Lukas20 Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 no wiesz lukas jak na moje potrzeby rzeczywiscie tanio jednak gdybym chcial sprzedawac moje bloki (a co po wykonaniu matrycy byloby wrecz grzechem nie zrobic kilku blokow:P) to raczej musze obnizyc koszta produkcji...ale nad tym juz pracuje:) jutro moze pojawi sie kilka ciekawych projektow w 3ds (chociaz kto wie...z tym 256 to mi sie 3ds laduje wieki... :x ) widze ze sugerujecie trzymanie sie srebra...hmm niech bedzie:) nie mamy w Polsce jeszcze bloczkow AG... Srebro TAK, ale przy troszecze innej konstrukcji. O tym, ze tanio wyszlo to mowilem tylko i wylacznie o materiale. Jestes w stanie zalatwic srebrny plaskownik? (pytam tylko hipotetycznie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Tak panowie, brawo. Ale cos mi sie wydaje ze samym materialem tutaj sie nie nadrobi. Kiedys planowalismy odlewanie bloczkow ze srebra, bo z miedzi sie nie da - taka srebro ma przewage. A mozna zrobic faaaajnee bloczki, ale wymagajace. Ta konstrukcja nie wyglada mi na zbyt dobra. Jak powiedzial Lukas (a sporo przesadzil), ze 6% to maks jaki mozna nadrobic tym materialem. Panowie! Aluminium ma o polowe gorsze lambda a wydajnosc dla chlodnic liczy sie tak: Qcu = Qalu * 1.03. Takze skoro jest mozliwosc odlewania, to do myslenia nad designem marsz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Jestes w stanie zalatwic srebrny plaskownik? (pytam tylko hipotetycznie) A ty co? Frezowac chcesz? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Jestes w stanie zalatwic srebrny plaskownik? (pytam tylko hipotetycznie) A ty co? Frezowac chcesz? :) jak byś lukasa nie znał ;) pewnie jeszcze mnie o to poprosi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Jestes w stanie zalatwic srebrny plaskownik? (pytam tylko hipotetycznie) A ty co? Frezowac chcesz? :) jak byś lukasa nie znał ;) pewnie jeszcze mnie o to poprosi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kap00ch Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 panowie panowie tu male jakies nieporozumienia widzE:P design jest rzeczywiscie nie na czasie bo zaznaczalem juz nie wiem ile razy ze ten blok ma ponad 1,5 roku...nowy design jakby mial byc to cascade...koszt srebra cos 30 zl wyniesie ze wstepnych obliczen...jedyny problem z mikro rurkami o takich ni ch*** dostac :P a odlew takich malych rzeczy nie wyjdzie...poza tym o polikarbonicie w kraku mozna prawie ze zapomniac...a poza tym ja to robie od tak dla siebie a czasu tez za wiele nie mam jak niektorzy na tym forum...no to tyle wzgledem wyjasnien...a cascada jesli zaczne to powiem 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 kap00ch > nie da sie zrobic cascade tak na oko. Tzn. mozna probowac, ale raczej mija sie to z celem. Pawciu > z czym przesadzilem? Co do roznicy wydajnosci to sie zgadzamy. Gdzies na overclockers.com pisali o tym, ze Ag jest 100x dorzsze od Cu. Jutro dorwe Rzeczpospolita, ale z tego co pamietam to realacja cen obu materialow faktycznie jakos tak sie ksztaltuje. Popixs > trzeba zrobic krok do przodu :D Bloczek ze srebra to calkiem kuszaca propozycja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kap00ch Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 lukas > a czy ja gdzies wspomnialem ze robie na oko:) uwierz mi malo co robie na oko...no moze poza ocena plci pieknej ale to inna sprwa 8) w takich badz co badz kosztownych rzeczach trzeba precyzji o czym chyba wszyscy wiemy...przydatne sa symulacje komputerowe chocby spod 3dsa i inne rozwazania:) wiec o prowizorce nie ma mowy, a poza tym pewna wiedze tez posiadam...natomiast co do ogolnej sceny wb w polsce to masz calkowita racje...totalny zastoj....powielanie cudzych pomyslow (wlacznie ze mna:P) byly dokladnie dwie epoki : wiercona i frezowana a nastepnej niestety nie widac:/ przydaloby sie troche wlasnych pomyslow i nowowczesnych implementacji...no ale coz pozostaje :) poczekac jedynie...a i zeby nikt mi nie zarzucil ze umiem tylko krytykowac i ze jak jestem taki mastah to czemu sam czegos nie zrobie...odpowiem naszczerzej jak potrafie :) - brak funduszy - brak sprzetu - brak az takich umiejetnosci w obrobce materialow w tym tego je**** wosku do odlewow:P -brak zaplecz(trudno o np. polikarbonit czy makrorurki nie mowiac o ich maszynowej produkcji:P) i ostatnie a najwazniejsze....brak czasu a checi wiele (wina łybackiej k*** ko***** :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Dla mnie bloczek ze srebra to strzelba na slonia ktora idzie sie zapolowac na mysz ;] Dla mnie zysk w przewodnosci cieplnej jest nijaki do ceny . Gdzies w tablicach fizycznych widzialem tabele przewodnosci . Srebro mialo tylko o 0,05 jednostki lepsza przewodnosc od miedzi. (0,95 a 1,00 bodajze ; jednostki nie pamietam ;( ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 miedz ma 395 W/(m*K) a srebro 418 W/(m*K) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 miedz ma 395 W/(m*K) a srebro 418 W/(m*K)Jednostki byly inne ;] Ale i tu widac ze roznica jest znikoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kap00ch Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 ale glowna roznica jest w obrobce...miedzi nie odlejesz a srebro odlejesz:)no od bidy do prob moze byc mosiadZ:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Oczywiscie jesli chodzi o dolewanie to jest roznica dodatnia ale jesli chodzi o frez... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 lukas > a czy ja gdzies wspomnialem ze robie na oko:) uwierz mi malo co robie na oko...no moze poza ocena plci pieknej ale to inna sprwa 8) w takich badz co badz kosztownych rzeczach trzeba precyzji o czym chyba wszyscy wiemy...przydatne sa symulacje komputerowe chocby spod 3dsa i inne rozwazania:) wiec o prowizorce nie ma mowy, a poza tym pewna wiedze tez posiadam...natomiast co do ogolnej sceny wb w polsce to masz calkowita racje...totalny zastoj....powielanie cudzych pomyslow (wlacznie ze mna:P) byly dokladnie dwie epoki : wiercona i frezowana a nastepnej niestety nie widac:/ przydaloby sie troche wlasnych pomyslow i nowowczesnych implementacji...no ale coz pozostaje :) poczekac jedynie...a i zeby nikt mi nie zarzucil ze umiem tylko krytykowac i ze jak jestem taki mastah to czemu sam czegos nie zrobie...odpowiem naszczerzej jak potrafie :) - brak funduszy - brak sprzetu - brak az takich umiejetnosci w obrobce materialow w tym tego je**** wosku do odlewow:P -brak zaplecz(trudno o np. polikarbonit czy makrorurki nie mowiac o ich maszynowej produkcji:P) i ostatnie a najwazniejsze....brak czasu a checi wiele (wina łybackiej k*** ko***** :P)Witamy w polskich realiach :? Co do Cascade to z calym szacunkiem, ale waptie, zebys mial dostateczna wiedze, zeby sie zabrac za kopiowanie tego bloku (chyba, ze studiujesz fizyke). Jak juz pisal Witch jest tu ogrom zmiennych, ktore trzeba optymalizowac, a czego ja i wiele innych osob na Forum po prostu nie umiemy zrobic. Chyba czola przed Catharem za jego wiedze i umiejetnosci. Ostateczna deska ratunku moze byc symulacja, ale to i tak troche polowiczne rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 wlasnie wyciagnolem ladna kosteczke z wosku :) i zaczne cos dlubac na poczatek to z mosiadzu sobie zrobie ale to tak na siwieta jak kasa wpadnie ten wosk sie strasznie ciezko obrabia (kruszy sie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kap00ch Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 arnie >widzisz arnie ja to mam taki specjalny wosk co sie nie kruszy:P jesli ty to robisz z parafinki to powiem jedno...hardcore :twisted: i po prostu cie podziwiam:P lukas> no niestety polska roxx...narazie trzymaja mnie te makrorurki :/ ni ma szans ich zrobic ani skolowac...myslalem nad kapilarami ale nie moge tak malej dorwac:/ a polikarbonit juz niby znalazlem ale o cenach wole nie mowic...i tak mnie nie stac:P btw wiertarke sotlowa z ZSSR szlag trafil:P wiec stracilem ostatnie podparcie mojego projektu:P pora skolowac jakas nowa najlepiej made in germany bo te to harde sa :twisted: co do cascade'a to fizyke troche studiowalem w ramach UJ (takie kolka fajne o hydrodynamice :twisted: ) ale wiedzy az takiej nie posiadam...licze na symulacje, ktora btw marnie idzie z 256 ramu :/ - nie umime zoptymalizowac:/ masakra... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Poszukaj jakiegos super frezowania w pleksi (dokladnie tak, jak to zrobil Cathar). W pleksie powinno isc calkiem ladnie takimi, malymi frezami. Co do samych rurek to: - jaka srednica? - jaka grubosc scianek? - jaka dlugosc rurki? - jaka ogledlosc konca rurki od dna? - jaka odleglosc brzegu rurki do brzegu cup'sa (tych otworkow w dnie)? - ile rurek? - jakie rozstawienie po powierzchni? - jaka powierzchnia sprayera? Tylko jedna dziedzina takiego bloku do rozwazenia, a tyle pytan (wymyslanych w trybie rzeczywistym). Obys sie nie przeliczyl, ale mam nadzieje, ze cos Ci sie uda wymyslec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ven0m Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Jak najłatwiej skopiować Cascade: kupić i wrzucić na xero. A tak bardziej na serio - to coś z tymi dziurkami i dyszami jest bo jak ludzie robili własne wersje, to raczej niezbyt łatwo było się zbliżyć do osiągów oryginalnej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Jak najłatwiej skopiować Cascade: kupić i wrzucić na xero. A tak bardziej na serio - to coś z tymi dziurkami i dyszami jest bo jak ludzie robili własne wersje, to raczej niezbyt łatwo było się zbliżyć do osiągów oryginalnej wersji. Niestety, ale trzeba sie z Toba zgodzic. Pewnie najlepszy sposobem (choc totalnie prostackim, glupim, niehonorowym) jest kupienie Cascade i skopiowanie go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 arnie >widzisz arnie ja to mam taki specjalny wosk co sie nie kruszy:P jesli ty to robisz z parafinki to powiem jedno...hardcore :twisted: i po prostu cie podziwiam:P miekie cholernie to jakas odmiana parafiny strasznie tlusta zato ekstra sie tnie np nitka albo drutem a dokladna obrobka srubokretem i cyrklem :twitsed: dzisiaj bede wykanczal a w sobote jade po gips :D . Jaka jest cena tego najtanszego srebra?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Pawciu > z czym przesadzilem? Chodzi mi wlasnie o roznice wydajnosci. 6%? Dla mnie troche duzo, jak na tak znikome roznice lambda (5,5%). Chyba ze ktos to sprawdzil :?: Moze dla bloczkow jest troche inaczej - nie chce sie sprzeczac. Bloczkom odlewanym mozna zrobic wiele usprawnien designu. Ja np. myslalem nad pinami, zamiast nad finami. Z popixsem robilismy juz taki projekt odlewanych blokow z pol roku temu, ale pomysl umarl ze wzgledu na koszty prototypow (ile trzeba zrobic matryc i odlewow, zeby uzyskac to o co nam chodzi :?: :!: ). Zastosowanie pinow daje taka korzysc, ze woda sie bardzo miesza w porownaniu z finami (dobrze ze sie miesza bo ma male lambda a duze Cw). Ale niestety tracimy przeplyw linearny i opory bardzo rosna. No i trzeba wyliczyc/wyeksperymentowac ksztalt pina. Dla srebra mozna zrobic ciensze i gestsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Wedlug roznych tabel wychodzi cos kolo 5,5-6% (wedlug Arniego ~5,8%). Tyle na samym materiale. Odelwanie to dobra metoda, ale trzeba miec najpierw doobry i sprawdzony projekt, zeby koszty matrycy mogly sie rozlozyc podczas "masowej" produkcji (masowej jak na WC). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czuczu Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Jakie oringi stosujecie 2 czy 3mm grubości? Mam jeszcze pytanko odnośnie formy, czy ma ona być zamknięta (tylko otwór do wlewania) czy otwarta od spodniej strony bloczku? btw zrobiłem projekt. może znajdzie sie jakaś matka teresa i pomoże mi go zamieścić na forum? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 czuczu - popz@wp.pl przeslij to zamieszcze twoj projekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...