rampage Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 No więc problem jest taki: kupiłem już dawno temu (bo w sierpniu) cały zestaw do budowy mostu radiowego- czyli 2xAP Planet WAP-1965 + 2xAntena kierunkowa Millenium. Antenki wyposażone są w 10m kabla - czyli trochę za dużo. Sieć zbudowana jest na odległości 300, no może 500m - to niewiele jak na sieć radiową. Jednak transwery są raczej średnie, a anteny ustawione są najlepiej jak to możliwe - lekko mijają się w pionie, bo jest mała róznica poziomów, a maszty anten są pionowe - nie chce mi sie tego wyginać. Chodzi wszystko stabilnie, nawet podczas ulewy, ale mogłoby jednak chodzić szybciej - bo teraz plik 650MB przesyła się około 15 - 20min. No więc wpadłem na pomysł, że wcale nie muszę kombinować z lepszym ustawieniem anten, ale wystarczy poprostu skrócić kable. Po co mi 10m skoro wystarczą 3, moze 4m? W przypadku, gdy skrócę te kable przy obu stronach "mostu" to efekt powinien być widoczny. Przecież każdy metr do dość spora strata na sygnale. No i problem jest w tym, że nie wiem, czy zamontowane na stałe konektory SMA dają się zdemontować. Próbował już ktoś tego? Skracał już ktoś te kable? Czy będę musiał kupić nowe konektory? Wogóle to jak to jest rozwiązane w środku konektora - jeden drut jest lutowany, a ekran zaciskany? A oto zdjęcia konektora, który teraz mam: Jeśli ktoś widział już ten post na pclab.pl, to sorry. Poprostu nie znalazłem tam żadnej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi i zwracam się z prośbą o pomoc na tym forum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiXer666 Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 hmm 650MB przesyła się około 15 - 20min :?: Czy to aż tak źle jak na sieć radiową, skrucenie kabla powinno pomuc ale może prędzej lepszy kabel by pomugł :?: Nie zapominaj, że na kablu na łączach 10 MB to się ściąga 10 - 15 min a radio też ma podobne REALNR osiągi więc nie nażekałbym....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...