MiToLotto Posted June 16, 2009 Report post Posted June 16, 2009 (edited) Odkąd w kuchni stanął ekspres to zacząłem się dziwić jak kiedyś mogła smakować mi rozpuszczalna kawa. To naprawdę olbrzymia różnica w smaku. A gatunek kawy? Staram się na zmianę kupować różne marki i próbować. Ostatnio np. LAVAZZA QUALITA ORO, Segafredo Espresso, Dallmayr Espresso. Nie czuje się jeszcze kawoszem bo nie mam wyrobionego smaku, ale jak zacznie się pić dobrą kawę z dobrego ekspresu to chyba do rozpuszczalnej nie ma powrotu :) Edited June 16, 2009 by MiToLotto Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
marcinfrak Posted July 23, 2009 Report post Posted July 23, 2009 Ja kawy nie pijam. Mnie rano pozytywnej siły dodaje zielona herbata. Tylko trzeba wybrać taką, żeby picie jej sprawiało przyjemność, dla mnie bezkonkurencyjna jest http://sklep.libracafe.pl/herbata-harneyso...ypana-p-72.html . Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted July 24, 2009 Report post Posted July 24, 2009 Odkąd w kuchni stanął ekspres to zacząłem się dziwić jak kiedyś mogła smakować mi rozpuszczalna kawa. To naprawdę olbrzymia różnica w smaku. A gatunek kawy? Staram się na zmianę kupować różne marki i próbować. Ostatnio np. LAVAZZA QUALITA ORO, Segafredo Espresso, Dallmayr Espresso. Nie czuje się jeszcze kawoszem bo nie mam wyrobionego smaku, ale jak zacznie się pić dobrą kawę z dobrego ekspresu to chyba do rozpuszczalnej nie ma powrotu :) Polecam Mokito Bianco, ostatnio pijam i jestem pod wielkim wrażeniem :) Bardzo tolerancyjna kawa. Do mokki i ekspresów jak znalazł. A w smaku chyba najlepsza jaką piłem do tej pory. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Silvana Posted July 24, 2009 Report post Posted July 24, 2009 Najlepsze kawy to można w Starbucks spróbować... :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
rafwlkp Posted August 1, 2009 Report post Posted August 1, 2009 (edited) Najlepsze kawy to można w Starbucks spróbować... :)Widząc kubek za niecałe 15zł od razu odechciewa mi się pić kawy :wink: Edited August 2, 2009 by rafwlkp Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Marcin_gps Posted August 2, 2009 Report post Posted August 2, 2009 od siebie polecam tą kawkę - pycha Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
grzesiek123 Posted August 5, 2009 Report post Posted August 5, 2009 A ja zamiast kawy wole czekolade pitna Founde-mozna ja dostac w LiberCafe. Cena moze nie jest najnizsza ale naprawde warto. Pobudza tak samo jak kawa,tylko ze jest o niebo smaczniejsza. Naprawde warto. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kkNd! Posted August 5, 2009 Report post Posted August 5, 2009 (edited) A ja zamiast kawy wole czekolade pitna Founde-mozna ja dostac w LiberCafe. Cena moze nie jest najnizsza ale naprawde warto. Pobudza tak samo jak kawa,tylko ze jest o niebo smaczniejsza. Naprawde warto. Dobrze placa za rozsylanie spamu? Bo chyba nie wpadles na to sam, aby sie specjalnie rejestrowac na forum komputerowym, zeby wyjechac z goraca czekolada w temacie o kawach :mur: Edited August 5, 2009 by kkNd! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted August 5, 2009 Report post Posted August 5, 2009 pewnie za kazde forum ma kubeczek pitnej czekolady! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted August 14, 2009 Report post Posted August 14, 2009 Izzo silver...genialna i wybacza drobniejsze bledy. Zadnej filizanki jeszcze nie wylalem, co zdazalo sie z innymi kawami. Ta potrafi roznie smakowac, zaleznie od przyrzadzenia, ale za to zawsze smakuje calkiem dobrze :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Miguel707 Posted December 30, 2009 Report post Posted December 30, 2009 Potrzebuję najlepszy przepis na kawę z karmelem (czy tam karmelową). Sprawa ważna, przez żołądek do serca.... Wiem, że na internecie jest niejeden przepis, ale chciałbym zaufać właśnie forumowiczom PurePC :D. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Zenfist Posted December 30, 2009 Report post Posted December 30, 2009 kawę z karmelem (a'la po turecku - przypalasz lekko cukier tak aby zbrązawiał w mosiężnym rondelu a potem wsypujesz kawę i gotujesz kilka razy, na koniec kilka kropel zimnej wody coby fusy opadły ) czy kawe + spienione mleko + kamel (carmel macciato)? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kamilo23 Posted March 12, 2010 Report post Posted March 12, 2010 Nie ma to jak kawa jacobs kronung o 2 w nocy. :plum: Ktoś dołączy ? :D Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
°°° Posted November 7, 2010 Report post Posted November 7, 2010 Kawa z miodem (ostatnio wypróbowany przeze mnie przepis) Składniki: 150ml zaparzonego kakao 150ml zaparzonej kawy 1 łyżka rumu 1 łyżeczka miodu cukier do smaku Imbir Przygotowanie: Kakao i kawę wlewamy do garnuszka,dodajemy miód,imbir i całość przez chwilę gotujemy. Następnie usuwamy imbir,a do kawy dodajemy rum. Na koniec słodzimy do smaku według uznania. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kamilo23 Posted November 7, 2010 Report post Posted November 7, 2010 Ide w takim razie działać. :razz: Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
yuucOm Posted November 8, 2010 Report post Posted November 8, 2010 Kawa z miodem (ostatnio wypróbowany przeze mnie przepis) Składniki: 150ml zaparzonego kakao 150ml zaparzonej kawy 1 łyżka rumu 1 łyżeczka miodu cukier do smaku Imbir Przygotowanie: Kakao i kawę wlewamy do garnuszka,dodajemy miód,imbir i całość przez chwilę gotujemy. Następnie usuwamy imbir,a do kawy dodajemy rum. Na koniec słodzimy do smaku według uznania. Wow - ciekawy przepis ;). Wydaje się być słodki. Szkoda, że średnio lubie kawe. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Carson Posted November 8, 2010 Report post Posted November 8, 2010 Komu by sie chcialo tyle sterczec w kuchni :lol: Kawa ma to do siebie ze jest smaczna i szybko sie "robi" ;d Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Marcin_gps Posted November 8, 2010 Report post Posted November 8, 2010 Ja preferuję powolne robienie kawy w kafeterce - najmniejszy płomień. Moim zdaniem ma wtedy najlepsze walory smakowe. Odnośnie kawy to nic jeszcze nie przebiło Brasiliany Marfisy. Piłem już nawet 2x droższe, ale Marfisa to jest to! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted November 21, 2010 Report post Posted November 21, 2010 (edited) Oo :-) A już się czułem jak dziwak jakiś pijąc "dobrą" kawę. Marcinie, próbowałeś Natura Equa? Najlepsza chyba kawa w normalnej cenie. Choć ciągnie mnie do spróbowania kopi luwak :D Nie przepalasz za bardzo kawy tak długo ją gotując? U siebie zauważyłem że np. Mokito źle reagowała na dłuższą ekstrakcję. Ziarna pod wpływem pary i temperatury już uwalniały częściowo aromat i wylatywał sikacz czasami. Za czasów mokki lałem gorącą wodę od razu do zbiorniczka i wtedy na małym ogniu dogotowywałem, zdejmując nim zacznie prychać i pluć resztkami. Edited November 21, 2010 by Havoc Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
alCatraz Posted January 14, 2011 Report post Posted January 14, 2011 Z ekspresu ostatnio Lavazza. Jak się spieszę to sypana Tchibo albo od biedy rozpuszczalna Nescafe Classic (koniecznie mleczko). Ogólnie kawy pijam litrami chociaż nie lubię mocnych. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
slavok Posted January 21, 2011 Report post Posted January 21, 2011 Co polecacie do ekspresu ciśnieniowego ? oczywiście w ziarnach, wiem, że kawe kupuje się w palarniach ale tak na szybko z półki to co brać by smaczne było ? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Xarlith Posted January 21, 2011 Report post Posted January 21, 2011 (edited) Co polecacie do ekspresu ciśnieniowego ? oczywiście w ziarnach, wiem, że kawe kupuje się w palarniach ale tak na szybko z półki to co brać by smaczne było ? Ja lubię kawy dosyć mocno palone. Moją ulubioną jest Kimbo Extreme. Polecam jeszcze Illy z czarną nakrętką. Tą z czerwoną nakrętką jest łatwo dostać, też jest dobra, jeśli się lubi łagodniejsze smaki. Mi smakują obie, ale czarna lepsza. Kawa z palarni... niektórzy po spróbowaniu świeżo palonej kawy już nigdy nie wracają do innych. Na niektórych "sklepowych" kawach (np. Kimbo) podana jest data palenia. Im świeższa tym lepsza. Edited January 21, 2011 by Xarlith Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
exon Posted January 21, 2011 Report post Posted January 21, 2011 (edited) Mocca fix gold Edited January 21, 2011 by exon Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kormoran44 Posted January 21, 2011 Report post Posted January 21, 2011 (edited) Kawa odwrotna :wink: (wymyślona, prawdopodobnie z głupa przez moją koleżankę z pracy) Składniki: 250 ml mleka 1,5 łyżeczki kawy (koniecznie) nescafe gold, z innej nie wychodzi taka dobra cukier według uznania Przygotowanie: Mleko podgrzać w mikrofali co by było ciepłe do tego wsypać kawę zamieszać, posłodzić. Nie wiem czy ten napój ma jakąś fachową nazwę, osobiście pierwszy raz piłem to cudo właśnie w pracy B-) Edited January 21, 2011 by kormoran44 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
KnoogeR Posted January 22, 2011 Report post Posted January 22, 2011 Kawa parzona na mleku ..Mniam.. Po prostu robi się ją jak Kakao, a smak jest boski. :D Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Chemik4 Posted January 22, 2011 Report post Posted January 22, 2011 @ kormoran44, próbowałem czegoś takiego ale zamiast cukru dałem łyżeczkę miodu, wyszło takie mleko kawowe, nawet dobre ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
°°° Posted January 26, 2011 Report post Posted January 26, 2011 Za kawą niestety nie przepadam,ani za czarną-(choć zapach ma boski),ani cappuccino-(wolę nie pisać). Od święta zdarzy się Nesca. Miód w kawie,mleku czy herbacie-to jest to. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
amiczka Posted September 22, 2017 Report post Posted September 22, 2017 Jakiś rok temu przerzuciłam się na kawę w ziarnach, a niedawno odkryłam prawdziwe jej smaki. Dopiero teraz rozumiem, dlaczego właśnie taką się poleca, a nie te zmielone już wcześniej i sprzedawane w sklepach. Brazylijska Brasil Santos od Fogo - to jest coś co każdy smakosz powinien spróbować. Wyśmienita Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Patronix Posted March 27, 2018 Report post Posted March 27, 2018 Lubię 100 % arabika musi być zarnista zjedzona przez małpę :P potem .... i taką się piję :P Serio lubię ziarnistą świeżo mieloną Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Opie89 Posted April 10, 2018 Report post Posted April 10, 2018 Ja wieloletni fan kawy parzonej przerzuciłem się na ekspress kapsułkowy... i nie żałuję ;) Kupuje zapas kapsułek, na razie testuję takie Tchibo Cafissimo Coffee Intense Aroma, 14 zł za 10 kapsułek. Nie najtańsza zabawa, ale smak wyśmienity.. jak z najlepszych kawiarni. Sam aromat pobudza do życia z rana Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...