Skocz do zawartości
Kain18

Chaintech 7NJS Ultra ZENITH (nForce2 Ultra 400) - czy brać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Otóż gdy dowiedziałem się iż mój Apogee nie obsługuje szyny 166mhz < a taką ma mój Bartuś > przymierzam się do kupienia nowejn płyty. I BARDZO PROSZĘ NIE POLECAJCIE MI EPOXY I ASUSY, gdyż szkoda mi spiłować mego ZalmankaCNPSa-7000CU, a w ogóle oczekuje maksymalnej wydajności i możliwości podkręcania. I tak wybrałen płytę w temacie, i znów mi nie piszcie < jak się już spotkałem > iż płyta jest niemarkowa, jak nie wierzycie zajrzyjcie tu http://www.hardwarezone.com/articles/artic...&aid=844&page=1

Płyta niestety kosztyje < grubo ponad 800zł > ale spotykam się z opiniami iż płyta jest warta każdego grosza. I pytanie do zawodowców, co o niej myślicie, a jeśli nie to jaką mi polecacie ( tylko żeby zalman nie był piłowany ! ). Pozdrówko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie wypas mobo - troche kondensatory blisko socketa ale ogolnie spox, tyko ze sam socket jest w poblizu krawedzi mobo wiec nie wiem czy ci ten zalman wejdzie do budy - no ale to juz ty wiesz najlepiej :]

jak cie stac to mozesz brac - mobo ze swiatowej czolowki porzadnie wuposazone - life i beautiful :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kijem bym tego mobo nie dotknoł

syf kiła i mogiła jeski chodzi o wydajnosc i oc

wypas niezły ale co z tego- mnóstwo gooofno wartych dodatków

mobo to miałem na testach 2 dni - zawsze chaintech był i jest low-endowym producentem a jeszcze za te kase to kompletna pomyłka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo to miałem na testach 2 dni - zawsze chaintech był i jest low-endowym producentem a jeszcze za te kase to kompletna pomyłka

Może trafiłęś na jakiś kijowy egzemplarz bo tego co mi wiadomo to te płytki są naprawde wypas znam kolesią który ma płytę tej firmy ale mobo na KT400 i jest naprawdę zajabasta :D. Poprostu miałeś pecha a mobo naprawdę wypas i mimo swojej ceny jest godna polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r.o.z.j.e.b.a.l.o mnie normalnie.... :lol: :lol: :lol:

stary - bez urazy , ale 2 dni testow to goowno a nie podstawa do oceny plyty wiec sie nie wypowiadaj jak wyrocznia

na forum niektorzy maja chaintechy w roznych wersjach wiec ich rowniez mozna zapytac - przypuszczam ze sklonia sie do mojej wypowiedzi

ja siedzialem ponad pol roku na CT-7NJL1 (okrojony ZENITH czyli APOGEE) i fakt , że orłem pierwszych lotow w o/c to chaintech nie jest , ale nie gadaj ze to jest low-end , bo NIKT nie daje tak perfekcyjnie wykonanej plyty z pozlacanymi pinami itp itd a do tego z takim wypasem

stabilnosc IMHO jest jedna z najwazniejszych rzeczy i trzeba tu w tej kwestii chaintechowi uklonic czola.... po chaintechu siadlem na epoxa z racji oficjalnej obslugi ddr400 i wyzszej fsb z biosu , ale szczerze przyznam ze ani 8RDA ani 8RDA3+ nie zrobily na mnie az tak pozytywnego wrazenia jesli chodzi o stabilnosc - siadaly przy chaintechu

chyba ze masz na mysli chaintecha sprzed kilku lat - tu sie zgodze : mulasty i nie nadaje sie do o/c wogole

a to ze chaintech po[gluteus maximus]da i robi bokami to inna piosenka.... niedlugo tej firmy juz prawdopodobnie nie bedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r.o.z.j.e.b.a.l.o mnie normalnie.... :lol: :lol: :lol:

stary - bez urazy , ale 2 dni testow to goowno a nie podstawa do oceny plyty wiec sie nie wypowiadaj jak wyrocznia

na forum niektorzy maja chaintechy w roznych wersjach wiec ich rowniez mozna zapytac - przypuszczam ze sklonia sie do mojej wypowiedzi

ja siedzialem ponad pol roku na CT-7NJL1 (okrojony ZENITH czyli APOGEE) i fakt , że orłem pierwszych lotow w o/c to chaintech nie jest , ale nie gadaj ze to jest low-end , bo NIKT nie daje tak perfekcyjnie wykonanej plyty z pozlacanymi pinami itp itd a do tego z takim wypasem

stabilnosc IMHO jest jedna z najwazniejszych rzeczy i trzeba tu w tej kwestii chaintechowi uklonic czola.... po chaintechu siadlem na epoxa z racji oficjalnej obslugi ddr400 i wyzszej fsb z biosu , ale szczerze przyznam ze ani 8RDA ani 8RDA3+ nie zrobily na mnie az tak pozytywnego wrazenia jesli chodzi o stabilnosc - siadaly przy chaintechu

chyba ze masz na mysli chaintecha sprzed kilku lat - tu sie zgodze : mulasty i nie nadaje sie do o/c wogole

a to ze chaintech po[gluteus maximus]da i robi bokami to inna piosenka.... niedlugo tej firmy juz prawdopodobnie nie bedzie...

Ty masz swoje zdanie -ja mam swoje

po kij mi pozłacene wtyki???? i jakis przesadzony wypas?? niby do czego te beznadziejne panele

ale do meritum idzmy

ów chaintech podczas pracy 2 dniowej nonstop - zaliczył 9 zwiech i restartów z nieznanych przyczyn na def. ustawieniach podczas liczenia prime ( zabawa konfiguracją biosu w te i wewte niewiele pomagała)

wydajnosc - mam mnóstwo scrennów w identycznej konfiguracji epoxa i abita - w wiekszosci chaintech okoo 5-10% mniej wydajny jak wspomniane wyzej epox i abit

o/c - tu raczej by soczyscie nie zaklnąc -nie napisze nic

wyposazenie - napisałem wyzej - niezłe tylko po co? i do czego?

cena - :lol: :lol: -nie wiem czy smiac sie czy płakac

support - patrz wyzej - kompletne dno

ps.byc moze ze trafił mi sie mniej udany egzemplarz ale nie zmienia to niczego -znam conajmniej 3 uzytkowników tej mobo i zaden z nich do konca nie jest z niej zadowolony

tyle mam do powiedzenia i zaznaczam ze to tylko moje zdanie + 3 znajomych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wziąłebym ABIT'a na tym najnowszyn nF2 z s-ata w NB.

co do złoconych wtyków : :lol: przecieżto pic na wodę fotomontaż. jakoś ludzie latająna ekstremalnych napięciach, częstotliwościach i nikomu nie przeszkadza "tylko" miedziane styki.

cena 800 zł za mobo : co to kur... intel ??? abit najbardziej wypasiony kosztuje 500 zeta i ma wszystko co potrzeba. a dodatkowy stuff można sobie dokupić i to dokłądne takie, jakie podoba się najbardziej.

poza ty mmiałem grafę chaintecha, mx440se i pamięci szły z 333 na 450 , gpu z 250 na 350 i jakość obrazu była niegorsza niż na winfaście GF3 ale żeby ją uznawać za lepszą niż np. asus czy winfast - brak ku temu podstaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to jedna z najlepszych płyt na NForce 2. Mam ją od prawie roku. Na początku nie zachwycała osiągami, ale odkąd wgrałem majowy bios mój XP 1700 chodzi stabilnie jak skała na 12x210 MHz, przy 1,9V na pamięciach 333 Mhz. Mam również Epoxa 8RDA3+, na którym mogę pomarzyć o takiej stabilności.

Wyposarzenie to wypas, wygląd ekstra. Możesz mi zaufać, płyta spełni twoje oczekiwania.

Moją płytkę niestety załatwiłem wodą i dźwięk nie chce się instalować, ani też inna karta muzyczna.

Jeśli chcesz to mogę ją sprzedać za połowę ceny. Istnieje możliwość naprawy poprzez firmę Jamicon, ale trzeba czekać 2 mies., lub zaopatrzyć się w jakiś dźwięk na USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> bartezjusz

Moim zdaniem to jedna z najlepszych płyt na NForce 2. Mam ją od prawie roku. Na początku nie zachwycała osiągami, ale odkąd wgrałem majowy bios mój XP 1700 chodzi stabilnie jak skała na 12x210 MHz, przy 1,9V na pamięciach 333 Mhz. Mam również Epoxa 8RDA3+, na którym mogę pomarzyć o takiej stabilności. 

takiego wlasnie chaintecha znam i takiego mam na mysli - bez bolu i cudow....

a to ze kazdy ma swoje zdanie - fakt..... tylko i tak uwazam ze 2 dni to zadna podstawa do wydawania osadow na temat jakiegos wyrobu.....

poza tym - doskonale wiesz , ze nForce na niektorych plytach (epox rowniez) nie zawsze "lubi sie" z jakims tam producentem pamieci..... noname chodza lepiej od markowych i takie tam cuda na kiju.....

czy aby twoja sytuacja to nie jest jeden z takich przypadkow :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę. Miałem 256MB NoName i dochodziły do 200. Zmieniłem na Kingstona 512MB i jest jak pisałem, także moim zdaniem te dwa rodzaje pamięci kręcą się równie dobrze. NoName miały większy czas dostępu więc dlatego były mniej efektywne.

Porównując płytę z Epoxem Ultra 400 przy dokładnie tych samych ustawieniach pamięci i FSB na tym samym sprzęcie Chaintech mimo iż jest starszym modelem miał przewagę prawie 5%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...