Gość zimny1 Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 mam pytabie może lamerskie moze nie jak sciagnąc coolera z procesora bo niemmam bladego pojęcia jak to zrobic a kiedys musi byc ten pierwszy raz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 1. To zależy jaki cooler z jakiego procesora, ale... 2. OSTROŻNIE, a jak robisz to pierwszy raz, to najlepiej niech Ci ktoś pokaże. 3. Połóż kompa na boku obudowy, przy którym jest płyta główna (o ile nie masz obudowy desktop ;) ) 4. Obejżyj dokładnie zapięcie coolera; w większości przypadków zamocowany jest sprężynującą, poprzeczną zapiną, zaczepioną z dwóch stron o gniazdo procesora. W zapince powinno być jakby "uszko" przeznaczone do wsunięcia śrubokręta o wąskiej końcówce pionowo, prostopadle do płyty. 5. Bierzesz śróbokręt w prawą łapkę, lewą kładziesz na środku coolera i dociskasz go lekko i równomiernie do płyty. 6. Śrubokręt wkładasz w "uszko" i naciskając go pionowo w kierunku płyty, ciągiesz jednocześnie w kierunku coolera (jak dźwignie) 7. Musisz cały czas kontrolować dociskanie śrubokręta tak, aby zapinka po zsunięciu się z ząbka nie oskoczyła gwałtownie, bo możesz szarpnąć coolerem i ukruszyć jądro procesora, lub śrubokręt wyskoczy z "uszka" i pięknie przejedzie po płycie, siejąc zniszczenie. 8. Powodzenia, niech moc będzie z Tobą, oby nie był to procesor z nieosłoniętym rdzeniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zimny1 Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 dobra podszkolilłem sie jak sciągac coolera ale teraz kolejny poroblem jak nałozyc paste termoprzewodząca aaa i na nowym coolerze mam pod taka osłona tasmoą przyklejone do spodu jakaś taką tasme (drugą ) co znia zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Tasmy z coolera sciagnij jak najszybciej bo to szajs (wywal do kosza) :D Nastepnie naloz bardzie cieka warstwe pasty na same jadro procesora. Warstwa okolo 0,3mm :) nakladasz radiator, mocujesz w zaczepach i juz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 nakładasz na srodek rdzenia troche pasty , niezaduzo i potem rozprowadzasz ja po rdzeniu np: karta telefoniczna , tak aby pasta byla wszedzie rownomiernie nałozona musi byc cieniutka warstwa tej pasty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Tasmy z coolera sciagnij jak najszybciej bo to szajs (wywal do kosza) :D Nastepnie naloz bardzie cieka warstwe pasty na same jadro procesora. Warstwa okolo 0,3mm :) nakladasz radiator, mocujesz w zaczepach i juz :D Oponuje nad tym zeby to byla jednak warstwa 0,4mm :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Prawda jak zwykle lezy po srodku ;) Daj 0,35mm ;) :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 No niech wam bedzie 0,35mm :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zimny1 Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 odbra panowie załozyłem coolera na procesor dałem cienka warstwe pasty i rozsmarowałem kartą telefoniczna oraz na coolerze na spodzie rozsmarowałem troche palcem ata starą ytaśme co na nim była wyrzuciłem a terza temp. tak wiec po załadowaniu windowsa terza mam 43*C a procek to athlon xp 1700+ @1.6ghz cooler to spire ale na pudełeczku nie pisze jaki zaznaczam że wcześniej po starcie windowsa miałem 50-53*C zaraz zapuszcze 3dmarak 2003 i zobaczymy jak sie sprawiłem :twisted: i co ten cooler potrafi :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zimny1 Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 po zpuszceniu 3dmarka temperatura wzrosła o niespełna 2*C jstem z siebie dumny :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 nakładasz na srodek rdzenia troche pasty , niezaduzo i potem rozprowadzasz ja po rdzeniu np: karta telefoniczna , tak aby pasta byla wszedzie rownomiernie nałozona musi byc cieniutka warstwa tej pasty Ja preferuje rozprowadzac pasty typu Tytan czy silikonowka H przy pomocy pedzelka, sa one dosyc rzadkie i ten sposob wydaje mi sie najlepszy (i przy tym nie brudzimy sie :P). Do gestych ustrojstw typu ASCeramique polecam wlasnego palucha - mamy wtedy czucie i nakladamy naprawde cienka warstwe :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 po zpuszceniu 3dmarka temperatura wzrosła o niespełna 2*C jstem z siebie dumny :D Włącz jakąś grę, przy 3d Mark-u nawet karta graficzna się mniej grzeje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ja preferuje rozprowadzac pasty typu Tytan czy silikonowka H przy pomocy pedzelka, sa one dosyc rzadkie i ten sposob wydaje mi sie najlepszy (i przy tym nie brudzimy sie :P). Do gestych ustrojstw typu ASCeramique polecam wlasnego palucha - mamy wtedy czucie i nakladamy naprawde cienka warstwe :P. chyba w życiu nie widziałeś pasty Titana (no chyba że tytan to jakaś inna firma), bo jes tona gęsta, dużo gęstsza niż pasta do zębów czy silikonówki. ja paluchem rozsmarowuję, pędzel by jej nawet nie ruszył. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Pamiętam na mym drugim kompie z Celeronem 466 coś sie grzał mocno. Po trzech latach wiatrak sie zaczął psuć do było nawet 70 stopni. Pomyślałem, że zajrze co tam sie dzieje. Patrze - a tam ani podkładki termoprzewodzącej, ani pasty. Na dodatek jakiś czarny radiator dziwny. Nawaliłem pasty ile sie dało (mój pierwszy raz) i temperaturka była maks. 46 stopni. Ciekawe jak bym dał mniej pasty. Wkrótce sie pobawie z Athlonem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ja preferuje rozprowadzac pasty typu Tytan czy silikonowka H przy pomocy pedzelka, sa one dosyc rzadkie i ten sposob wydaje mi sie najlepszy (i przy tym nie brudzimy sie :P). Do gestych ustrojstw typu ASCeramique polecam wlasnego palucha - mamy wtedy czucie i nakladamy naprawde cienka warstwe :P. chyba w życiu nie widziałeś pasty Titana (no chyba że tytan to jakaś inna firma), bo jes tona gęsta, dużo gęstsza niż pasta do zębów czy silikonówki. ja paluchem rozsmarowuję, pędzel by jej nawet nie ruszył. Widzialem :D, nie mowie ze jest tak rzadka jak silikonowka, ale na pewno jest rzadsza od takiego OCZa Ultra II czy ASCeramique. Ja zawsze rozsmarowywalem ja pedzelkiem (do farbek plakatowych :D) i ladnie szlo. Gdy pierwszy raz ruszalem OCZa to zobaczylem roznice miedzy nia a Tytanem :D. BTW: Titan=Tytan - taka spolonizowana pisownia :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 heh paluchem ??? kufa paluch sie poci nigdy nie rób paluchem to nieprofesjonalnie i nie po overclockersku ;) ja smaruje obie powieszchnie przy pomocy specjalnej łopatki z plastiku tak żeby pasta powchodziła w ewentualne nierówności i bardzo cieniutko tylko tylko........ powiedzmy 0.2mm 8) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 heh paluchem ??? kufa paluch sie poci nigdy nie rób paluchem to nieprofesjonalnie i nie po overclockersku ;) ja smaruje obie powieszchnie przy pomocy specjalnej łopatki z plastiku tak żeby pasta powchodziła w ewentualne nierówności i bardzo cieniutko tylko tylko........ powiedzmy 0.2mm 8) :lol: A czemu wedlug Ciebie paluch jest tak nieprofesjonalny :?: Mi wydaje sie ze wtedy mamy najwieksze czucie pasty i mozemy ja ladnie "wmasowac w proca", tylko ze strasznie to lapy brudzi :evil: Chodzi o to ze paluch sie poci i w pascie pojawiaja sie czasteczki tluszczu? Hmm... zawsze mozna smarowac paluchem przez woreczek plastikowy :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ja tam smaruje zapałką, specjalnie wyprofilowaną :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 poniewarz mój palec mimo iź mam małe ręce jest (sam opuszek) 2, 3 razy wiekszy od jądra procesora to jak dokładnie mam nim posmarować? pozatym puźniej dotkne czegoś przypadkiem bo się zapomne i musze szorowac (taka pasta z titana ciezko schodzi) pozatym palec jest okrągły a czy jądro procesora też jest okrągłe a może plaskie ? i to ze jak paluchem się smaruje to niestety tłuszcz się dostaje do pasty........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 poniewarz mój palec mimo iź mam małe ręce jest (sam opuszek) 2, 3 razy wiekszy od jądra procesora to jak dokładnie mam nim posmarować? pozatym puźniej dotkne czegoś przypadkiem bo się zapomne i musze szorowac (taka pasta z titana ciezko schodzi) pozatym palec jest okrągły a czy jądro procesora też jest okrągłe a może plaskie ? i to ze jak paluchem się smaruje to niestety tłuszcz się dostaje do pasty........Paluch nie jest przeciez sztywny i da sie nim nalozyc dokladnie paste (przeciez nawet jak nakladasz karta telefoniczna to nie nalozysz prosto bo lapy sie trzesa). Z tym tluszczem to chyba faktycznie lipa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 komu sie trzęsą temu się trzęsą ;) pivko po godzinach znacznie poprawia koordynacje ruchów :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Jeśli chcemy być już MEGA dokładni pasty nie należy mieszać z powietrzem, tylko rozsmarować ją przez woreczek foliowy jednym powolnym ruchem (nie okrężnym - powietrze), ułoży się i tak pod ciśnieniem coolera, przynajmniej tak poinstrułował mnie kiedyś GURU - twórca arctic silver, na comdexie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...