jakac Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 przypuśćmy że mój mostek PN ma moc 4W Jaki peltier by go schłodził do -15"C Czy to jest możliwe :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 hm, nie wiem, czy do -5, ale 34w sproobooj :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 hohoho -15 to na pelitierku nie uzyskasz... Azot albo inne goofienko ale peltierem to imho do 0*c uzyszkasz MAX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 przypuśćmy że mój mostek PN ma moc 4W Jaki peltier by go schłodził do -15"C Czy to jest możliwe :?: Taki 120W by go nieźle zmroził, albo 174W/224W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 hohoho -15 to na pelitierku nie uzyskasz... Azot albo inne goofienko ale peltierem to imho do 0*c uzyszkasz MAX No pewnie nie na samym peltierze ale z WC. Na takim powiedzmy 224W + wydajne WC to spokojnie uzyskasz ponizej zera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 przypuśćmy że mój mostek PN ma moc 4W Jaki peltier by go schłodził do -15"C Czy to jest możliwe :?: Taki 120W by go nieźle zmroził, albo 174W/224W. Myślisz, ze by go schłodził po niżej 0*c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 qrde, po co??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 hohoho -15 to na pelitierku nie uzyskasz... Azot albo inne goofienko ale peltierem to imho do 0*c uzyszkasz MAX No pewnie nie na samym peltierze ale z WC. Na takim powiedzmy 224W + wydajne WC to spokojnie uzyskasz ponizej zera.Ale kurde będzie kapało :( trzeba gąbką zabezpieczyc... Zwłaszcza te mocniejsze peltiery Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 z porządnym WC to no problem :D ale peltiera to za grom nie wiem którego wybrać 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 czytałem że schłodzenie elementów takich jak chipset do temperatur minusowych owoduje przyspieszenie ich dzialania o 40 % (napewno kilka razy ale dokładnie nie pamiętam) także bez overclockingu dajemy kopa czipsetowi :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 przypuśćmy że mój mostek PN ma moc 4W Jaki peltier by go schłodził do -15"C Czy to jest możliwe :?: Taki 120W by go nieźle zmroził, albo 174W/224W. Myślisz, ze by go schłodził po niżej 0*c Widziałem, jak ludzie uzyskiwali ujemne temperatury na prockach z użyciem np. 2x 120W Peltierów, to co dopiero chipset. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Widziałem, jak ludzie uzyskiwali ujemne temperatury na prockach z użyciem np. 2x 120W Peltierów, to co dopiero chipset. Ja na celku 333@560 2,3V uzskiwalem MINUS 7 STOPNI CELSJUSZA. Peltier 72W chlodzony woda. Proc wydzielal cos kolo 35 Watow mocy wiec jezeli chipset wydziela 4W to spokojnie kupujesz peltka najslabszego 35W 30x30mm i puszczasz go na 5V. Gwarantuje ze zejdzie do temperatur bliskich zera. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 czyli dobrze moowilem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 to juz lepiej zaloz peltka na pll clocka jak masz gdzies na plytce i bedzie to o co ci chodzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 chyba wezmę tego 35W tak jak mówicie :D ostatnio miałem pożyczony od kumpla 75W i doszedłem do stabilnego FSB 134 Mhz. Jak nie dojdę to będzie porażka :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 qrde, ja mam aqrat takiego peltka do sprzedania (raz odpalony) tyle, tylko, ze ty z innego miasta :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 chyba wezmę tego 35W tak jak mówicie :D ostatnio miałem pożyczony od kumpla 75W i doszedłem do stabilnego FSB 134 Mhz. Jak nie dojdę to będzie porażka :oops: Ale chlodziles nim chipset ?? IMHO jak postanowisz zapuscic nawet tego malego na chipsecie to musisz sie postarac o dobre chlodzenie strony goracej. A jak juz to zrealizujesz to kolejny problem ze skraplaniem sie pary wodnej, ktora jak wniknie pod chipset (obudowa BGA bardzo wredna :evil: ) to nic tylko zwis. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 chyba wezmę tego 35W tak jak mówicie :D ostatnio miałem pożyczony od kumpla 75W i doszedłem do stabilnego FSB 134 Mhz. Jak nie dojdę to będzie porażka :oops: Ale chlodziles nim chipset ?? IMHO jak postanowisz zapuscic nawet tego malego na chipsecie to musisz sie postarac o dobre chlodzenie strony goracej. A jak juz to zrealizujesz to kolejny problem ze skraplaniem sie pary wodnej, ktora jak wniknie pod chipset (obudowa BGA bardzo wredna :evil: ) to nic tylko zwis. Pozdro Dexter przy tym 75 W lało się (cały blok był wilgotny i leciały powolutku doś duże krople wody) :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 czytałem że schłodzenie elementów takich jak chipset do temperatur minusowych owoduje przyspieszenie ich dzialania o 40 % (napewno kilka razy ale dokładnie nie pamiętam) także bez overclockingu dajemy kopa czipsetowi :D Lepiej ... Podaj linka bo cosik mi się wierzyć nie kce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 czytałem że schłodzenie elementów takich jak chipset do temperatur minusowych owoduje przyspieszenie ich dzialania o 40 % (napewno kilka razy ale dokładnie nie pamiętam) także bez overclockingu dajemy kopa czipsetowi :D Lepiej ... Podaj linka bo cosik mi się wierzyć nie kce możesz powiedzieć jak umieścić obrazek to go wkleję :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 to wyżej nie aktualne Kiedyś byłem na jakiejś stronce i tak pisało miałem zrobiony screan artykułu, jak znajdę to wkleję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 To bylo w CD-Action, byl artykul gdzie gosciu wlozyl calom plyte gluwnom do oleju mineralnego i wypowiadal sie ze nie chodzilo mu o overclocking tylko o oto ze w temperaturach ujemnych wlasnie podnosi sie wydajnosc ukladuw :) ps. Jestem jush stały uczestnik :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 To bylo w CD-Action, byl artykul gdzie gosciu wlozyl calom plyte gluwnom do oleju mineralnego i wypowiadal sie ze nie chodzilo mu o overclocking tylko o oto ze w temperaturach ujemnych wlasnie podnosi sie wydajnosc ukladuw :) ps. Jestem jush stały uczestnik :D To do zamrażary kompa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...