krawcu Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Kupiłem ostatnio Bartona, ale miał padniętego cache L2 więc dałem na gwarancje i dostałem nowego prcka. Lecz przy bootowaniu nie pokazuje mi Athlon 2500+ Barton, lecz samo athlon 2500+. Sprawdziłem pamięć cache L2 i jest 512 kB, ale mogli przecież mostki połączyć. Proszę o konkretne rady, może jakiś program mi pokaże. (mam cpuinfo z amd ale nie pokazuje). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qezal Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Nie jestem pewien ale jesli to Barton to musi pisac MODEL 10 a jesli TB to MODEL 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Jest napisane Family.model.Step 6.10.0 inne dane L1 data cache 64 KB L1 inst cache 64 KB L2 cache 512 KB MMX i extended MMX : YES 3D now i extended 3D now : YES Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobex Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Bios nie napisze ci Barton 2500, to normalne. Procki można rozróżnić naprzykład po rdzeniu, Barton ma nieco większy - bardziej prostokątny. Więcej pamięci cache więc większy rdzeń. Widać to na pierwszy rzut oka. pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 gdybym tylko miał go z czym porównać ... :? . ale dzięki za pomoc. Czekam na inne "głosy" i rady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qezal Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Sciagnij sobie ten program: CPU-Z On (przynajmniej w moim przypadku) pokazuje ze to Barton.. Pozdroo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Jest napisane Family.model.Step 6.10.0 inne dane L1 data cache 64 KB L1 inst cache 64 KB L2 cache 512 KB MMX i extended MMX : YES 3D now i extended 3D now : YES Wydaje mi sie że masz Bartona... bo u mnie też pokazuje (WCPUID): 6 10 0 Family Model Stepping ID 7 10 0 CPU-Z- Code Name: BARTON... Ale nie wiadomo jak pokazuje po połączeniu mostków w trotonie... bo może pokazywać to samo! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Ale skoro wykrywa go jako 2500+ to chyba jesr Barton, bo nie ma innego 2500+. Chyba nie da sie przerobić procka żeby go wykrywało inaczej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Ale skoro wykrywa go jako 2500+ to chyba jesr Barton, bo nie ma innego 2500+. Chyba nie da sie przerobić procka żeby go wykrywało inaczej.Ale nie wiadomo jak to jest z trotonami z połączonymi mostkami... Bo w końcu po połączeniu to sprzętowo odpowiadają Bartonom... wystarczy ustawić odpowienio FSB i mniżnik i jest 2500+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 FSB i mnożnik ustawiasz w BIOS-ie lub na płycie. Chyba nie da sie zmodyfikować tych rzeczy na procu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 FSB i mnożnik ustawiasz w BIOS-ie lub na płycie. Chyba nie da sie zmodyfikować tych rzeczy na procu.No, nie na procu raczej nie ... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 looknij jeszcze na CrystalCPUID... program potrafi pokazac prawdziwa ilosc megahercow nawet jak procesor jest podkrecony... przynajmniej pokazuje mi tak na thortonie... wiec mozliwe ze pokaze wszystko dokladnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 looknij jeszcze na CrystalCPUID... program potrafi pokazac prawdziwa ilosc megahercow nawet jak procesor jest podkrecony... przynajmniej pokazuje mi tak na thortonie... wiec mozliwe ze pokaze wszystko dokladnieProgram tylko pokazuje jak jest realna ilosc Mhz w porównaniu do tego co jest ustawione w biosie... np: Internal Clock : 2204,99 Original Clock: 2200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Bios nie napisze ci Barton 2500,.he? mi pisze na MSI KT4v ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 looknij jeszcze na CrystalCPUID... program potrafi pokazac prawdziwa ilosc megahercow nawet jak procesor jest podkrecony... przynajmniej pokazuje mi tak na thortonie... wiec mozliwe ze pokaze wszystko dokladnieProgram tylko pokazuje jak jest realna ilosc Mhz w porównaniu do tego co jest ustawione w biosie... np: Internal Clock : 2204,99 Original Clock: 2200 nie wiem nie znam sie na tym... moj procesor taktowany jest 1666 Mhz po podkreceniu go na 2600+ byl taktowany 2075 Mhz i pokazywal Original 1666 Current 2075 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 looknij jeszcze na CrystalCPUID... program potrafi pokazac prawdziwa ilosc megahercow nawet jak procesor jest podkrecony... przynajmniej pokazuje mi tak na thortonie... wiec mozliwe ze pokaze wszystko dokladnieProgram tylko pokazuje jak jest realna ilosc Mhz w porównaniu do tego co jest ustawione w biosie... np: Internal Clock : 2204,99 Original Clock: 2200 nie wiem nie znam sie na tym... moj procesor taktowany jest 1666 Mhz po podkreceniu go na 2600+ byl taktowany 2075 Mhz i pokazywal Original 1666 Current 2075 hehe to jest ciekawe... bo u mnie wtedy original powinno byc 1833... Ciekawe od czego to zależy, że raz pokazuje tak a raz tak... :?: :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 podaj maila to wysle ci screena.. pokazuje nawet wiecej bo 2082Mhz a original 1666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 podaj maila to wysle ci screena.. pokazuje nawet wiecej bo 2082Mhz a original 1666Nie to że ja mam Ci nie wierzyć... bo niby czemu... poprostu zastanawia mnie fakt że u Ciebie pokazuje tak a u mnie inaczej??? Ciekawe od czego to zależy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Może najlepiej sprawdź na procku czy są połączone mostki od cache czy nie. Proste. Jeśli nie wiesz które to to poszukaj w necie. Gdzieś widziałem ale zapomniałem. Jak znajde linka to zapodam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@roW Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Hi ...jedyna możliwośc dojścia co to za proc tylko wyjecie go z płyty bo THORTONY można spokojnie zamienic na Bartona JAKIEGO CHCESZ!!! jeżeli zdejmiesz radiator to widac po symbolach co to za proc ,zreszta pisze jak Byk jaki to jest na naklejce i nikomu by sie nie chciało zmieniac naklejki fabrycznej .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@roW Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 A TU MASZ CALY OPIS CO OZNACZAJA LITERKI NA PROCU.. Pierwsze znaki AX są odpowiedzialne za oznaczenie typu procesora: - D - Duron - A - Athlon - AX - Athlon XP - AMP - Athlon MP W przypadku czterech kolejnych znaków, sprawa się nieco komplikuje, gdyż nie tak dawno firma AMD wprowadziła dodatkowe oznakowanie częstotliwości procesora i dotyczy to wszystkich modeli z rodziny Athlon XP. Stare układy AMD Athlon i Duron w tym miejscu posiadają oznaczenie które wskazuje na rzeczywisty zegar jednostki. Doszliśmy do kombinacji 2100, a biorąc pod uwagę, iż jest to już procesor z serii XP, musimy przeliczyć sobie to oznaczenie, na odpowiednią częstotliwość: - AMD Athlon XP 1600+ - 1.40GHz - AMD Athlon XP 1700+ - 1.47GHz - AMD Athlon XP 1800+ - 1.53GHz - AMD Athlon XP 1900+ - 1.60GHz - AMD Athlon XP 2000+ - 1.67GHz - AMD Athlon XP 2100+ - 1.70GHz - AMD Athlon XP 2200+ - 1.80GHz - AMD Athlon XP 2400+ - 2.00GHz - AMD Athlon XP 2600+ - 2.13GHz - AMD Athlon XP 2700+ - 2.17GHz - AMD Athlon XP 2800+ - 2.25GHz Biorąc pod uwagę dane z powyższej tabelki, w danym przypadku mamy do czynienia z procesorem taktowanym rzeczywistą częstotliwością 1.70GHz. Następny znaczek (pojedyncza litera), oznacza typ obudowy - D - A - PGAM - M - SECC - D - OPGA Kolejny symbol przedstawia napięcie zasilania jądra procesora - M - L - 1.50V - U - 1.60V - K - 1.65V - P - 1.70V - M - 1.75V - N - 1.80V Następny symbol w oznaczeniach przedstawia dopuszczalną temperaturę z jaką może pracować dany układ - T - Q - 60 stopni C - X - 65 stopni C - R - 70 stopni C - Y - 75 stopni C - T - 90 stopni C - S - 95 stopni C Teraz będzie już z górki. Przedostatni znak, a dokładniej cyferka, oznacza ilość pamięci podręcznej cache -3. - 1 - 64KB - 2 - 128KB - 3 - 256 KB Ostatni znak prezentuje informacje o częstotliwość szyny FSB, do jakiej przystosowany jest procesor -C - A lub B - 100MHz - C - 133MHz - D - 166MHz I zrobione. Procesor został rozszyfrowany. Układ oznaczony jako AX2100DMT3C jest procesorem z serii AMD Athlon XP 2100+, taktowany rzeczywistym zegarem 1.70GHz, pracuje z wykorzystaniem szyny FSB 133MHz i wyposażony w 256KB pamięci podręcznej. Jądro układu zasilane jest napięciem 1.75V, dopuszczalna temperatura jaką może pracować układ to 90 stopni Celsjusza, a całość została zamknięta w obudowie OPGA. -------------------------------------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@roW Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Panowie żadnym PROGRAMEM nie ma mozliwosci sprawdzenia czy proc jest org..czy rasowany . Ja mam Thortonika i po odblokowaniu cachu ten wasz programik CrystalCPUID pokazuje , że mam ATHLONA 3200XP+ Bartona hehehe na szynce 400 czyli mnożnik 11 X 200 napiecie mam nominal 1.6 v NARAZIE.. PA :lol: [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 to nie moj program ;-) u mnie pokazuje to co pokazuje wiec zaproponowalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@roW Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 wiem że nie twój to przenośnia - kpw? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 wow... jaki grozny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranken Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ja mialem ten sam problem ze nie bylem pewien czy wlozyli mi odpowiedni procesor.A kupilem AMD Athlon 2600+ Barton.Pisalem nawet do wsparcia serwisowego AMD oni mi napisali ze jezeli program cpuinfo pokazuje 512 cache L2 tzn. ze to jest Barton.Ale i tak pewnosc dopiero zyskalem po programiku cpu-z. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Nie jestem pewien ale jesli to Barton to musi pisac MODEL 10 a jesli TB to MODEL 8 No dobrze a jak bedzie oznaczony THORTON, SKORO BARTON TO MODEL 10, T-BRED MODEL 8 TO ŁOPATOLOGICZNIE MYŚLĄC THORTON POWINIEN BYĆ MODEL 9 ??? ACHA JESLI MA SIE THORTONA I ZMODUJE GO SIE NA BARTONA TO CHYBA Z WCPUID ZMIENIA SIE MODEL? CZYLI NIE MOZNA DOJSC JAKI MAMY PROCEK BO JAK KTOS KUPIL THORTONA I BYLO ON MODEL 9, TO PO CALEJ OPERACJI POKAZE MU SIE MODEL 10? JAK SIE MYLE TO NIECH MNIE KTOS POPRAWI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 No dobrze a jak bedzie oznaczony THORTON, SKORO BARTON TO MODEL 10, T-BRED MODEL 8 A wystarczyło zajrzec na strone AMD zeby sie dowiedzieć czegoś takiego>AMD Athlon XP Processor Model 10 with 256K L2 Cache Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 No dobrze a jak bedzie oznaczony THORTON, SKORO BARTON TO MODEL 10, T-BRED MODEL 8 A wystarczyło zajrzec na strone AMD zeby sie dowiedzieć czegoś takiego>AMD Athlon XP Processor Model 10 with 256K L2 Cache OK, DZIEKI, WLASNIE O TO MI CHODZILO, ALE JAKIE BEDZIE OZNACZENIE W LITERACH ......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...