Skocz do zawartości
dbdrag

problem z płytą lub prockiem??????

Rekomendowane odpowiedzi

mam 2 kompa na którym jest płyta gigabyte 7vax-procek palomino 1.6 od same początku chodził bezproblemowo jako 2000xp i teraz ostatnio zauważyłem iż ma zresetowane ustawienia w biosie i zgłasza się jako 1.6 po ponownym podniesieniu fsb przy restarcie znowu resetuje ustawienia na 1.6 patrze co jest a tam napięcie na procu bez podwyższania wynosi prawie 1.87v mówie co jest , sprawdzam dla pewnosci iż może zle wskazuje napięcie . Podnosze 10% napięcie a tam w biosie 2.2v mówie toc to mam płyte overlockerską:)))) .podmieniłem biosy na f9 ,f12 ale jest to samo .procesor na ustawieniach defautowyvh po odpaleniu z rana ma odrazu w biosie prawie 50'c czyli napięcie się mu zwiększa.bo temperatura rosnie ale proc tego niewidzi bo niechce wystartowac jak 2000. i tak się teraz zastanawiam co mam walnięte czy proc czy płyte ale podejrzewam płyte co o tym sądzic . czekam na wasze sugestie.pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porobiłem troche testów i co wyszło od fsb 141 mhz komputer cały czas się resetuje do ustawien domyslnych czyli 133 fsb.postanowiłem sprawdzic i przestawiłem zworke na płycie na magistrale 166 mhz i ten skurczybyk wstał i pracuje ale troche niestabilnie wychodził z 3 demarka do pulpitu postanowiłem podniesc mu napiecie o 5% , w biosie pokazuje mu już ponad 2v postanowiłem sie tym nieprzejmowac bo temperature też pokazuje żle, bo wentylator jest w miare ciepły i niemoże byc taka temp jak pokazuje w biosie ponad 70'c jest to mój najbardziej niezwykły przypadek jaki miałem dotej pory chyba będe reklamował płyte (komputronik) więc troche problemów chyba będzie ,czytając posty innych użytkowników dotyczące gwarancji w komputroniku.pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...