Skocz do zawartości
SSi

Poprawa obrazu na zwyklym monitorze dzieki wyjsciu DVI?

Rekomendowane odpowiedzi

W zwiazku z tym ze na zadnym forum nie dostalem odpowiedzi na temat : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=49094 a nie chce sie karty pozbywac mam pytanie :

Czy jak przelacze monitor (poprzez przejsciowke) do zlacza DVI to jest szansa ze nie bedzie wspomnianego w powyzszym linku drzenia obrazu a sam obraz bedzie mial lepsza niz standardowa (czyt. kiepska) jakosc?

Pozatym np. sprzedawcy przejsciowek DVI->D-SUB na allegro uprzedzaja ze nie gwarantuja poprawnej wspolpracy ze wszystkimi kartami - skad mam wiedziec (np. po wygladzie) czy przejsciowka bedzie dzialac z moim radkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie była taka sytuacja: po zmianie CRT na LCD zauważyłem jakby padający deszcz na ekranie. Efekt jest co prawda minimalny, ale jak się dobrze przyjrzeć to widać. Kartę mam co prawda GF4200 Leadteka, ale przy korzystaniu z wyjścia DVI w karcie i zastosowaniu przejściówki z DVI na D-SUB powyższa usterka nie występuje (monitor nie ma DVI). Może i u ciebie będzie podobnie i przejściówka pomoże ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba lepiej kupic kabel BNC oczywiscie jeżeli twój monitor ma takie gniazda.

przejsciówka nic nie da

Taki kabel potrzebny jest jesli sie ma duze straty na kablu przy duzych rozdzielczosciach i czestotliwosciach odswiezania.

A mnie ciekawi przedewszystkim czy problem drzenia ( podczas gdy grafika jest obciazona ) da sie rozwiazac dzieki podlaczeniu monitora do wyjscia DVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie była taka sytuacja: po zmianie CRT na LCD zauważyłem jakby padający deszcz na ekranie. Efekt jest co prawda minimalny, ale jak się dobrze przyjrzeć to widać. Kartę mam co prawda GF4200 Leadteka, ale przy korzystaniu z wyjścia DVI w karcie i zastosowaniu przejściówki z DVI na D-SUB powyższa usterka nie występuje (monitor nie ma DVI). Może i u ciebie będzie podobnie i przejściówka pomoże ?

No wlasnie u mnie tez jest take sniezenie :( ale jak mowisz ze u Ciebie pomoglo to sprawdze u siebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie u mnie tez jest take sniezenie :( ale jak mowisz ze u Ciebie pomoglo to sprawdze u siebie :D
Teraz jestem na przejsciowce ale na zdjeciach dalej "sniezy" :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla jasności : to śnieżenie jest widoczne tylko na monitorze LCD. Wynika to chyba z faktu, że ma on ostrzejszy obraz i na CRT tego nie widać. Wskazuje to na różnice w jakości wyjścia DVI i D-SUB w samej karcie. Co ciekawsze śnieżenie jest widoczne po rozgrzaniu karty - mniej więcej po około 30 minutach od włączenia kompa. Linie "śnieżenia" przebiegają ukośnie na ekranie i mają szerokość chyba setnych części milimetra, są widoczne naprawdę jak się patrzy na ekran z odległości nie większej niż 10-15 cm. Przy większej odległości są już niewidoczne.W pierwszej chwili gdy zauwazyłem śnieżenie myślałem że to wina nowego monitora LCD, ale po zastosowaniu przejściówki wszystko mam OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swojego Leadteka mam jeszcze 1,5 roku gwarancji, a wydaje mi się że jest to jakiś powód do jej złożenia. Ja nie będę tego robił, bo na przejściówce chodzi mi extra, a reklamacja=brak karty przez pewnie miesiąc i użeranie się z serwisami że faktycznie coś jest nie tak. Dla nich niestety sam fakt że karta ma jakiś obraz na wyjściu jest dowodem na sprawność karty.Ciekawe czy na innych kartach Leadteka jest podobnie ?Karta kręci się znakomicie dlatego na razie przy niej pozostanę.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...