiona,czytaj swiecidelka i mydelka ale za ta kase a karta wyjdzie mnie okolo 350 zeta(600 - vat- 120 zeta za starego gf2 pro)co mozna oczekiwac.U mnie smiga bez zarzutu ,zainatalowalem nowe omegi na cat 3.9 zapuscile marki (2001-10050,,,,,2003-3500)

Dla mnie skok byl niesamowity ,nie sa moze to wyniki z rodzaju high end ,ale na ra starczy.Molgo by byc wiecej ale moj sprzet jest juz kapeczke wiekowy

To ze ci sei wiesza moze byc spowodowane mym zdaniem sfurana karta przy ktorej juz ktos grzebal

ps do uzytkownikow tej karty :jakie waszym zdaniem beda najlepsze stery do niej

ps2:czy jakies czipy graf. maja wbudowany czyjnik temp.

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolacze sie do watku:

Własnie wczora zakupilem takowa karte za cale 600 zl ,ino z gwara taka ze ma sie nie sfurac przez tydzien.Moim zdaniem nie jest to karta wypasiona,czytaj swiecidelka i mydelka ale za ta kase a karta wyjdzie mnie okolo 350 zeta(600 - vat- 120 zeta za starego gf2 pro)co mozna oczekiwac.U mnie smiga bez zarzutu ,zainatalowalem nowe omegi na cat 3.9 zapuscile marki (2001-10050,,,,,2003-3500)

Dla mnie skok byl niesamowity ,nie sa moze to wyniki z rodzaju high end ,ale na ra starczy.Molgo by byc wiecej ale moj sprzet jest juz kapeczke wiekowy

To ze ci sei wiesza moze byc spowodowane mym zdaniem sfurana karta przy ktorej juz ktos grzebal

ps do uzytkownikow tej karty :jakie waszym zdaniem beda najlepsze stery do niej

ps2:czy jakies czipy graf. maja wbudowany czyjnik temp.

POZDRO

Zmień podpis na TX :wink: Poza tym, mi najlepiej śmiga na 3.7 - tzn. nie ma problemów z grafą - w NFS HP2 pojawiały się dziwne rzeczy :D Czekam na Omegi 3.9, ale na razie polecam Omegi 3.7 tylko ze względu na powiedzmy - funkcjonalność.

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX frstjob,standardowy blad ,duzo osob sie myli

ps.omegi 3. 9mozna juz sciagnac

ps.czytalem cikawy test na jakims zachodnim forum ,gosciu porownywal temp Gpu w loopie 3dmarka 2003 w zaleznosci od sterow.

Na rad 9800 pro roznice siegaly nawet do 10 stopni!!!

O czyms takim to jeszcze nie slyszalem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pk.Master: sa 2 mozliwosci - albo karta jest uszkodzona, albo wymieka ECS cyz tez MSI - MSI wbrew wyobrazeniom wielu ludzi ma bardzo slabe zasilanie w porcie AGP - nawet dla Ti4200 trzeba czesto podnosic nawet do niby 1.8V, zeby przestala sie wieszac w 3dmarku. ECS nie wiem ale zapewne jest podobnie.

fstjob: A TO NIBY CZEMU?!! ja mam podlaczone od drugiego dnia uzytkowania (juz pare miesiecy) - czy uwazasz ze lepiej jest miec uszkodzony port AGP niz sprawny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

frstjob: A TO NIBY CZEMU?!! ja mam podlaczone od drugiego dnia uzytkowania (juz pare miesiecy) - czy uwazasz ze lepiej jest miec uszkodzony port AGP niz sprawny?

Nie rozumiem co masz na myśli - wytłumacz o co chodzi z tym uszkodzonym portem, bądź sprawnym.

Pozdrawiam.

BTW - (frstjob :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha frstjob ,probowales juz ja krecic,co maksymalnego wycisnales.

Przymierzam sie do zmiany pasty na srybna ,moze juz zmieniales ,sa jakies problemy  z ta skomplikowana operacja??????

Na forum jest temat 9600 TX wyniki - ja jeszcze nie próbowałem, ale razem z pajacykiem "kombinujemy" radiatory.

Swoją drogą na Halo pamięci się bardziej grzeją niż na 3d Mark-u 2003 - nie czaję.

Nie wiem czy jest sens zmieniać pastę na core, bo i tak najlepsze przyrosty wydajności są przy @ pamięci. Jak zakończymy sprawę z radiatorami to pomyślimy chyba o procu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dla młodszego brata tego Mediona i na dlugi weekend go troche pokatowałem :twisted: Na pamiatki poszly radiatorki Alu a pozatym zadnych moodingow. Nie podpinalem dodatkowego zasilania (chociaz mnie kusilo) Na sprzecie Duron 1400@ Athlon 2600+ (10,5x200) i Epoxie 8RDAE pocisnolem karte na 400/300 (dodatkowy nawiew z wentyla w dziurze bocznej scianki) i pękło 14k w 3dmarq2001 :) stery to Catalysty 3.9. Zauwazylem ze kilka razy przy ladowaniu ekrany powitalnego w XPq pojawily sie pionowe pasy szer. 2 cm ... ale to sporadycznie, na razie wszystko smiga jak nalezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dla młodszego brata tego Mediona i na dlugi weekend go troche pokatowałem  :twisted: Na pamiatki poszly radiatorki Alu a pozatym zadnych moodingow. Nie podpinalem dodatkowego zasilania (chociaz mnie kusilo) Na sprzecie Duron 1400@ Athlon 2600+ (10,5x200) i Epoxie 8RDAE pocisnolem karte na 400/300 (dodatkowy nawiew z wentyla w dziurze bocznej scianki) i pękło 14k w 3dmarq2001  :) stery to Catalysty 3.9. Zauwazylem ze kilka razy przy ladowaniu ekrany powitalnego w XPq pojawily sie pionowe pasy szer. 2 cm ... ale to sporadycznie, na razie wszystko smiga jak nalezy.

Bardzo ładny wynik :D Jak masz ustwionego dodatkowego wentyla w budzie - bezpośrednio na kartę?

Pozdrawiam i gratuluję - zapuść jeszcze 3D Mark-a 2003 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tylko bede u brata to zapuszcze 03 (pod warunkiem ze mnie dopusci do kompa ;) )

Wentyle sa w sumie dwa, wycinalem otwory w boku tak zeby jeden dmuchal na wysokosci GPU/pamiatek a drugi NB/CPU. Nie testowalem karty bez dodatkowego nawiewu wiec nie wiem ile to dalo, pozatym ze temp. proca spadla o dobre 6C w stresie. Mlody pocina w HALO az furczy i jara sie demakami ATI :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Zgred: Czyli może pomóc podłączenie zasilania dodatkowego i czy można użyć tego od fdd?

czy pomoze nie wiem ale na peno nie moze zaszkodzic. zwlaszcza kiedy moze zaistniec mozliwosc przeciazenia portu AGP (przeciez wszystkie inne R9500Pro oparte na oryginalnym PCB wymagaja podpiecia dodatkowego zasilania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...