rampage Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Miło słyszeć, że wreszcie ktoś coś zaoferuje w rozsądnej ilości - narazie napewno wstrzymuję się z zakupem Eheima. Na "wycieczce" do piwnicy juz byłem - i oto co zobaczyły moje oczy - Pompka marki Wilo. Oto zdjęcie: A co usłyszały moje uszy? Nic - no może prawie nic - przy najmniejszym stopniu mocy - czyli 18W pompki wogóle nie słychać - dopiero jak przyłożyłem ucho do obudowy (sparzyłem się - na piecu mam 70C :D ) to usłuszałem lekki szum - jakby przepływająca woda. Ale to jest prawie niesłyszalne. Zero klekotania, znanego z pomp akwariowych. Piękne poprostu :) . Na 3-cim biegu (48W) ledwo to słychać z odległości 20cm. Ciekawe ile to będzie głośniejsze "luzem", gdy nie będzie to przymocowane do grubych rur - chyba niewiele - przecież to już musiałoby wyraźnie drgać - a nie drży anie trochę - jest poprostu ciche. Poszukam jeszcze dokłądniejszych danych jeśli o tę pompę chodzi. Lukas20 - a jaką moc ma twoja pompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 56, 86, 100W Takie sa pompy CO - jakosciowo i wydajnosciowo super, ale strasznie ciezko jest je sensownie zamontowac. Wilo tez jest dobra firma, ale tylko HALM byl wystarczajaco maly, zeby wejsc do budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rampage Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 ja właściwie z chłodzeniem w budzie dałem spokój - nie jestem w stanie tego wsadzić :) Za dużlo kombinacji. Tym bardziej, że mam tak umeblowany pokój, że mieści mi się całe WC, nie widać go i nikomu nie przeszkadz - widać tylko węże wchodzące do środka obudowy i środek obudowy przez szybę - w związku z tym nie mam motywacji by się męczyć ze wkładaniem WC do obudowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rampage Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 No więc - mam juz wszystko na temat swojej pompy - no i stwierdzam, że jest ona dla mnie chyba idealnym wyborem - na najniższym biegu (18W) pompa według wykresów osiąga około 1200l/h i to wszystko przy idealnej ciszy :) Nie będzie zbyt mocno wody nagrzewała - to też plus :). Więcej szczegółów: http://www.wilo.com/w3afls/_PDBDetails/star-rs_Eng.pdf Lukas20 - na taką pompę jak Twoja chyba bym się nie zdecydował - zbyt mocne bydle jak dla mnie ;) . Ciekawe jaka jest cena tej Wilo - jutro popytam po sklepach. Jeśli będzie niższa od Eheima 1250 to będę bardzo ucieszony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 Mocna tak strasznie nie jest. Slinilem sie na mysl Grundfosa 8m3, ale 245W to jednak ciut za duzo. HALM spisuje sie znakomicie, a ze moim priorytetem jest wydajnosc to potrzebowalem czegos mocniejszego niz EHEIM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...