PawelDK Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 czesc.mam maly problem odkad wymienilem plyte gl i proca mam restrty kompa ( zaden blad sie nie pojawia). moj sprzet: plyta soltek na nforce 2 , barton 2500, gf 4 ti 4200, 512 ram DDR 2100, 2 twarde dyski, 2 cd. 300 zasilacz.ponadto temepratury sa ok, swiezo zainstalowany win xp ze wszystkimi poprawkami, najnowsze stery Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Te 300W zasilania to jakiej firmy :?: Sprawdz IMO napięcia jakie zapodaje zasilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 napiecia sa ok ( lepsze niz wczesniej na plycie ecs za amd 1800 xp) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Hmm to moze sprawdz pamieci memtestem czy nie ma bledow. Ewentualnie poluzuj timingi, albo sproboj w innych slotach. BTW wylacz automatyczny restart w XP! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 jakie najlepiej ustawic timingi??z tym restertem win xp to chodzi o "automatycznie uruchom ponownie" ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Daj w biosie timingi by SPD czyli zalecane. Tak chodzi o automatyczne uruchom ponownie. Jak bedziesz mial BSOD-a to spisz co ci tam wyswietlil :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 podaj napiecia mierzone miernikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 podam napiecia jakie mi pokazuje sisoft sandra cpu core voltage - 1.66V aux voltage - 4.08 +3.3V - 3.17V +5V - 5.03V +12V - 12.04V -12V - -12.28V -5V - 5.25V +5V Stanby Voltage - 4.95V Battery Voltage - 2.86V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 no jesli chodziloby o miernik to od razu powiedzialbym ze to 33 jest podejrzanie niskie :/ ale ze z sandry to o kant pupy ozbic taki pomiar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Te 3,3V w spoczynku nie wygląda najlepiej. Jak trochę wysilisz proca to z pewnością spada jeszcze bardziej. Sprawdź PRIME95. Ja obstawiam słaby zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 wczesniej mialem plyte ecs k7s5a i athlona 1800 xp i 3.3V mialem jeszcze nizsze i ani jednego restarta nie mialem ( nawet bylo 3.08). Teraz moj kompa chodzi 8 godzin i troche pogralem i narazie restarta nie bylo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Ja wcześniej miałem Epoxa 8K9A na Codegenie i też mi to chodziło w miarę dobrze.Oczywiście nie było mowy o OC bo natychmiast były restarty. Po zmianie na NF2 zaczęły sie bluescreeny. Kombinowałem z pamięciami, reinstalowałem kilka razy XP, aż w końcu śledząc FORUM uznałem że kolej na zasilacz. I to było to ! Od tego czasu zapomniałem o restartach, zwisach itp. Swego czasu nawet pożyczyłem jednemu uczestnikowi tweaka zasilacz i to też rozwiązało jego problemy. Dlatego zawsze teraz będę twierdził że zasilacz to podstawa, nie mniej ważna od płyty i pamięci i od niego należy rozpoczynać rozbudowę kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 niestety nforce2 sa dos wrazliwe na niedobory napiecia :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 teraz nie zrobilo mi restarta tylko klatke stop i musialem zrestartowac kompa. timingi mam tak ustawione: T(RAS) 6 T(RCD) 3 T(RP) 3 CAS LATENCY 2,5. zauwazylem tez taka opcje jak CPU THERMAL-THROTTLING 50%. Pamieci mam 2x256 266MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 CPU THERMAL-THROTTLING 50%- spowalnia pracę proca o zadaną wartość w procentach w przypadku osiągnięcia przez niego temperatury ustawionej w biosie. Widać wtedy w czasie grania skoki , ale to nie powoduje stopklatki. Czy monitorujesz temperaturę? Nawet krótki skok napięcia z zasilacza powoduje właśnie restarty, zawieszenia. Jeśli masz taką możliwość to spróbuj swego zestawu z dobrym zasilaczem. W sumie jest to najprostsza droga do wyeliminowania jednej przyczyny (o ile ma się skąd wziąć drugi dobry zasilacz). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 temeraturki sa ok( w czasie grania max 50 ) a timingi dobrze sa ustawione ??moze dlatego sa te zawiasyprzez pamieci bo sa 266 a procek mam bartona 2500 (nie podkrecany) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 temeraturki sa ok( w czasie grania max 50 ) a timingi dobrze sa ustawione ??moze dlatego sa te zawiasyprzez pamieci bo sa 266 a procek mam bartona 2500 (nie podkrecany) Gwarantuje ci że jest to wina napiecia 3,17V !! jest za niskie a przy obciazeniu jescze spada.Sprawdz ko9mpa na innej zasiłce !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 10 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2003 Swego czasu miałem płytę Solteka DRV2 na KT266a. To zupełnie inna płyta niż twoja , ale pamiętam ile się namęczyłem zanim dobrałem (trafiłem) do niej współpracujące pamięci NONAME. Były to moje pierwsze pamięci DDR i naprawdę płyta była pod tym względem bardzo grymaśna. Nie można wykluczyć że tak jest u ciebie. Proponuję poczytać sobie topic o solteku na NF2. Z tego co wiem to ludzie sobie chwalą tą płytę. Z firmowymi pamięciami nie ma takich problemów. Przynajmniej wiadomo że na deklarowanej częstotliwości chodzą bez problemów i łatwiej z nimi robić OC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 a te CPU THERMAL-THROTTLING powinno byc zostawione tak jak jest ( 5 %) czy wylaczone ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 WYŁĄCZ :!: - Może pomóc :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...