MAT Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 Zamówiłem zasilacz Chifteca 360w dual fan i chciałbym dostosować do cichości pracy także wentyl na procku.Mam Titana i chaiłbym zostawić radiator i tylko dokupić cichutki wentyl (procek jak w opisie).Wentyl ma być 80na 80mm może świecić(jeżeli ktoś wie to prosiłbym o sposób zmontowania on/off światła na takim wentylu).Kasa którą mogę wydać to około 40zł.Please o pomoc(widziałem parę testów i przeglądałem parę topiców ale żaden nie odpowiedział mi w 100%) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 hmm chlodzony taniutkim titsnkiem.. cichszy witrak mowisz na niego ... nie wiem jak twoje chlodzenie czy trzyma temp ok czy wiatrak moze byc na mniejszych obrotach, jak by nie bylo na papsta sie nie porwiesz za 40zl. zostaje np arctic... kazdy na 7v bedzie naprawde cichy tylko czy 1500obr wystarczy?? pozdro :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 wez titana ttc-d5t (tc) -to jest ten z regulacja obrotow zaleznie od temperatury ,zainstaluj program vcool i w czasie filmow czy sluchania muzy masz cisze , w czasie gier juz niestety nie jest tak rozowo, uprzedzam jednak ze po wyciszeniu zasilacza >> proca >> uslyszyysz jak glosno wentyl na grafie szumi,zamiast niego mozesz zainstalowac tego titana co masz na procu z wicherkiem zapuszczonym na 5V >>nastepnie pewnie ci dysk zacznie przeszkac mozesz go sprobowac wyciszyc zmieniajac ustawienia AUTOMATIC ACOUSTIC MANAGMENT w biosie dysku ,jak nie to wymiana na cichszy pozdrowka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 aha jak ci zacznie glosnosc cd przeszkadzac to NERO DRIVE SPEED pomaga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 je3żeli chodzi o tyitana to pracuje z prędkością 3000rpm ,nic oprócz proca mi nie przeszkadza,bdysk jest cichutki(no może jeszcze ta grafa). Co powiecie o wentylatorze AERO z Cooler mastera? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 ja mam podstawke Titana a wiatrak coolermastera z ledami ... fajnie smiga .. nie narzekam cisza absolutna .. tez mam chiefteca 360 df i wierz mi ja tylko dysk słysze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 je3żeli chodzi o tyitana to pracuje z prędkością 3000rpm ,nic oprócz proca mi nie przeszkadza,bdysk jest cichutki(no może jeszcze ta grafa). Co powiecie o wentylatorze AERO z Cooler mastera? WIERZ mi jak wyciszysz proca to uslyszysz reszte :-] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 mógłbyś mi podać model tego coolermastera? i czy ktoś wie jak zrrobić pstyczek (wyłącznik)do diod w takim wentylu(chodzi o świecący) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 mógłbyś mi podać model tego coolermastera? i czy ktoś wie jak zrrobić pstyczek (wyłącznik)do diod w takim wentylu(chodzi o świecący)banal tam sa 2 przewodziki ktore zasilaja diody , przecinasz jeden wstawiasz pomiedzy koncowki wylacznik i juz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 czy mógłbym prosić o dokładnną solucje (które to kabelki) i czy taki wentyl wystarczy do mojego proca? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 mam swiecacego titana tego na proca nie polecam bo jak dasz na 12v to halasuje mocno ,coolermaster jest cichszy i teraz tak jak chcesz je wyciszyc to musisz obnizyc napiecie a co za tym idzie obroty co jest ryzykowne w przypadku chlodzenia proca bo jak obnizysz na stale obroty to moze nie wyrobic to chlodzenie ,sam kombinuje w ten sposub aby na titanie z termoregulacja obrotow podmienic wicherek orginalny na coolermastera swiecacego a jesli chodzi o wylocznik na diodach to jest tak ze i w titanie i w coolermasterze te diody sa rozlorzone na obwodzie wicherka a wiec przewody zasiajace diody tez ido po obwodzie wiatra i wchodza w srodek na plytke pod silniczkiem zasilajacym , wchodza dwa razem jak obejrzysz wicherek dokladnie to sie na pewno nie pomylisz :wchodza przewody od gniazda na mobo i te od diod ,przecinasz jeden(z tych co ido od diod) do rozcietych koncowek przylotowojesz 2 kabelki dosyc dlugie i pod te kabelki dajesz wylacznik ,kabelki musza byc na tyle dlogie zebys mogl umiescic wyloncznik w miejscu dla ciebie wygodnym do urzycia ps jesli nie rozumiesz tego co do ciebie napisalem to sie nie dziwie ,jest 1-sza i juz czasami ja sam siebie nie rozumiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 dzięki wielkie w poniedziałek będe kombinował Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daar Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Ja do swojego sprzętu zrobiłem składaka :) Radiator aluminiowy z miedziana płytką + wentyl 80mm (przyklejony) z termoregulatorem Coolermaster: cena ok 35zł W grach max. 55 stopni, na luzie 43 stopnie. No i jest cichy, wentyl pracuje na ok. 1800 o/min Sposób mało wyszukany ale skuteczny. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Ja sobie dokupiłem teraz Spire Whisper Rock IV i przeszkadza mi tylko zasiłka :( Nowy Cooler - 50zł - 21dB(A) więc bardzo cichutki. Na AXP2000@2200 mam standart - 43-44C, w stresie ok 50C. Z niego jestem zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Cichy jest Falcon Rock II (2300 obrótow) Athlon XP+ 2000@2600 w Windzie 43-35. Jednak przy podkrećeniu do 2800 XP+ w windzie 49-52 C :( Jak chceta mogę go sprzedać :) ma półtora miesiąca, więc jest jeszcze na gwarancji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Cichy jest Falcon Rock II (2300 obrótow) ... zaden wentylator (na radiatorze) przy obrotach ponad 1600-1800rpm nie bedzie cichy :P szum powietrza miedzy finami/pinami robi swoje :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Cichy jest Falcon Rock II (2300 obrótow) ... zaden wentylator (na radiatorze) przy obrotach ponad 1600-1800rpm nie bedzie cichy :P szum powietrza miedzy finami/pinami robi swoje :( Na moim WR IV - 21dB(A) - 2100obr - słychać teraz tylko wiatrak z zasilacza :D Trzeba się rozejrzeć za cichą zasiłką i będzie git :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 1 jesli chodzi o tempy na procu to proponuje zainstalowac VCOOL - taki softwarowy coolerek , na ga7va- plytka na kt400 mialem w necie i przy filmach po 29stopni jednego pana :wink: , na chipsecie nf2 juz nie jest taki skuteczny mam 37/38 stopni , w stresie to oczywiscie temperatury sa normalne (48/9 stopni) , ale jesli chodzi o zastosowanie wicherka z termoregulacja obrotow to jest to super rozwiazanie wlasnie do oglodania filmow - wtedy komp milczy a glosniki graja :D doprowadzilo to do tego ze mosialem przerobic chlodzenie grafy i zmienic dysk na cichszy 2 jak zasilka ma byc cicha i niedroga to polecam to co ja mam , wiem ze pracuje bo komp pracuje , a nie bo slysze wiatrak :D no jak kto ma duzo fory to moze se cos renomowanego kupic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Cichy jest Falcon Rock II (2300 obrótow) ... zaden wentylator (na radiatorze) przy obrotach ponad 1600-1800rpm nie bedzie cichy :P szum powietrza miedzy finami/pinami robi swoje :( Na moim WR IV - 21dB(A) - 2100obr - słychać teraz tylko wiatrak z zasilacza :D Trzeba się rozejrzeć za cichą zasiłką i będzie git :wink: ale tu mowa o cichym coolerze (wentylatorze) a nie o takim ktory nie jest glosny bo to kolosalna roznica :P nic powyzej tej granicy co napisalem wyzej nie bedzie na prawde ciche - przynajmniej na moje ucho - inni subiektywnie moga czuc inaczej :!: :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Cichy jest Falcon Rock II (2300 obrótow) ... zaden wentylator (na radiatorze) przy obrotach ponad 1600-1800rpm nie bedzie cichy :P szum powietrza miedzy finami/pinami robi swoje :( Na moim WR IV - 21dB(A) - 2100obr - słychać teraz tylko wiatrak z zasilacza :D Trzeba się rozejrzeć za cichą zasiłką i będzie git :wink: ale tu mowa o cichym coolerze (wentylatorze) a nie o takim ktory nie jest glosny bo to kolosalna roznica :P nic powyzej tej granicy co napisalem wyzej nie bedzie na prawde ciche - przynajmniej na moje ucho - inni subiektywnie moga czuc inaczej :!: :idea: niestety jest tak jak mowi benek ja moze by ta granice rozciagnal do jakis 1900/2000 obr/min max wtedy bedzie cichutko ale powyzej jest juz nie glosno :) Wracajc do tematu wlutuj sobie potencjometr obrotowy w zaleznosci od tego co bedziesz robil odpowiednio bedziesz sobie ustwial predkosc wentyla a co za tym idzie poziom halas. Gdy proc bedzie stresowany podkrecisz obroty a gdy bedziesz np.: w wordzie pracowal zmniejszysz jego obroty i halas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Cichy jest Falcon Rock II (2300 obrótow) ... zaden wentylator (na radiatorze) przy obrotach ponad 1600-1800rpm nie bedzie cichy :P szum powietrza miedzy finami/pinami robi swoje :( Na moim WR IV - 21dB(A) - 2100obr - słychać teraz tylko wiatrak z zasilacza :D Trzeba się rozejrzeć za cichą zasiłką i będzie git :wink: ale tu mowa o cichym coolerze (wentylatorze) a nie o takim ktory nie jest glosny bo to kolosalna roznica :P nic powyzej tej granicy co napisalem wyzej nie bedzie na prawde ciche - przynajmniej na moje ucho - inni subiektywnie moga czuc inaczej :!: :idea: niestety jest tak jak mowi benek ja moze by ta granice rozciagnal do jakis 1900/2000 obr/min max wtedy bedzie cichutko ale powyzej jest juz nie glosno :) Wracajc do tematu wlutuj sobie potencjometr obrotowy w zaleznosci od tego co bedziesz robil odpowiednio bedziesz sobie ustwial predkosc wentyla a co za tym idzie poziom halas. Gdy proc bedzie stresowany podkrecisz obroty a gdy bedziesz np.: w wordzie pracowal zmniejszysz jego obroty i halas A nie można tego zrobić przypadkiem w speedFanie :?: Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Cichy jest Falcon Rock II (2300 obrótow) ... zaden wentylator (na radiatorze) przy obrotach ponad 1600-1800rpm nie bedzie cichy :P szum powietrza miedzy finami/pinami robi swoje :( Na moim WR IV - 21dB(A) - 2100obr - słychać teraz tylko wiatrak z zasilacza :D Trzeba się rozejrzeć za cichą zasiłką i będzie git :wink: ale tu mowa o cichym coolerze (wentylatorze) a nie o takim ktory nie jest glosny bo to kolosalna roznica :P nic powyzej tej granicy co napisalem wyzej nie bedzie na prawde ciche - przynajmniej na moje ucho - inni subiektywnie moga czuc inaczej :!: :idea: niestety jest tak jak mowi benek ja moze by ta granice rozciagnal do jakis 1900/2000 obr/min max wtedy bedzie cichutko ale powyzej jest juz nie glosno :) Wracajc do tematu wlutuj sobie potencjometr obrotowy w zaleznosci od tego co bedziesz robil odpowiednio bedziesz sobie ustwial predkosc wentyla a co za tym idzie poziom halas. Gdy proc bedzie stresowany podkrecisz obroty a gdy bedziesz np.: w wordzie pracowal zmniejszysz jego obroty i halas A nie można tego zrobić przypadkiem w speedFanie :?: Pozdrawiam. nie pamietam ale jakos nie przekonuje mnie softwareowa zmiana obr wentyla :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrekth7 Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 :lol: ja wiem ze nie ma cichych wentyli :lol: jedynie co to wodne chłodzenie jest ciche ale jest drogie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 :lol: ja wiem ze nie ma cichych wentyli :lol: jedynie co to wodne chłodzenie jest ciche ale jest drogie :(chlodzenie wodne drogie ? gdzie tam , no chyba ze kupujesz gotowy zestaw , moj kolega z pracy zrobil niedawno caly biznes go moze z 2 banki wyniosl , blok zrobili mu chlopaki z tokarni , przewody kopil w ogrodniku , do chlodzenia ma nagrzewnice z autosana (fajna , nieduza prostokatna , takie pudeleczko zgrabne ) pompka + pojemnik wyrownawczy , a jesli twierdzisz ze nie ma cichych wentyli to sie mylisz , wierz mi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tycjan Opublikowano 21 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2003 Ostatnio mialem ten sam problem i zapoznalem sie niemalze z cala oferta na rynku. Moje zdanie jest takie ze patrzac na wydajnosc i dB to Zalman CNPS7000a Cu. Moze cena jest troche wysoka ale warto. A jak masz wiecej kasy to tylko WC :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...