Skocz do zawartości
Mizc

FIC9500P - nowy wiatraczek, jaki??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że przed utworzeniem tematu szukałem na forum, ale wyczerpujących odpowiedzi nie znalazłem...

Jestem posiadaczem karty FIC Radeon 9500 Pro od lipca. Karta nie była raczej traktowana ulgowo (komp chodził praktycznie bez przerwy). Dzisiaj zaglądam do środka obudowy i co widzę? Urwał mi się wiatraczek 8O i wisi tylko na kabelku :) Mimo wszystko nie powinno się to stać, bo nic przy nim nie grzebałem, jedynie zdjąłem metalową osłonkę w celu wyciszenia. W związku z tym mam mała prośbę:

Czy możecie mi polecić jakiś dobry wiatraczek, który mógłbym wpakować w miejsce denata? Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby nie stało się z nim to, co z poprzednim (nie chcę wkładać byle chłamu) i żeby gwarantował też dobrą podkręcalność rdzenia. Średnica otworu w radiatorze wynosi 46 mm, a głębokość 10 mm (chyba może być ciut wyższy :roll: ). Byłoby miło, gdyby ktoś podał też ceny oprócz typów i żeby te wiatraczki były ogólnodostępne (mam zamiar go kupić na WGK lub w jakimś sklepie w Wawie).

Wielkie dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?:

ale napisz dokladnie sam wentylatorek wisi a radiator nadal sie trzyma czy wisi radiator z wentylatorkiem - w pierwszym przypadku moze niedokladnie dokreciles jak zdejmowales grilla, w drugim moze pekl koleczek daj srubke

jakbys chcial cos podlubac to kliknij http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=573...ghlight=#573332

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam radiator jest w porządku, jest przyklejony i nic sie z nim nie stało. Zniszczony jest jedynie wentylator (stopił się plastikowy "bolec" który łączy silniczek wentylatora z obudową przykręcaną do radiatora). Najciekawsze jest to, że nie podkręcałem jeszcze tej karty, a mimo to stopił się ten fragment :lol: Słowem, potrzebuję jedynie dobrego wentylatora (otwór w radiatorze ma kształt okręgu o średnicy 46mm i głebokości 10 mm), tylko nie wiem czy kupić pierwszy lepszy, czy można coś kupić naprawdę dobrego :roll:

UPDATE:

Czy wie ktoś gdzie w Wawie mogę kupić takie cudo?

http://www.dirkvader.de/page/magic-gfx.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...UPDATE: 

Czy wie ktoś gdzie w Wawie mogę kupić takie cudo?http://www.dirkvader.de/page/magic-gfx.html

ale o co pytasz:

- o wentylator PAPST - szukaj pod haslem DACPOL (pod Piasecznem)

- o ta aluminowa blaszke - wyglada na "reczna" robote i trzeba samemu zakasac rekawy bo jak zlecisz komus to wyjdzie drogo (chyba ze Ty masz - albo jakis znajomy - dostep do "warsztatu" z narzedziami do obrobki metali)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi