Skocz do zawartości
Vadeer

Czyzby mnie oszukali czy co jest z tymi pamieciami?

Rekomendowane odpowiedzi

Miesiac temu kupilem pamieci w Sirius.pl. Pamieci to TwinMos 512mb pc3200. Chodzily przez pewien czas jako 333 bo moja stara plyta nie chciala ich poscic jako 400. Niedawno kupilem Abita NF7v2.0i sie pojawil problem. Testowalem pamieci u siebie i pomimo moich usilnych staran pamieci strasznie sypia bledami w prime95 przy magistrali 400mhz o wiekszej nie wspomne. Na 392 tez sypalo bledami. Sprawdzalem dowolne umiarkowane timingi. W koncu puscilem je na magistrali 333. Po zejsciu do 333 okazalo sie ze jest 0 bledow. tak doszedlem do 345 chyba dalej nie sprawdzalem. Pamieci jak przyszly ze sklepu byly w pudelku po pamieciach pc3200 jednak pudelko bylo otwarte. Myslalem ze jest otwarte bo je poprostu przed wyslaniem testowali. Na pamieciach tez jest naklejka pc3200. Czy to mozliwe ze zostalem przez nich oszukany? Ze dali mi pamieci pc2700 w pudelku po pc3200? TwinMosy sa na kosciach M.tec a oznaczenia to:

Oznaczenie kosci: M.tec 0338D TTD7608F8E50D

Sticker na kosciach: M.tec pc3200 S/N 338M35M23280135

I teraz pytanie:

czy jest jakas mozliwaosc aby sprawdzic czy oznaczenia na kosci sa stosowane do pamieci pc3200 czy do pc2700?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Oznaczenie kosci: M.tec 0338D TTD7608F8E50D

...I teraz pytanie:

czy jest jakas mozliwaosc aby sprawdzic czy oznaczenia na kosci sa stosowane do pamieci pc3200 czy do pc2700?

prawdopodobnie to oznacza czas dostepu czyli 5ns wiec

(1000 / 5) * 2 = 400 (DDR400) czyli masz kostki dla modulow PC3200 :)

niestety TwinMOS na M-Tec'u to loteria - jedyne dobre TwinMOSy sa na Winbondach BH-5 tylko juz takich nie ma :( (na szczescie jeszcze sie zalapalem) i trzeba brac albo na CH-5 (a te sa juz himeryczne np jednym na NF7 nie chca chodzic powyzej 185 a inni pomykaja na 235 - na takich samych timingach i napieciach - przynajmnije z tego co wyszukalem) albo szukac "markowych" modulow na BH-5 (stosowal je Corsair, Muszkin, OCZ, Kingston w niektorych H-X'ach, w USA sa tez jakies moduly Buffalo na tych BH-5, itd) tyle ze taka impreza jest odpowiedno drozsza :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze ja na swoich opamieciach max co dalem to 175mhz i puszczalem asynchro.

memtestem 2.9 (chyba testowalem bo 3.0 to beta jakas chyba) zapuszczalem i bylo wszystko ok. GoldMemory nie posiadam ale sciagne i potestuje.

bo widzicie oprocz tego ze mi bledami sypie to jeszcze mam restarty kompa wiec mysle ze to przez pamieci (zasilacz dzisiaj kupilem chiefteca bo myslalem ze resety przez zasilacz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze ja na swoich opamieciach max co dalem to 175mhz i puszczalem asynchro...

a "miąchałeś" :P slotami - tzn czy przekladales po wszystkich :?:

CH-5 nie chcą też działać na Abicie IC7

wogole 8O

cos mi tu zaczyna brzydko pachniec :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może niezbyt dokładnie to ująłem ale z tego co przeglądałem forum Abita (intel) to są cuda z kościami opartymi o CH-5 - raz działają innym razem nie :|

Tutaj:

My sticks are BH-5, though. I'm not sure what yours are, but if they're CH-5 there's been a lot of talk of how incompatible with the Abits they are. Check out over at overclockers.

Tutaj:

Now Im looking at maybe getting some Geil Golden Dragon 3500 memory and was wondering if they use the CH-5 chips that the IS7 and IC7 have problems with.

Tutaj:

Abit IC7-G board 1.0 rev 1.7 bios

Pentium 4 2.6@250 5:4 (overclockable up to 270)

Corsair 2*512 3200LL 1.2 rev (CH-5 chips)

I wasn't able to boot @ 251 5:4 (ram @ 200.8), even if the ram was able to work stable @ 215 1:1.

Today I have tried to use some oem A-Data ram, mounting BH-5 chips. My system boots now @ 270 and works stable @260...

i było tego dużo wiecej :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze ja na swoich opamieciach max co dalem to 175mhz i puszczalem asynchro...

a "miąchałeś" :P slotami - tzn czy przekladales po wszystkich :?:

Niby pisze za jak jedna kostka to dac do 3 slotu tego osobnego, jka sprawdzilem jeszcze w 2 i bylo to samo, a potem nawet komp nie wstal. na pierwszym juz mi sie odechcialo sprawdzac ale moze jutro sprawdze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, miałem na początku to samo. Pamięci DDR 400 za żadną cholerę nie chciały chodzić powyżej FSB 190 (oczywiście mowa o TwinMosach na M-tec). Nie pamiętam co dokładnie zrobiłem oprócz wachlowania timingami :lol: ale nagle po prostu zaczęły dobrze chodzić i nie wywalać błędów. Na razie chodzą spokojnie @419 8-3-3-2,5; nie mam czasu ich pomęczyć, ale z tego co próbowałem to może być cieżko coś więcej wyciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem błedy w memteście 86 3.0 na twinmos 256 333 M-tec właśnie z siriusa ale dożuciłem im pare zł i zamienili mi na 2 x 256 twinmos 400 M-tec do duala, tzn tą uszkodzoną 333 wzieli w rozliczeniu. Załatwiłem to beż rzadnych problemów więc spróbuj. Sirius raczej wałków nie kręci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro zwykle twinmosy nie chca chodzic to skad moge miec pewnosc ze pojda mi pamieci do duala? na takie ryzyko ponownej wymiany nie moge sobie pozwolic.

poniewaz kingstony chyba odpadaja bo wszyscy mowia ze to "shity" :o

to mysle nad tymi pamieciami Geil za 509zl:

http://sirius.pl/product.php?action=info&id=5945&sid=1

no chyba ze ma ktos inna propozycje w podobnej cenie, ale nic wiecej raczej nie widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobawilem sie jeszcze troche i co sie okazalo?

1. wogole winda nie wstaje jak pamiec jest w slocie 1 lub 2 i nie ma znaczenia czestotliwosc

2. pamieci chodza na 400mhz ale jak procek jest na 133*13 (17xx) i ustawiony jest dzielnik 4/6. prime chodzi i nic mu nie jest. z tym ze jest jedno ale: napiecie musi byc obowiazkowo 2,6V :!: przy innym od razu bledy.

3. podnioslem wiec ponownie procka na 166*13 (2166), dzielnik 5/6 i bledy pokazywal procek probowalem bawic sie napieciami od 1,65 (realne wedlug mbm 1,61-164) do 1,775 (realne 1,73-176). w koncu poszedl normalnie na 1,725 (realne 1,67-1,71). dziwne sa te pomiary mbm. a wczesniej nie mailem problemow aby procek mi problemy pokazywal. no i teraz pamieci: probowalem napiec od 2,6 do 2,9 i nic wyrzuca bledy.

ktos ma jakies pomysly jeszcze?

a moze to wina procka i pokazuje blad pamieci np:

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

temp na procku dochadza momentami do 50 stopni przy otwartej budzie (ciagle czekam na zalmana) przy napieciu ustawionym w biosie na 1,75. a moze przy takiej magistrali i mnozniku na procku powinno byc jeszcze wieksze napiecie? na ale dlaczego by nie sypal bledami przy 1,725 a powyzej juz sa bledy typu:

FATAL ERROR: Resulting sum was 11374741107191.22, expected: 11374667706871.23

HELP :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo z tymi TwinShitami, jeśli nie szkoda Ci dołożyć 20pln to lepszym wyborem bedą http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4f43...35f353132523332 idą do 250Mhz na i875, a na nF2Ultra na 239 na CL2 (więcej moje mobo nie wyciąga - na razie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze pewnie mi nie oddadza kasy w siriusie.

ale maly update: kto ryzykuje nie ma. cieplo sie ubralem: buty, kurtka. otworzylem okno w pokoju i wylczylem kaloryfer. chwile odczekalem i wlaczylem kompa. bios i ustawienia:

procek:

166*13 (2172mhz) napiecie 1,775

rzeczywiste w mbm bylo 1,74 lub 1,75 i tylko takie. temperatura proca 53 stopnie.

pamieci na dzielniku 5/6 czyli rowno 400 timingi 2-3-3-8 (wczesniej testowalem ciagle na 2,5-3-3-8 ale jakos tak przestawilem :D )

i po 54 minutach wszystko stable.

Wnioski:

pamieci daja rade to wszystko przez procka. moze poprostu temperatura mu nie odpowiada i napiecia. jak kupie zalmana to dam na poczatek 11*200 na 1,8V i mysle ze wszystko bedzie smigac. potem zdam relacje na ile poszly pamieci itp (jak znajde czas i w koncu kupie zalmana bo ciagle nie wiadomo kiedy bedzie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...