MiToLotto Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Odkąd w kuchni stanął ekspres to zacząłem się dziwić jak kiedyś mogła smakować mi rozpuszczalna kawa. To naprawdę olbrzymia różnica w smaku. A gatunek kawy? Staram się na zmianę kupować różne marki i próbować. Ostatnio np. LAVAZZA QUALITA ORO, Segafredo Espresso, Dallmayr Espresso. Nie czuje się jeszcze kawoszem bo nie mam wyrobionego smaku, ale jak zacznie się pić dobrą kawę z dobrego ekspresu to chyba do rozpuszczalnej nie ma powrotu :) Edytowane 16 Czerwca 2009 przez MiToLotto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinfrak Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja kawy nie pijam. Mnie rano pozytywnej siły dodaje zielona herbata. Tylko trzeba wybrać taką, żeby picie jej sprawiało przyjemność, dla mnie bezkonkurencyjna jest http://sklep.libracafe.pl/herbata-harneyso...ypana-p-72.html . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Odkąd w kuchni stanął ekspres to zacząłem się dziwić jak kiedyś mogła smakować mi rozpuszczalna kawa. To naprawdę olbrzymia różnica w smaku. A gatunek kawy? Staram się na zmianę kupować różne marki i próbować. Ostatnio np. LAVAZZA QUALITA ORO, Segafredo Espresso, Dallmayr Espresso. Nie czuje się jeszcze kawoszem bo nie mam wyrobionego smaku, ale jak zacznie się pić dobrą kawę z dobrego ekspresu to chyba do rozpuszczalnej nie ma powrotu :) Polecam Mokito Bianco, ostatnio pijam i jestem pod wielkim wrażeniem :) Bardzo tolerancyjna kawa. Do mokki i ekspresów jak znalazł. A w smaku chyba najlepsza jaką piłem do tej pory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvana Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Najlepsze kawy to można w Starbucks spróbować... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 (edytowane) Najlepsze kawy to można w Starbucks spróbować... :)Widząc kubek za niecałe 15zł od razu odechciewa mi się pić kawy :wink: Edytowane 2 Sierpnia 2009 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 od siebie polecam tą kawkę - pycha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek123 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 A ja zamiast kawy wole czekolade pitna Founde-mozna ja dostac w LiberCafe. Cena moze nie jest najnizsza ale naprawde warto. Pobudza tak samo jak kawa,tylko ze jest o niebo smaczniejsza. Naprawde warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 (edytowane) A ja zamiast kawy wole czekolade pitna Founde-mozna ja dostac w LiberCafe. Cena moze nie jest najnizsza ale naprawde warto. Pobudza tak samo jak kawa,tylko ze jest o niebo smaczniejsza. Naprawde warto. Dobrze placa za rozsylanie spamu? Bo chyba nie wpadles na to sam, aby sie specjalnie rejestrowac na forum komputerowym, zeby wyjechac z goraca czekolada w temacie o kawach :mur: Edytowane 5 Sierpnia 2009 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 pewnie za kazde forum ma kubeczek pitnej czekolady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Izzo silver...genialna i wybacza drobniejsze bledy. Zadnej filizanki jeszcze nie wylalem, co zdazalo sie z innymi kawami. Ta potrafi roznie smakowac, zaleznie od przyrzadzenia, ale za to zawsze smakuje calkiem dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Potrzebuję najlepszy przepis na kawę z karmelem (czy tam karmelową). Sprawa ważna, przez żołądek do serca.... Wiem, że na internecie jest niejeden przepis, ale chciałbym zaufać właśnie forumowiczom PurePC :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 kawę z karmelem (a'la po turecku - przypalasz lekko cukier tak aby zbrązawiał w mosiężnym rondelu a potem wsypujesz kawę i gotujesz kilka razy, na koniec kilka kropel zimnej wody coby fusy opadły ) czy kawe + spienione mleko + kamel (carmel macciato)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Nie ma to jak kawa jacobs kronung o 2 w nocy. :plum: Ktoś dołączy ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Kawa z miodem (ostatnio wypróbowany przeze mnie przepis) Składniki: 150ml zaparzonego kakao 150ml zaparzonej kawy 1 łyżka rumu 1 łyżeczka miodu cukier do smaku Imbir Przygotowanie: Kakao i kawę wlewamy do garnuszka,dodajemy miód,imbir i całość przez chwilę gotujemy. Następnie usuwamy imbir,a do kawy dodajemy rum. Na koniec słodzimy do smaku według uznania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Ide w takim razie działać. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Kawa z miodem (ostatnio wypróbowany przeze mnie przepis) Składniki: 150ml zaparzonego kakao 150ml zaparzonej kawy 1 łyżka rumu 1 łyżeczka miodu cukier do smaku Imbir Przygotowanie: Kakao i kawę wlewamy do garnuszka,dodajemy miód,imbir i całość przez chwilę gotujemy. Następnie usuwamy imbir,a do kawy dodajemy rum. Na koniec słodzimy do smaku według uznania. Wow - ciekawy przepis ;). Wydaje się być słodki. Szkoda, że średnio lubie kawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Komu by sie chcialo tyle sterczec w kuchni :lol: Kawa ma to do siebie ze jest smaczna i szybko sie "robi" ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Ja preferuję powolne robienie kawy w kafeterce - najmniejszy płomień. Moim zdaniem ma wtedy najlepsze walory smakowe. Odnośnie kawy to nic jeszcze nie przebiło Brasiliany Marfisy. Piłem już nawet 2x droższe, ale Marfisa to jest to! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2010 (edytowane) Oo :-) A już się czułem jak dziwak jakiś pijąc "dobrą" kawę. Marcinie, próbowałeś Natura Equa? Najlepsza chyba kawa w normalnej cenie. Choć ciągnie mnie do spróbowania kopi luwak :D Nie przepalasz za bardzo kawy tak długo ją gotując? U siebie zauważyłem że np. Mokito źle reagowała na dłuższą ekstrakcję. Ziarna pod wpływem pary i temperatury już uwalniały częściowo aromat i wylatywał sikacz czasami. Za czasów mokki lałem gorącą wodę od razu do zbiorniczka i wtedy na małym ogniu dogotowywałem, zdejmując nim zacznie prychać i pluć resztkami. Edytowane 21 Listopada 2010 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alCatraz Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2011 Z ekspresu ostatnio Lavazza. Jak się spieszę to sypana Tchibo albo od biedy rozpuszczalna Nescafe Classic (koniecznie mleczko). Ogólnie kawy pijam litrami chociaż nie lubię mocnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 Co polecacie do ekspresu ciśnieniowego ? oczywiście w ziarnach, wiem, że kawe kupuje się w palarniach ale tak na szybko z półki to co brać by smaczne było ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Co polecacie do ekspresu ciśnieniowego ? oczywiście w ziarnach, wiem, że kawe kupuje się w palarniach ale tak na szybko z półki to co brać by smaczne było ? Ja lubię kawy dosyć mocno palone. Moją ulubioną jest Kimbo Extreme. Polecam jeszcze Illy z czarną nakrętką. Tą z czerwoną nakrętką jest łatwo dostać, też jest dobra, jeśli się lubi łagodniejsze smaki. Mi smakują obie, ale czarna lepsza. Kawa z palarni... niektórzy po spróbowaniu świeżo palonej kawy już nigdy nie wracają do innych. Na niektórych "sklepowych" kawach (np. Kimbo) podana jest data palenia. Im świeższa tym lepsza. Edytowane 21 Stycznia 2011 przez Xarlith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exon Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Mocca fix gold Edytowane 21 Stycznia 2011 przez exon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kormoran44 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Kawa odwrotna :wink: (wymyślona, prawdopodobnie z głupa przez moją koleżankę z pracy) Składniki: 250 ml mleka 1,5 łyżeczki kawy (koniecznie) nescafe gold, z innej nie wychodzi taka dobra cukier według uznania Przygotowanie: Mleko podgrzać w mikrofali co by było ciepłe do tego wsypać kawę zamieszać, posłodzić. Nie wiem czy ten napój ma jakąś fachową nazwę, osobiście pierwszy raz piłem to cudo właśnie w pracy B-) Edytowane 21 Stycznia 2011 przez kormoran44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2011 Kawa parzona na mleku ..Mniam.. Po prostu robi się ją jak Kakao, a smak jest boski. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2011 @ kormoran44, próbowałem czegoś takiego ale zamiast cukru dałem łyżeczkę miodu, wyszło takie mleko kawowe, nawet dobre ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 Za kawą niestety nie przepadam,ani za czarną-(choć zapach ma boski),ani cappuccino-(wolę nie pisać). Od święta zdarzy się Nesca. Miód w kawie,mleku czy herbacie-to jest to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2018 Lubię 100 % arabika musi być zarnista zjedzona przez małpę :P potem .... i taką się piję :P Serio lubię ziarnistą świeżo mieloną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opie89 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Ja wieloletni fan kawy parzonej przerzuciłem się na ekspress kapsułkowy... i nie żałuję ;) Kupuje zapas kapsułek, na razie testuję takie Tchibo Cafissimo Coffee Intense Aroma, 14 zł za 10 kapsułek. Nie najtańsza zabawa, ale smak wyśmienity.. jak z najlepszych kawiarni. Sam aromat pobudza do życia z rana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Od paru dni z koleżanką z pracy nabyliśmy zieloną. Hmmm... smak z tradycyjną kawą sypaną, rozpuszczalną nie ma nic wspólnego, jakiś taki wywar zbożowo-makowy. Ale jest delikatna i fajnie się po niej czuć. Jak ją piję, to nie dla smaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...