Skocz do zawartości
ratHUNTER

Seagate Barracuda 7200.7 120GB - dziwne akcje...

Rekomendowane odpowiedzi

dysk kupilem nie wiecej niz miesiac temu... podczepilem - pieknie daje, cichutki, wspanialy... same ohh i ahh... do pewnego czasu...

ten dysk pracuje w moim serwerze 24h/dobe 7 dni w tygodniu...

ostatnio zauwazylem jakies dziwne akcje...

kazdy odczyt/zapis poprzedzony jest krotkim warkotem, trzaskiem, stuknieciem, loskotem lub piskiem... dodam, ze w tym czasie dysk na nic nie reaguje, zadne okienka nie daja sie otworzyc, kompletne nic...

serwer dziala pod kontrola win2k3enterprise, buforowanie dla bezpieczenstwa jest wylaczone...

w drugim kompie mam WDC120GB sztuk 3 i zaden z nich nie wydaje z siebie takich odglosow...

czy ktos sie moze wypowiedziec w tej sprawie ? czy mam juz robic back-up i leciec z dyskiem do serwisu czy moze sa to "normalne" objawy pracy tego dysku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też tak miałem po pierwszym miesiący. Przez pierwszy miesiąc cisza i spokój, ale po miesiący zaczął wydawać jakieś chrobotania i stuki, tak jakby głowica o coś uderzała. Tu dokładnie to opisałem http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=599124#599124

Na szczęscie udało mi się to chwilowo naprawić i wszystko ładnie biega, a wynik w SiSoft Sandrze wzrósł do 29 000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, to moze podam konfiga serwa:

HDD: Barracuda 7200.7 - 120GB

CPU: Duron700@900MHz, 9*100MHz, 1.75V

RAM: 3*128MB noName

MBR: Soltek SL-75KAV

jak widac proc nie jest na zadnym downclockingu...

co mam zatem z tym stukajacym dyskiem zrobic ? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, to moze podam konfiga serwa:

HDD: Barracuda 7200.7 - 120GB

CPU: Duron700@900MHz, 9*100MHz, 1.75V

RAM: 3*128MB noName

MBR: Soltek SL-75KAV

jak widac proc nie jest na zadnym downclockingu...

co mam zatem z tym stukajacym dyskiem zrobic ?  :roll:

8O overlockingu 8)

Co do dysku to jak mowili poprzednicy, zrob backupa :wink: danych i do serwisu niech to usuna :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęscie udało mi się to chwilowo naprawić i wszystko ładnie biega, a wynik w SiSoft Sandrze wzrósł do 29 000

Trochę słaby ten wynik... Na mojej Barracudzie IV 40GB mam 27000, a na Barracudzie 7200.7 80 GB mam 36000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dyskach o mniejszej pojemnosci czas wyszukiwania jest krotszy...

wynik zalezy tez od typu systemu plikow i od cylindrow na ktorych odbywa sie test (dostep do tych bardziej zewnetrznych jest szybszy poniewaz dyski nie maja stalej predkosci kątowej...)

ale kurde, to nie topic do chwalenia sie tym czy tamtym tylko kurde problem z pierniczonym nowiutkim dyskiem... jak juz kupowalem, to moglem dorzucic 100zyli wiecej i kupic sprawdzone WDC... :(

a z backupem bedzie problem bo nie mam gdzie upchnac tych 100GB :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij ze strony seagate program diagnostyczny i sprawdz nim dysk (bedziesz musial zrobic dyskietke startowa i z niej zabootowac system); jesli ci tam pokaze ze dysk jest uszkodzony to na gwarancje; a jesli nie to nie wiem; ja ze swoim nie mam zadnych problemów;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz kupowalem, to moglem dorzucic 100zyli wiecej i kupic sprawdzone WDC... :(

ciesz się że nie masz WDC, ja mialem 20GB, wkurzało mnie 2 lata i zdechło. chwilowo mam dysk znajomków (bo miałem im go zainstalować w ich kompie) wdc 40 GB i jest też głośny, tak samo głośny jak poprzednie 20GB, samsung jest niesłyszalny :!:

pomijam sprawę padających 80GB bo 120GB i większe nie mają tej usterki.

może trafiła ci się lewa baraka, a może coś z rozmiarem kalstrów pokombinuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciesz się że nie masz WDC, ja mialem 20GB, wkurzało mnie 2 lata i zdechło. chwilowo mam dysk znajomków (bo miałem im go zainstalować w ich kompie) wdc 40 GB i jest też głośny, tak samo głośny jak poprzednie 20GB, samsung jest niesłyszalny :!:

a ten qrwa dalej swoje

jak jakis Lepper pieprzony tego forum - wkoło to samo - czy mówią o sraniu czy o sprzątaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy ten ktos zauwazyl, ale w duzym kompie mam 3 dyski WDC120GB... zadnych zgrzytow, nic... a mam je juz chyba ze 3 miechy...

dyska na SATA od poltora roku to chyba jakies wczesne prototypy inzynierskie :D

ale w serwie wkurza mnie ta barakuda - zgrzyta i wlazi na proca... wczesniej tak nie bylo...

co do temperaturki to stala sie rzecz dziwna...

na poczatku grzal sie wyraznie (jak jeszcze nie zgrzytal)

teraz jest ledwo cieply (za to zgrzyta)

napiecia sa w granicach... :P

podejrzewam, ze jakies lozyska sie wysuszyly albo jakas insza rzecz im sie przytrafila :(

buuu - moze trafilem na jakas wadliwa serie, ktora beda wymieniac za 4 lata :P:P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a dysk jest oczywiscie przykrecony wszystkimi srubami mocno do obudowy?

no bo mam teorie: z powodu przegrzewania sie, dysk wskoczyl w tryb ochronny (mniejsze wydzielanie ciepla kosztem wydajność np: spowolnienie obrotów) i dlatego tak sie dzieje; ja mam twardziel przykreconego 4 srubami do obudowy i pod nim wieje wentylator na 5v; dysk ma temperature 35 stopni i nie mam z nim najmniejszych problemów;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...