-Sid-The-Rat=> Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 otoz sprawa moj kumpel ma kompa celinka 1.3 tualtain asus tuls2 (i815) 128sdram gt4ti4200 (kupiony dzis) no i wszsytko fajnie - tylko performance tego kompa go nie zadowala - troche z niego laik i nie dociera do niego koniecznosc dokapitalizowania maszynki... ale to nie ten temat sprawa - na wymiane mobo i proca nie ma kasy - wiec to odpada, pytanie ile i czy da cos dolozenie np. 256 czy 512 mb sdramow (i jakie sa te sdramy - bo ja kompletnie przegapilem ten okres rozwouj kompow) bo gierki odpalaja sie na maks - tylko ze niewazne czy w maksie czy w srednch ustawieniach robia tyle samo klatek (tylko obraz jest ladniejszy) - czego to moze byc objaw? bios mu skonfigurowalem najlepiej jak umialem, agp4x jak w dziub jest aktywne, powerstrip nie pokazuje jakis glupot, aida nie zglasza problemow - to czemu w maks detalach gry sie wleka tak samo jak w srednich? ( ~60fps 1280*1024*32bit, trilinear - jedi academy) - to kwestia slabego proca? tulipanka raczej juz na nic sie nie wymieni - a na cala rewolucje to on nie ma kasy (pamiec bym jakos na boku skolowal zeby mial - tylko czy jest sens?) bardzo bylbym wdzieczny za jakiekolwiek komentarze - zwlaszcza nt. realnej a nie benchmarkowej przewagi sdr nad ddr i tego czy tulipanek 1.3 moze byc tu waskim gardlem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pk.Master Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Stanowczo za mało ramu przynajmniej 256 mb a najlepiej 384~512 mb o czentotliwosci 133MHz. Przy takim konfigu z moich doświadczeń wynika że ddr dużo nie da a wręcz bardzo mało, a czy ta płytka obsługuje ddr(?), chyba nie więc trzeba by zmienić płytke a to następne koszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Sid-The-Rat=> Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 plyta nie obsluguje ddr'ow niestety - i o ile na plyte jeszcze kasa jest (no bo jest na ram) to na plyte plus proc juz nie - wiec wogole nie ma co myslec o takim upgrade pytanie o ddr bylo pytaniem pomocniczym glowne to czy takie dziwne zachowania kompa (taki sam fps w maksymalnych i srednich detalach) to efekt slabego procka czy pamieci? pewnie jednego i drugiego... :( chyba nie obejdzie sie bez kupna 384 lub 512 mb sdramu :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 brak róznicy w fps pomiędzy maksymalnymi detalami a średnimi wynika z ograniczenia grafy przez cpu(tulipanka). Przez większośc czasu GF4 musi czekac na dane z proca, który już przy średnich detalach zaczyna być wąskim gardłem. Jeśli nie ma kasy to najlepiej proca podkręcic, tulipany były całkiem podatne, może nawet da się go uruchomić na fsb 133 a i dodatkowe 256 ramu nie zaszkodzi, więcej nie ma po co ładować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corleone Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 To 128 RAM-u jest wąskim gardłem. Przy gierce Return to Castle Wolfenstein przejście ze 128 do 256 RAM-u rozwiązało u mnie problem . RAM RAM RAM RAM RAM RAM RAM RAM RAM RAM RAM RAM RAM :D RAM-u zawsze jest za mało :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Sid-The-Rat=> Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 hmm - dzieki za szybkie odpowiedzi - czyli trzeba bedzie zakupic ramik - to i tak bylo w sumie przesadzone czy mam na cos zwracac uwage przy zakupie? sa jakies charakterystyczne cechy? [mialem rambusy a teraz ddry - sdramy jakos byly bardzo dawno temu...] a tulipanka postaram sie jako tako podkrecic - z athlonem mialem fart i kreci sie jak oszalaly to moze i ten sie da... dzieki raz jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiEdLe Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Na tej (TUSL2C) mo-bo mozesz spokojnie postawic tego tulipana na 133 mhz a nawet na 150. Z tego co pamietam na 133 chodzily prawie wszystkie tulipany nawet bez podnoszenia napieca, przy 150 trzeba bylo im dac juz wyzsze vcore. Ale najwazniejsze wydajnosc tak podkreconego zestawu (tulipan+tusl2c) byla porownywalna z ATH TB 1,333 czyli calkiem niezle... Acha zalecane dobre pamieci np hynix ktore pociagna 150 mhz z cl 2 oczywiscie synchro z prockiem - daje to zauwazalnego kopa systemowi :) Ufff ale sie nabazgralem .... Ps. Sam kiedys mialem taki zestawik i po "malej" ;) selekcji znalazlem tulipana tory odpalal sie na 166 mhz ale mobo juz nie wyrabiala :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Wiec tak - ram nie wazne jaki byle duzo - w moim przypadku przesiadka z 256 133 - na 256 266 dala 8% wzrost mocy u kumpla to samo dalo 7% - przesiadka z 256 ddr na 512 ddr - w 3 d marku dala wzrost o 10% a w benhmarkach testujacych pamiec (sisoft sandra itd) 10%-60% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 brak róznicy w fps pomiędzy maksymalnymi detalami a średnimi wynika z ograniczenia grafy przez cpu(tulipanka). Przez większośc czasu GF4 musi czekac na dane z proca, który już przy średnich detalach zaczyna być wąskim gardłem.to tak jak u mnie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Sid-The-Rat=> Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 wnioski - podkrece tulipana - nie wpadlo mi to do glowy :) i na poczatek zaaplikuje dokanalowo 256 sdramow - mam akurat jakas stara kosc w domu - to kolege poratuje - bo mi to na grzyb dzieki za wszelkie rady :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Ram na pewno pomoże. Bierz SDRAM jak juz napisali, DDR do tulipana i tak nie miałyby sensu (z resztą chyba ciężko taką płytę znaleźć). Tylko jakiego ma Windowsa, bo 98/ME mają problemy z obslugą 512 i więcej MB RAM. Jak dołożysz mu 256 to wszystko powinno być super. A podkręcenie proca to jak najbardziej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Kupując SDR sprawdź jeszcze, żeby biegały na CL2, nie 3. Daje to stosunkowo duży wzrost wydajności w niektórych aplikacjach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Sid-The-Rat=> Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 win to xp - czyli nie powinno byc zgrzytow - popatrze na te CL - o tym tez bym nie pomyslal no i bede walczyl - teraz tylko poczekac do dnia roboczego i na zakupy :) dzieki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEFENCE Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 DDR moze kupic jezeli bedziesz podkrecal procka i dawal wyzsze FSB ktorych SDR-am nie bedzie wytrzymywal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Jak komuś jeszcze "na grzyba" SDRAM (na 66 lub 100 MHz) po 64 i więcej MB, to ja się nie obrażę :> 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...