Skocz do zawartości
wachowicz

Szybki format vs. format

Rekomendowane odpowiedzi

mam swiezy system, wszystkie partycje mam w NTFSie (Win XP sp1). Wszystkie zostaly sformatowane trybem "szybkim" (nowiutki nieuzywany HDD), czy jest jakis ryzyko ze przez to iz byly na "szybko" sformatowane, dane sa mniej bezpieczne na dysku ? albo cos w tym stylu ? Czy tez jakies konkretnej znaczacej roznicy nie ma ?

Pozdrawiam ! :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowi sie, ze 1-szy raz powinno byc wykonane formatowanie pelne, ale nawet PQMagic przy zakladaniu nowych partycji uzywa trybu quick.

Mialem kiedys taka historie, ze zakladalem dla goscia partycje i nie chcialo mi sie czekac, wiec formatowalem szybko. Zainstalowalem system, stery, wszytsko... a na drugi dzien, jak wlaczyl komputer, nie bylo na dysku zadnej partycji. Gosc nic nie wgrywal, nie mial dostepu do internetu i raczej nie byl to wirus, bo sprawdzalem. Wiec co? Do dzis nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez wczoraj zapodalem na nowy dysk szybki format i jest gitarka :wink: Nie wiem tylko czy nie pochrzanilem cos z podzialem partycji w XP bo utworzylem 3 partycje podstawowe. Nie powinienem czasem utworzyc 1 podstawowej i 2 rozszerzonych :?: Tak szybko to robilem ze teraz mam ciezki orzech do zgryzienia bo nie wiem czy mi sie nic nie sypnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogles tak utworzyc... 1 podstawowa i 1 rozszerzona z 2 dyskami logicznymi.

W PQM latwo sie pomylic, bo sam ustawia opcje na Primary...

Jezeli dziala to bedzie dzialac, bo nowe SO obsluguja wiele partycji podstawowych. Nie wiem jak DOS :roll:

Nigdy tego nie popelnilem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi