Skocz do zawartości
Matilde

Sieć bezprzewodowa a SDI ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

...i ja poproszę Was o małą sugestię na temat internetu bezprzewodowego.

Dzisiaj rano znalazłem w drzwiach ulotkę jakiejś firmy z Wrocławia oferyjącej cyt:" Szybki, Stały, Nielimitowany, Bezprzewodowy dostęp do internetu bez dodatkowych kabelków w mieszkaniu".

Zadzwoniłem pod wskazany na ulotce telefon i dowiedziałem się,że koszt montażu wynosić będzie ok. 150-300zł -będzie musiała być zainstalowana specjalna karta sieciowa do odbioru bezprzewod. Abonament wynosił będzie 39zł miesięcznie.

Przedstawiciel zapewniał mnie,że transfer będzie bardzo zbliżony do transferu jaki proponuję Neostrada.

Obecnie w bloku mamy SDI na 10osób i nie ukrywam,że już mnie cholera bierze jak mam coś ściągać z netu...

Proszę o odp. co sądzicie na temat internetu bezprzewodowego -jej wady i zalety. Niestety nie zdążyłem się zapytać o nazwę tej firmy ale jak będzie to koniecznie to zadzwonię do niej raz jeszcze...

Pozdrawaim!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno ktos sobie marzyl o necie ~1Mbps... Powiem tak zapomnij i sie obudz. Jak ktos moze odsprzedac ~64kB/s w cenie 39zl. Zastanow sie. Neostrada i dialog jesli chodzi o szybki net to najtansze rozwiazania w polse i podejrzewam rownierz na swiecie. Wiec nie marz sobie aby ktokolwiek przy takich cenach jakie providerzy musza placic za net byli w stanie za 39zl zaoferowac cokolwiek wiecej niz ~10kB a i tak to bedzie sukcesem. Przypomne polpak, ipartners i inni 2Mbps~3000zl wiec nie marzcie sobie ludzie o sieciach gdzie za mala kase macie durzy transfer.

Proponuje rowniez zamykac kolejne tego typu topici.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp Timm!

Ponoć kto pyta nie błądzi...Tak się właśnie zastanawiałem i dlatego założyłem ten topik. Czyli najlepszym rozwiązaniem jednak będzie wzięcie neostrady i podzilenie jej (po cichu) na 4 osoby wewnątrz budynku.

Z tego co wiem to jet coraz więcej firm oferujących mega transfery po bajecznie niskiej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp Timm!

Ponoć kto pyta nie błądzi...Tak się właśnie zastanawiałem i dlatego założyłem ten topik. Czyli najlepszym rozwiązaniem jednak będzie wzięcie neostrady i podzilenie jej (po cichu) na 4 osoby wewnątrz budynku.

Z tego co wiem to jet coraz więcej firm oferujących mega transfery po bajecznie niskiej cenie.

znajdziesz sobie jeszcze kilka osób i mozecie sobie InternetDSL 512/512 zamówić i mozesz "głośno dzielic"; w tepsie okolo 260 zł miesięcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp Timm!

znajdziesz sobie jeszcze kilka osób i mozecie sobie InternetDSL 512/512 zamówić i mozesz "głośno dzielic"; w tepsie okolo 260 zł miesięcznie.
Nie wiem jak na chwilę obecną ale jeszcze jakis czas temu koszt inatalacji DSL512 wynosił ok.850zł a taki bogaty to ja nie jestem... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmiana z sdi 160 

i nie 512/512 tylko 512/128

od 12 listopada 2002 do 31 grudnia 2003 r promocja przechodzenia z SDI (nieważne jaki rodzaj umowy) do InternetDSL za dokł 181.78, masz racje Gr00ve co do prędkosci ciachłem sie (sam nie wiem dlaczego) 512/128 indeed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie zmieniłem na 1Mbit. Co mnie zdziwiło to czas w jakim telekomunikacja się uwinęła - niecałe 2 tygodnie. Niestety jakość modemu pozostawia wiele do życzenia ;]

Timm: co do łącz: "Neostrada i dialog jesli chodzi o szybki net to najtansze rozwiazania w polse i podejrzewam rownierz na swiecie."

Chyba jednak nie. vdsl w Szwecji, 26Mbit max ~40euro ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu neo i oferta dialogu poza bardzo nielicznymi wyjatkami jak na oferowana jakosc jest niespotykanie tania...

ps kiedys czytalem o jakim super wypasionym laczu w czechach czy slowacji ale po obecnych przylicznikach i tak wyjdzie drozej niz 149zl ;]...

Apropos tej szwedzkiej oferty to przepustowosc dotyczaca lacz tego operatora??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie czy szkielet szwecji pozwala na danie userom takich przepustowosci a przedewszystkim ich wjscia na swiat czy moze pomiedzy userami vdsl sa osiagane transfery 26Mbps. Ja kiedys mialem chello chyba 3 albo 4 lata temu i dzialalo to jak zwykly modem tpsa przez wiekszosc czasu. Potem dowiedzialem sie o laczu ( na krakow mieli wowczas cale 2Mbps)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sa szanse aby to dzialalo sensownie chociaz polskie wyjscia na swiat najwieksze do nie dawna tpsa 2,5Gb i wydzielaja neo 0,5Mbita nawet niezle sie spisuje wiec gdyby mieli 4 razy wieksze wyjscie i wprowadzili lacze 52 razy szybsze niz neo... (caly czas zakladam cene na poziomie 40 euro czyli mozna powiedziec skierowana do indywidualnego klienta). Jednak w gre beda tu wchodzily wspolczynniki jednoczesnosci i w efekcie podejrzewal jedynie promil userow bedzie robil zawody kto wiecej sciagnie na dobe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timm nie wiem wogóle o czym ty piszesz :o. Wydaje mi sie że uważasz tpsa jako pioniera ofert dostepu do neta. Człowieku obudź sie!! Te oferty są jednymi z najgorszych w europie!. A ty mówisz nie wierze że w szwecji jest tyle i tyle... Jak szwecja to jeden z najbardziej rozwiniętych kraji pod tym względem w europie.

Dobrze pisał gość że 26Mbits za 40euro bo sam widziałem reklame tej firmy!.

U nas jest internet tragiczny i neo+ za cene 140zł to jest łącze beznadziejne porownując jego przepustowość.

Ruska technologia jest 2x dalej posunięta wporównaniu z naszą.

Piszesz głupoty jakich sie czytać nie chce ;o. Jedne z najlepszych na świecie<hahahaah> nie mam pytań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno ktos sobie marzyl o necie ~1Mbps... Powiem tak zapomnij i sie obudz. Jak ktos moze odsprzedac ~64kB/s w cenie 39zl. Zastanow sie. Neostrada i dialog jesli chodzi o szybki net to najtansze rozwiazania w polse i podejrzewam rownierz na swiecie. Wiec nie marz sobie aby ktokolwiek przy takich cenach jakie providerzy musza placic za net byli w stanie za 39zl zaoferowac cokolwiek wiecej niz ~10kB a i tak to bedzie sukcesem. Przypomne polpak, ipartners i inni 2Mbps~3000zl wiec nie marzcie sobie ludzie o sieciach gdzie za mala kase macie durzy transfer.

Proponuje rowniez zamykac kolejne tego typu topici.

Ej.... zawiódł byś się i przegrał zakład

mam sieć e-wro (wrocław-popowice) - i z netu (FTP kumpla) zaciągam filmy w szczycie z prędkością 1000 KB/sec (10 Mbit !!!!) - za 58 zł/mies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde co to jakas nagonka na mnie czy co :o?? :D.

Pierwszy pan jesli sie nie zgadza niech nastepnym razem ujmie to delikatniej bo odbieram to za atak(wez przyklad z natepnego posta i zobacz jak na tym forum sie argumentuje). No masz racje tpsa jest do du..., beznadziejny szkielet wogole do du.. oferta... I wlasnie dlatego niemal 100% niekomercyjnych sieci osiedlowych kozysta z ich uslug... Wogole sa najdrozsi nie to co ip partners za 2 MBps symetryczne jedynie ~5000zl to jest to YEAAAA. Albo wielka konkurencja Netia ci to juz wogole takie zajefajne oferty maja...U mnie w kraku zadzwonilem do jednej z wiekszych firm oferujacych dostep do neta EIR 1024/256 za niespelna 2000zl mi zaoferowali. No jeszcze jest dialog, kolega widzial reklame lacza w szfecji wiec dialogu tez napewno widzial. (oczywiscie niema o tym zielonego pojecia ale widzial reklame:D LOL, ja dzis tez widzialem proszku do prania nie odbarwia i wszystko super czysci N/C). Jesli nie chodziles do pierwszej klasy bo np ogladales reklamy to twoj problem nie moj. Ja umiem czytac miedzy wierszami i nie staram sie wszystkiego rozumiec doslownie, czytasz moje posty jak swiadek jehowy pismo swiete wiec sie nie dziw... Pozatym 40 euro to wiecej niz 149zl ;]. Jak ci nie pasi Polska i uwazasz w rosji jest lepiej to jedz pomacham ci z mila checia... I w koncu pamietaj do niedawna polska byla krajem komunistycznym a teraz staramy sie stworzyc wolny ryneyk... Na zachodzie rynek tworzyl sie od konca wojny w polsce od lat 90-tych. A pozatym jak bys nie wiedzial tpsa to juz w zasadzie nie polska firma tylko twoj wspanialy zachod wiec zapraszam do fracji i tam cfaniakowac ze u nas w Polsce chca wysepic od internautow ile sie da...

Wojwar czesto gram na necie i mam znajomych z wrocka. Oni wyraznie mowia e-wro roznie dziala. W jednych rejonach super w innych lipnie a nawet bardzo lipnie. Masz transfer 10Mbit - spoko ale wez zrob test i zacznij sciagac u siebie na okraglo z tym transferem i u kumpla powiedzmy przez kilka godzin. Kolejna sprawa czy ten ftp jest u kogos na kompie z e-wro czy jakis konkretny.(nie twierdze abys nie mial racji tylko zadko gdzie jest dostep do ftp 10Mbps). Kiedys kumpel z akademika sie podniecal: chlopie film dc sciagalem ~5MB/s ja sobie mysle ehh ale wypas, przychodze on mi demonstruje a ja widze dc idzie po lanie dlatego taki transfer... A tak wogole to transfer na poziomie 10Mbps jak najbardziej mozesz osiagnac z prostego powodu. najczesciej przyjmuje sie 30% komputerow jest wlaczonych a z tych 30% podejrzewam nie wiecej jak 5-10% stara sie cos w danej chwili sciagnac. Dlatego duza siec dobrze zarzadzana powinna dawac takie mozliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojwar czesto gram na necie i mam znajomych z wrocka. Oni wyraznie mowia e-wro roznie dziala. W jednych rejonach super w innych lipnie a nawet bardzo lipnie. Masz transfer 10Mbit - spoko ale wez zrob test i zacznij sciagac u siebie na okraglo z tym transferem i u kumpla powiedzmy przez kilka godzin. Kolejna sprawa czy ten ftp jest u kogos na kompie z e-wro czy jakis konkretny.(nie twierdze abys nie mial racji tylko zadko gdzie jest dostep do ftp 10Mbps). Kiedys kumpel z akademika sie podniecal: chlopie film dc sciagalem ~5MB/s ja sobie mysle ehh ale wypas, przychodze on mi demonstruje a ja widze dc idzie po lanie dlatego taki transfer... A tak wogole to transfer na poziomie 10Mbps jak najbardziej mozesz osiagnac z prostego powodu. najczesciej przyjmuje sie 30% komputerow jest wlaczonych a z tych 30% podejrzewam nie wiecej jak 5-10% stara sie cos w danej chwili sciagnac. Dlatego duza siec dobrze zarzadzana powinna dawac takie mozliwosci.

Więc tak - ja siedzę sobie w e-wro na popowicach, a koleś ma FTP w akademiku polibudy (drugi koniec miasta).

W ciągu nocy (dokładnie nie mierzyłem ile to trwało) zaciągnąłem 15 GB danych (1 film zaciągał się 20 minut).

W dzień faktycznie jest gorzej - najmniejszy transfer to 150-200 KB/sec (około 2 Mbit)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak - ja siedzę sobie w e-wro na popowicach, a koleś ma FTP w akademiku polibudy (drugi koniec miasta).

W ciągu nocy (dokładnie nie mierzyłem ile to trwało) zaciągnąłem 15 GB danych (1 film zaciągał się 20 minut).

W dzień faktycznie jest gorzej - najmniejszy transfer to 150-200 KB/sec (około 2 Mbit)

No to full wypas :), zyc nie umierac... Jednak ja nadal podkresle takie osiagi sa zwiazane jedynie z faktem zabrales napewno znaczna przepustowosc calej sieci a bylo to mozliwe poniewaz naprawde osob ssajacych na okragle wbrew pozorom jest malo a i tak generuja najwiekszy ruch ;). Kiedys przeczytalem chyba z 10 stron belkotu na stronie e-wro aby ostatecznie zamiast dowiedziec sie jakim wyjsciem na swiat dysponuja uzyskalem informacje dlaczego niemoga takich parametrow podac...

Zobaczymy jaka droge wybierze e-wro. Czy maja co maja i teraz juz tylko masowka z podpinaniem, czy nadal beda dbac o renome...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi