Skocz do zawartości
PawelDK

tajemnicze restarty

Rekomendowane odpowiedzi

czesc.mam maly problem odkad wymienilem plyte gl i proca mam restrty kompa ( zaden blad sie nie pojawia). moj sprzet: plyta soltek na nforce 2 , barton 2500, gf 4 ti 4200, 512 ram DDR 2100, 2 twarde dyski, 2 cd. 300 zasilacz.ponadto temepratury sa ok, swiezo zainstalowany win xp ze wszystkimi poprawkami, najnowsze stery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wcześniej miałem Epoxa 8K9A na Codegenie i też mi to chodziło w miarę dobrze.Oczywiście nie było mowy o OC bo natychmiast były restarty. Po zmianie na NF2 zaczęły sie bluescreeny. Kombinowałem z pamięciami, reinstalowałem kilka razy XP, aż w końcu śledząc FORUM uznałem że kolej na zasilacz. I to było to ! Od tego czasu zapomniałem o restartach, zwisach itp. Swego czasu nawet pożyczyłem jednemu uczestnikowi tweaka zasilacz i to też rozwiązało jego problemy. Dlatego zawsze teraz będę twierdził że zasilacz to podstawa, nie mniej ważna od płyty i pamięci i od niego należy rozpoczynać rozbudowę kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz nie zrobilo mi restarta tylko klatke stop i musialem zrestartowac kompa. timingi mam tak ustawione: T(RAS) 6 T(RCD) 3 T(RP) 3 CAS LATENCY 2,5. zauwazylem tez taka opcje jak CPU THERMAL-THROTTLING 50%. Pamieci mam 2x256 266MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU THERMAL-THROTTLING 50%- spowalnia pracę proca o zadaną wartość w procentach w przypadku osiągnięcia przez niego temperatury ustawionej w biosie. Widać wtedy w czasie grania skoki , ale to nie powoduje stopklatki. Czy monitorujesz temperaturę? Nawet krótki skok napięcia z zasilacza powoduje właśnie restarty, zawieszenia. Jeśli masz taką możliwość to spróbuj swego zestawu z dobrym zasilaczem. W sumie jest to najprostsza droga do wyeliminowania jednej przyczyny (o ile ma się skąd wziąć drugi dobry zasilacz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temeraturki sa ok( w czasie grania max 50 ) a timingi dobrze sa ustawione ??moze dlatego sa te zawiasyprzez pamieci bo sa 266 a procek mam bartona 2500 (nie podkrecany)

Gwarantuje ci że jest to wina napiecia 3,17V !! jest za niskie a przy obciazeniu jescze spada.Sprawdz ko9mpa na innej zasiłce !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu miałem płytę Solteka DRV2 na KT266a. To zupełnie inna płyta niż twoja , ale pamiętam ile się namęczyłem zanim dobrałem (trafiłem) do niej współpracujące pamięci NONAME. Były to moje pierwsze pamięci DDR i naprawdę płyta była pod tym względem bardzo grymaśna. Nie można wykluczyć że tak jest u ciebie. Proponuję poczytać sobie topic o solteku na NF2. Z tego co wiem to ludzie sobie chwalą tą płytę. Z firmowymi pamięciami nie ma takich problemów. Przynajmniej wiadomo że na deklarowanej częstotliwości chodzą bez problemów i łatwiej z nimi robić OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...