Jump to content
Grzechu

KAWA - jaką pijecie? Jaką polecacie?

Recommended Posts

Odkąd w kuchni stanął ekspres to zacząłem się dziwić jak kiedyś mogła smakować mi rozpuszczalna kawa. To naprawdę olbrzymia różnica w smaku. A gatunek kawy? Staram się na zmianę kupować różne marki i próbować. Ostatnio np. LAVAZZA QUALITA ORO, Segafredo Espresso, Dallmayr Espresso. Nie czuje się jeszcze kawoszem bo nie mam wyrobionego smaku, ale jak zacznie się pić dobrą kawę z dobrego ekspresu to chyba do rozpuszczalnej nie ma powrotu :)

Edited by MiToLotto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkąd w kuchni stanął ekspres to zacząłem się dziwić jak kiedyś mogła smakować mi rozpuszczalna kawa. To naprawdę olbrzymia różnica w smaku. A gatunek kawy? Staram się na zmianę kupować różne marki i próbować. Ostatnio np. LAVAZZA QUALITA ORO, Segafredo Espresso, Dallmayr Espresso. Nie czuje się jeszcze kawoszem bo nie mam wyrobionego smaku, ale jak zacznie się pić dobrą kawę z dobrego ekspresu to chyba do rozpuszczalnej nie ma powrotu :)

Polecam Mokito Bianco, ostatnio pijam i jestem pod wielkim wrażeniem :) Bardzo tolerancyjna kawa. Do mokki i ekspresów jak znalazł. A w smaku chyba najlepsza jaką piłem do tej pory.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja zamiast kawy wole czekolade pitna Founde-mozna ja dostac w LiberCafe.

Cena moze nie jest najnizsza ale naprawde warto. Pobudza tak samo jak kawa,tylko ze jest o niebo smaczniejsza. Naprawde warto.

Dobrze placa za rozsylanie spamu? Bo chyba nie wpadles na to sam, aby sie specjalnie rejestrowac na forum komputerowym, zeby wyjechac z goraca czekolada w temacie o kawach :mur: Edited by kkNd!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izzo silver...genialna i wybacza drobniejsze bledy. Zadnej filizanki jeszcze nie wylalem, co zdazalo sie z innymi kawami. Ta potrafi roznie smakowac, zaleznie od przyrzadzenia, ale za to zawsze smakuje calkiem dobrze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

kawę z karmelem (a'la po turecku - przypalasz lekko cukier tak aby zbrązawiał w mosiężnym rondelu a potem wsypujesz kawę i gotujesz kilka razy, na koniec kilka kropel zimnej wody coby fusy opadły ) czy kawe + spienione mleko + kamel (carmel macciato)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawa z miodem

(ostatnio wypróbowany przeze mnie przepis)

 

Składniki:

 

150ml zaparzonego kakao

150ml zaparzonej kawy

1 łyżka rumu

1 łyżeczka miodu

cukier do smaku

Imbir

 

Przygotowanie:

Kakao i kawę wlewamy do garnuszka,dodajemy miód,imbir i całość

przez chwilę gotujemy. Następnie usuwamy imbir,a do kawy dodajemy rum.

Na koniec słodzimy do smaku według uznania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawa z miodem

(ostatnio wypróbowany przeze mnie przepis)

 

Składniki:

 

150ml zaparzonego kakao

150ml zaparzonej kawy

1 łyżka rumu

1 łyżeczka miodu

cukier do smaku

Imbir

 

Przygotowanie:

Kakao i kawę wlewamy do garnuszka,dodajemy miód,imbir i całość

przez chwilę gotujemy. Następnie usuwamy imbir,a do kawy dodajemy rum.

Na koniec słodzimy do smaku według uznania.

 

Wow - ciekawy przepis ;). Wydaje się być słodki. Szkoda, że średnio lubie kawe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oo :-) A już się czułem jak dziwak jakiś pijąc "dobrą" kawę.

 

Marcinie, próbowałeś Natura Equa? Najlepsza chyba kawa w normalnej cenie. Choć ciągnie mnie do spróbowania kopi luwak :D

 

Nie przepalasz za bardzo kawy tak długo ją gotując? U siebie zauważyłem że np. Mokito źle reagowała na dłuższą ekstrakcję. Ziarna pod wpływem pary i temperatury już uwalniały częściowo aromat i wylatywał sikacz czasami.

Za czasów mokki lałem gorącą wodę od razu do zbiorniczka i wtedy na małym ogniu dogotowywałem, zdejmując nim zacznie prychać i pluć resztkami.

Edited by Havoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co polecacie do ekspresu ciśnieniowego ? oczywiście w ziarnach, wiem, że kawe kupuje się w palarniach ale tak na szybko z półki to co brać by smaczne było ?

 

Ja lubię kawy dosyć mocno palone. Moją ulubioną jest Kimbo Extreme. Polecam jeszcze Illy z czarną nakrętką. Tą z czerwoną nakrętką jest łatwo dostać, też jest dobra, jeśli się lubi łagodniejsze smaki. Mi smakują obie, ale czarna lepsza. Kawa z palarni... niektórzy po spróbowaniu świeżo palonej kawy już nigdy nie wracają do innych. Na niektórych "sklepowych" kawach (np. Kimbo) podana jest data palenia. Im świeższa tym lepsza. Edited by Xarlith

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawa odwrotna :wink:

(wymyślona, prawdopodobnie z głupa przez moją koleżankę z pracy)

 

Składniki:

 

250 ml mleka

1,5 łyżeczki kawy (koniecznie) nescafe gold, z innej nie wychodzi taka dobra

cukier według uznania

 

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzać w mikrofali co by było ciepłe do tego wsypać kawę zamieszać, posłodzić.

Nie wiem czy ten napój ma jakąś fachową nazwę, osobiście pierwszy raz piłem to cudo właśnie w pracy B-)

Edited by kormoran44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś rok temu przerzuciłam się na kawę w ziarnach, a niedawno odkryłam prawdziwe jej smaki. Dopiero teraz rozumiem, dlaczego właśnie taką się poleca, a nie te zmielone już wcześniej i sprzedawane w sklepach.

Brazylijska Brasil Santos od Fogo - to jest coś co każdy smakosz powinien spróbować. Wyśmienita

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...