Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

hohoho -15 to na pelitierku nie uzyskasz...

Azot albo inne goofienko ale peltierem to imho do 0*c uzyszkasz MAX

No pewnie nie na samym peltierze ale z WC. Na takim powiedzmy 224W + wydajne WC to spokojnie uzyskasz ponizej zera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hohoho -15 to na pelitierku nie uzyskasz...

Azot albo inne goofienko ale peltierem to imho do 0*c uzyszkasz MAX

No pewnie nie na samym peltierze ale z WC. Na takim powiedzmy 224W + wydajne WC to spokojnie uzyskasz ponizej zera.
Ale kurde będzie kapało :(

trzeba gąbką zabezpieczyc...

Zwłaszcza te mocniejsze peltiery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem że schłodzenie elementów takich jak chipset do temperatur minusowych owoduje przyspieszenie ich dzialania o 40 % (napewno kilka razy ale dokładnie nie pamiętam)

także bez overclockingu dajemy kopa czipsetowi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przypuśćmy że mój mostek PN ma moc 4W Jaki peltier by go schłodził do -15"C Czy to jest możliwe :?:

Taki 120W by go nieźle zmroził, albo 174W/224W.

Myślisz, ze by go schłodził po niżej 0*c

Widziałem, jak ludzie uzyskiwali ujemne temperatury na prockach z użyciem np. 2x 120W Peltierów, to co dopiero chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem, jak ludzie uzyskiwali ujemne temperatury na prockach z użyciem np. 2x 120W Peltierów, to co dopiero chipset.

Ja na celku 333@560 2,3V uzskiwalem MINUS 7 STOPNI CELSJUSZA.

Peltier 72W chlodzony woda. Proc wydzielal cos kolo 35 Watow mocy wiec jezeli chipset wydziela 4W to spokojnie kupujesz peltka najslabszego 35W 30x30mm i puszczasz go na 5V. Gwarantuje ze zejdzie do temperatur bliskich zera.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wezmę tego 35W tak jak mówicie  :D ostatnio miałem pożyczony od kumpla 75W i doszedłem do stabilnego FSB 134 Mhz.  Jak nie dojdę to będzie porażka :oops:

Ale chlodziles nim chipset ??

IMHO jak postanowisz zapuscic nawet tego malego na chipsecie to musisz sie postarac o dobre chlodzenie strony goracej. A jak juz to zrealizujesz to kolejny problem ze skraplaniem sie pary wodnej, ktora jak wniknie pod chipset (obudowa BGA bardzo wredna :evil: ) to nic tylko zwis.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wezmę tego 35W tak jak mówicie  :D ostatnio miałem pożyczony od kumpla 75W i doszedłem do stabilnego FSB 134 Mhz.  Jak nie dojdę to będzie porażka :oops:

Ale chlodziles nim chipset ??

IMHO jak postanowisz zapuscic nawet tego malego na chipsecie to musisz sie postarac o dobre chlodzenie strony goracej. A jak juz to zrealizujesz to kolejny problem ze skraplaniem sie pary wodnej, ktora jak wniknie pod chipset (obudowa BGA bardzo wredna :evil: ) to nic tylko zwis.

Pozdro

Dexter

przy tym 75 W lało się (cały blok był wilgotny i leciały powolutku doś duże krople wody) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem że schłodzenie elementów takich jak chipset do temperatur minusowych owoduje przyspieszenie ich dzialania o 40 % (napewno  kilka razy ale dokładnie nie pamiętam)

także bez overclockingu dajemy kopa czipsetowi  :D

Lepiej ... Podaj linka bo cosik mi się wierzyć nie kce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem że schłodzenie elementów takich jak chipset do temperatur minusowych owoduje przyspieszenie ich dzialania o 40 % (napewno  kilka razy ale dokładnie nie pamiętam)

także bez overclockingu dajemy kopa czipsetowi  :D

Lepiej ... Podaj linka bo cosik mi się wierzyć nie kce

możesz powiedzieć jak umieścić obrazek to go wkleję :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bylo w CD-Action, byl artykul gdzie gosciu wlozyl calom plyte gluwnom do oleju mineralnego i wypowiadal sie ze nie chodzilo mu o overclocking tylko o oto ze w temperaturach ujemnych wlasnie podnosi sie wydajnosc ukladuw :)

ps. Jestem jush stały uczestnik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bylo w CD-Action, byl artykul gdzie gosciu wlozyl calom plyte gluwnom do oleju mineralnego i wypowiadal sie ze nie chodzilo mu o overclocking tylko o oto ze w temperaturach ujemnych wlasnie podnosi sie wydajnosc ukladuw :)

ps. Jestem jush stały uczestnik  :D

To do zamrażary kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...