Skocz do zawartości
Dexter

Stacja monitorujaca-kontrolna

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegos czasu czytam to forum lecz za bardzo sie nie udzielam.

W ktoryms poscie jest pytanie o sterowanie wyswietlaczami pokazujacymi MHz w starych obudowach tak aby pokazywaly np. temperature. Od dawna sie zastanawiam nad zrobieniem stacji monitorujaco-kontrolnej montowana w zatoke 3,5 z wyswietlaczem LCD.

Lecz brakuje mi ochoty i motywacji do zrobienia tego cuda. Stacja by umozliwiala:

-sterowanie 3 wentylami i odczyt ich RPM

-sterowanie peltierem (funkcja utrzymywania stalej temperatury aby np. zapobiec skraplaniu sie pary wodnej)

-sterowanie przeplywem pompki wodnej (opcja)

-odczyt temperatur z 1-8 punktow pomiarowych

-ewentualnie inne funkcje w zaleznosci od zainteresowania userow (rejestracja parametrow ??)

Motywacja to oczywiscie kasiora :twisted: , chcialbym na tym troszke zarobic bo pewnie by wyszlo ze 2 miechy pisania programu na mikrokontroler. I tu pytanie czy za okolo 100 zl ktos userow bylby zainteresowany zakupic takie cos ?? Wersja raczej taka podstawowa z 2 sensorami temperatury i mozliwoscia odczytu RPM jednego wiatraka (jezeli wiatrak ma tylko 2 przewody) Oczywiscie opcjonalnie do zakupu dodatkowe "termometry" i mierniki RPM.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegos czasu czytam to forum lecz za bardzo sie nie udzielam.

W ktoryms poscie jest pytanie o sterowanie wyswietlaczami pokazujacymi MHz w starych obudowach tak aby pokazywaly np. temperature. Od dawna sie zastanawiam nad zrobieniem stacji monitorujaco-kontrolnej montowana w zatoke 3,5 z wyswietlaczem LCD.

Lecz brakuje mi ochoty i motywacji do zrobienia tego cuda. Stacja by umozliwiala:

-sterowanie 3 wentylami i odczyt ich RPM

-sterowanie peltierem (funkcja utrzymywania stalej temperatury aby np. zapobiec skraplaniu sie pary wodnej)

-sterowanie przeplywem pompki wodnej (opcja)

-odczyt temperatur z 1-8 punktow pomiarowych

-ewentualnie inne funkcje w zaleznosci od zainteresowania userow (rejestracja parametrow ??)

Motywacja to oczywiscie kasiora  :twisted: , chcialbym na tym troszke zarobic bo pewnie by wyszlo ze 2 miechy pisania programu na mikrokontroler. I tu pytanie czy za okolo 100 zl ktos userow bylby zainteresowany zakupic takie cos ?? Wersja raczej taka podstawowa z 2 sensorami temperatury i mozliwoscia odczytu RPM jednego wiatraka (jezeli wiatrak ma tylko 2 przewody) Oczywiscie opcjonalnie do zakupu dodatkowe "termometry" i mierniki RPM.

Pozdro

Dexter

Za 100zł, to kupiłbym, ale panel z dwoma wyświetlaczami, przy czym jeden do monitorowania temperatury z 2 lub więcej źródeł (oczywiście nie na raz, tylko, żeby można było pomiędzy nimi przełączać), a drugi do monitorowania napięcia na kilku urządzeniach (głównie chodzi o wiatraczki i ew Peltiera).

Skala pierwszego -100 do 100 stopni Celcjusza, a drugiego 0-50V (albo więcej, tak, żeby na mirzył też na mocniejszych Peltierach).

Na razie zamierzam kupić dwa termometry z 4max (te z wyświetlaczem) i zamontować na jednej z przednich zaślepek obudowy. Jeden kosztuje 50zł, stąd jeszcze się waham.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musialbym to bardziej zobaczyc ale np dla mnie wykaz z jaka predkoscia kreca sie wentyle jest nie przydatny

mam narazie 3 przelaczniki ktore steroja 4 wiatrakami ale pomiar temp i regoolacja peltka na temperatore byla by spox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wlasnie umiescilem topic z tym problemem.

Ja nie chce takiego wypasionego panelu kontrolnego. Poprostu znalazlem w starej obudowie taki wyswietlacz, ktory pokazywal zegar albo 33 albo 66 w zaleznosci czy sie dalo turbo czy nie w kompie 486DX2 66mhz.

On ma mozliwosc wyswietlenia liczb 3 cyfrowych przy czym pierwsza musi byc jedynka lub poprostu wcale sie nie swieci. Pozostale dwie moga byc z przedzialu 0-9.

I moj problem polega na tym, ze moze bym go wykorzystal jakos do np. pokazywania temp procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I moj problem polega na tym, ze moze bym go wykorzystal jakos do np. pokazywania temp procka.

Wlasnie ten post jest w czesci odpowiedzia na Twoj post, zreszta tam tez sie udzielilem. Problem w tym ze sterowanie jest stricte cyfrowe. Wiec do pomiaru temperatury za pomoca typowego termistora ktory wydala z siebie napiecie "analogowe" jest potrzebny przetwornik analogowo-cyfrowy i uklad sterowania wyswietlaczami. Taniej i proscie jest zastosowac mikrokontroler i dedykowany uklad scalony do pomiaru temp.

A skoro juz ma cos wyswietlac to wyswietlacz LCD jest lepszy bo mozna wyswietlac tekst no i naraz wiecej funkcji. Lecz pociaga to juz za soba koszty. Mozesz sprobowac zakupic scalak do pomiaru temp i bezposrednim wyswietlaniu wartosci na wyswietlaczy LED. Takie scalaki sa chyba jeszcze dostepne ale juz nie pamietam symbolu i maja poczatkowe literki ICL jezeli CIe to mozno interesuje moge poszukac w mojej literaturze.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie ten post jest w czesci odpowiedzia na Twoj post, zreszta tam tez sie udzielilem. Problem w tym ze sterowanie jest stricte cyfrowe. Wiec do pomiaru temperatury za pomoca typowego termistora ktory wydala z siebie napiecie "analogowe" jest potrzebny przetwornik analogowo-cyfrowy i uklad sterowania wyswietlaczami. Taniej i proscie jest zastosowac mikrokontroler i dedykowany uklad scalony do pomiaru temp.

A skoro juz ma cos wyswietlac to wyswietlacz LCD jest lepszy bo mozna wyswietlac tekst no i naraz wiecej funkcji. Lecz pociaga to juz za soba koszty. Mozesz sprobowac zakupic scalak do pomiaru temp i bezposrednim wyswietlaniu wartosci na wyswietlaczy LED. Takie scalaki sa chyba jeszcze dostepne ale juz nie pamietam symbolu i maja poczatkowe literki ICL jezeli CIe to mozno interesuje moge poszukac w mojej literaturze.

Pozdro

Dexter

ICL 7107 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze jakies zainteresowanie jest.

Varrol ta stacja ktorej zdjecie umiesciles umozliwia jeszcze cos oprocz mierzenia temp ??

Pozdro

Dexter

Niestety nie. Są dwa wyświetlacze, ale obydwa do mierzenia temperatury, ale napięcie zawsze można przewidzieć, czy podawać takie jak się chce, albo zmierzyć miernikiem, a z temperaturą jest gorzej.

Jednak gdyby jeszcze mierzyły napięcie, to byłoby to duże ułatwienie.

No i cena jest dość wysoka, bo 135zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 100zł mogę sobie coś takiego samemu zrobić i do tego naucze sie programować :) .

Największe możliwości miałby gotowy mikrokomputer PECEL opisywany w Elektronice dla wszystkiech 9/2001. Zestaw kosztuje 60 zł , zaprogramowany ok 100. Możliwoście tego cacka są tak ogromne ,ze nie sposób było by ich wszystkich wykożysztać (8 prztworników D/A ). Wyświetlacz 16x2 , możliwośc programowania za pośrednictewem com'a lub lpt !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ICL 7107 8)

Zgadza sie ICL 7107. Polecam Elektronika dla Wszystkich nr 12/2000 tam jest opis 4 kanalowego termometru wykorzystujacego ten scalak.

Maja tam nawet kit do zlozenia tylko chca 65 zeta + koszty wysylki (cena z grudnia) aktualna strona to chyba www.edw.com.pl[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 100zł mogę sobie coś takiego samemu zrobić i do tego naucze sie programować :) .

Największe możliwości miałby gotowy mikrokomputer PECEL opisywany w Elektronice dla wszystkiech 9/2001. Zestaw kosztuje 60 zł , zaprogramowany ok 100. Możliwoście tego cacka są tak ogromne ,ze nie sposób było by ich wszystkich wykożysztać (8 prztworników D/A ). Wyświetlacz 16x2 , możliwośc programowania za pośrednictewem com'a lub lpt !!

No wlasnie o czyms podobnym mysle. Tylko widzisz ja juz umiem programowac i nie musze sie uczyc 8) A najwiekszym kosztem w tym wszystkim to program niestety :( Jak bedziesz klal prze kilka dni/miechow bo cos nie wychodzi to mnie zrozumiesz.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie. Są dwa wyświetlacze, ale obydwa do mierzenia temperatury, ale napięcie zawsze można przewidzieć, czy podawać takie jak się chce, albo zmierzyć miernikiem, a z temperaturą jest gorzej.

Jednak gdyby jeszcze mierzyły napięcie, to byłoby to duże ułatwienie.

No i cena jest dość wysoka, bo 135zł.

No widzisz ja za mniejsza cene moglbym zaoferowac wieksze mozliwosci.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie zamierzam kupić dwa termometry z 4max (te z wyświetlaczem) i zamontować na jednej z przednich zaślepek obudowy. Jeden kosztuje 50zł, stąd jeszcze się waham.

Sprawdz po ile sa takie zestawy elektroniczne tam m.in sa termometry, moze bedzie taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie o czyms podobnym mysle. Tylko widzisz ja juz umiem programowac i nie musze sie uczyc 8) A najwiekszym kosztem w tym wszystkim to program niestety :( Jak bedziesz klal prze kilka dni/miechow bo cos nie wychodzi to mnie zrozumiesz.

Pozdro

Dexter

Skąd ja to znam (robiłem na dyplom "inteligentny" programator pamięci EPROM + program). Yoshi_80 powiem ci że Dexter ma rację. Napisanie programu będzie cię kosztować trochę zdrowia. Ale jeżeli masz dużo samozaparcia to sobie poradzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najwiekszym kosztem w tym wszystkim to program niestety  :( Jak bedziesz klal prze kilka dni/miechow bo cos nie wychodzi to mnie zrozumiesz.

dokładnie. muszę się z tobą zgodzić. miałem to na elektronice i kląłem jak cholera. jak wyszło to spox ale jak coś nie tak to kaplica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...