Dr.Crash Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mam pytanie natury czysto technicznej. Właśnie zakończyłem pracę w sensie rozblokowania mnożnika. Może mi ktoś podpowiedzieć na ile bezpiecznie można go podciągnąć mnożnikem? Orginalnie jest to Athlon 1.7, FSB=133. Pytam bo nie chcę spalić proca. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 lepiej dac nizszy mnoznik a ladowac w FSB ... tak jest lepiej i wydajniej nawet jak nie osiagniesz wysokiego zegara to caly system bedzie szybciej pracowal !!! :>>> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 hmm, własnie słyszalem odwrotnie, ze lepiej ladowac w mnoznik gdyz komponety nie dostają tak mocno po tylku. tak wiec jaka ostatecznie jest prawda, bo juz jestem zdezorientowany? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Masz plyte ktora ma dzielniki nawet 1/6 Wiec jak dajesz FSB 166 (obnizasz mnoznik zeby to ruszylo) to dzielnik ustawiony na 1/5 daje na PCI 33,2mhz, wiec jest tak samo jak masz teraz na niepodkreconym FSB 133 przy dzielniku 1/4. Jedz FSB a nie mnoznikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mam jedno pytanie czy dzielnik czeba zmieniac recznie czy ustawia sie sam w zaleznosci od fsb? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Masz plyte ktora ma dzielniki nawet 1/6 Wiec jak dajesz FSB 166 (obnizasz mnoznik zeby to ruszylo) to dzielnik ustawiony na 1/5 daje na PCI 33,2mhz, wiec jest tak samo jak masz teraz na niepodkreconym FSB 133 przy dzielniku 1/4. Jedz FSB a nie mnoznikiem. kurcze, dzis jakos nie kumam. Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? i gzie ustawia się te dzielniki? (tzn jaką opcją). 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mam jedno pytanie czy dzielnik czeba zmieniac recznie czy ustawia sie sam w zaleznosci od fsb?Dzielnik ustawia się sam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Mam jedno pytanie czy dzielnik czeba zmieniac recznie czy ustawia sie sam w zaleznosci od fsb?Dzielnik ustawia się sam. mozesz podac sposob (wzor) na obliczane tego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherlock Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 kurcze, dzis jakos nie kumam. Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? i gzie ustawia się te dzielniki? (tzn jaką opcją). 8) Przyłączam się do pytania :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Masz plyte ktora ma dzielniki nawet 1/6 Wiec jak dajesz FSB 166 (obnizasz mnoznik zeby to ruszylo) to dzielnik ustawiony na 1/5 daje na PCI 33,2mhz, wiec jest tak samo jak masz teraz na niepodkreconym FSB 133 przy dzielniku 1/4. Jedz FSB a nie mnoznikiem. kurcze, dzis jakos nie kumam. Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? i gzie ustawia się te dzielniki? (tzn jaką opcją). 8) Nie mialem do czynienia z ta plyta ale z tego co pamietam (forumowicze pisali), dzielnik zmienia sie automatycznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Masz plyte ktora ma dzielniki nawet 1/6 Wiec jak dajesz FSB 166 (obnizasz mnoznik zeby to ruszylo) to dzielnik ustawiony na 1/5 daje na PCI 33,2mhz, wiec jest tak samo jak masz teraz na niepodkreconym FSB 133 przy dzielniku 1/4. Jedz FSB a nie mnoznikiem. kurcze, dzis jakos nie kumam. Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? i gzie ustawia się te dzielniki? (tzn jaką opcją). 8) Tak jak napiałem dzielnik ustawia się sam. Przeczytaj to wszystko na temat twojej płyty :) : http://www.tweak.pl/artykul/plyty_glowne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Jak ustawiam mnozlik nawet o 0.5 mniejszy od standartowego (11) ,to komp nie wstaje ,w druga strone dziala ok. Mnozik oczywiscie odblokowany. Jakies porady? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 kurcze, dzis jakos nie kumam. Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? i gzie ustawia się te dzielniki? (tzn jaką opcją). 8) Przyłączam się do pytania :D Ty to powaznie napisales czy sobie jaja robisz??? Jesli tak to kogo lisek na redaktorow przyjmuje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Jak ustawiam mnozlik nawet o 0.5 mniejszy od standartowego (11) ,to komp nie wstaje ,w druga strone dziala ok. Mnozik oczywiscie odblokowany. Jakies porady? Niedokładnie odblokowałeś mnożnik. Możliwe, że nierówno lakierem mostki wysmarowałeś :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 kurcze, dzis jakos nie kumam. Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? i gzie ustawia się te dzielniki? (tzn jaką opcją). 8) Przyłączam się do pytania :D Ty to powaznie napisales czy sobie jaja robisz??? Jesli tak to kogo lisek na redaktorow przyjmuje... zalezy o kogo chodzi? jezeli o Dr.Crasha to on to nie on. Udostępnił mi tylko pod swoją nieobecnośc nicka, i staram się to wykorzystac. a sprzet mamy podobny z tą tylko roznicą że ja mam plytę Abita. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 kurcze, dzis jakos nie kumam. Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? i gzie ustawia się te dzielniki? (tzn jaką opcją). 8) Przyłączam się do pytania :D Ty to powaznie napisales czy sobie jaja robisz??? Jesli tak to kogo lisek na redaktorow przyjmuje... zalezy o kogo chodzi? jezeli o Dr.Crasha to on to nie on. Udostępnił mi tylko pod swoją nieobecnośc nicka, i staram się to wykorzystac. a sprzet mamy podobny z tą tylko roznicą że ja mam plytę Abita. :D Nie chodzilo o Sherlocka :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Kręc poprzez FSB :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 Ja mam pytanie jesli o unlock chodzi :). W kazdym sposobie trzeba wyczyscic mostki L1 o co chodzi???? Przeciez sa czyste :lol: :oops: . Moze ktos dokladnie pokazac po co i jak powinny wygladac takie mostki?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 Kręc poprzez FSB :) hehe po to odblokowywal mnoznik aby krecic przez FSB :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 Kręc poprzez FSB :) hehe po to odblokowywal mnoznik aby krecic przez FSB :lol: nie masz racji. jak odblokował mnożnik to może podbić fsb na 166 i obniżyć przy tym mnożnik tak żeby komp ruszył a płyta przy takiej wartości da dzielnik /5 i pci zostanie na 33,3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 No jasne. FSB na 166MHz, mnożnik w dół i wszystko śmiga elegancko i wydajniej niż przy tym samym zegarze na fsb 133MHz. A jak mało to można zawsze podkręcić jeszcze mnożnikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 Mam pytanie natury czysto technicznej. Właśnie zakończyłem pracę w sensie rozblokowania mnożnika. Może mi ktoś podpowiedzieć na ile bezpiecznie można go podciągnąć mnożnikem? Orginalnie jest to Athlon 1.7, FSB=133. Pytam bo nie chcę spalić proca. 8)Mam ten sam procek odblokowany i ustawiłem 12x140 przy napięciu 1.80V. Wszystko działa idealnie, ale nie przestawiam na więcej bo trzeba podnieść dalej napiecie, a to uważam za ryzykownie. W dół mogę opuszczać mnożnik do 6x. Co do niewstawania kompa to problemem może być to że nie masz dostępnych połówek tak jak u mnie. Działają mi tylko całkowite mnożniki. (Działo 12,5 jak nastawiłem 13 ale po wykasowaniu biosu przestało) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 Postąpiłem za radą kolegów i obniżyłem mnożnik podkręcając fsb. I jest następująco, muszę parę razy resetować kompa żeby wstał. Natomiast ustawiając większy mnożnik zauważyłem radykalny wzrost temperatury. Czy to może być wina chłodzenia? A może coś nie tak z płytą? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 Postąpiłem za radą kolegów i obniżyłem mnożnik podkręcając fsb. I jest następująco, muszę parę razy resetować kompa żeby wstał. Natomiast ustawiając większy mnożnik zauważyłem radykalny wzrost temperatury. Czy to może być wina chłodzenia? A może coś nie tak z płytą? :?Napisz czym chlodzisz, ile podkreciles (cpu ratio i fsb), jaka temp ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 Nie zgodze się z wami !!! Mój Athlon zawsze idzie na fsb 143 niezależnie od mnożnika..........czy to 5x czy 12,5 - zawsze 143 max ! 8) A na 166 mój Soltek nie pozwala !!! :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 Przy fsb=133, mnożnik na 12 mam prawie 64 stopnie. cooler to jakiś no name prawdopodobnie. ale przy orginale, czyli 133x11 miałem 48 stopni. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 17 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2002 Przy fsb=133, mnożnik na 12 mam prawie 64 stopnie. cooler to jakiś no name prawdopodobnie. ale przy orginale, czyli 133x11 miałem 48 stopni. :?To dziwne bo u mnie jak nie zmieniam napięcia to różnica jest max 1*C. A po zmianie napiecia to do 4* więcej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 Nie zgodze się z wami !!! Mój Athlon zawsze idzie na fsb 143 niezależnie od mnożnika..........czy to 5x czy 12,5 - zawsze 143 max ! 8) A na 166 mój Soltek nie pozwala !!! :cry:I może jeszcze stwierdzisz że to wina procesora? Albo pamięci nie wyrabiają(wielce prawdopodobne) zjedź na cl2.5 (lub/i dołóż im napięcia)i może będiesz mógł jechać wyżej. A jak to nic nie da to niech nikt mi nie mówi że solteki dobrze chodzą (nie mówie o tych co np. ma Pit_er tylko o "nowszych)z wysokimi fsb. Już wolę mojego shuttle bo tyle co daje (do 166) da się wykorzystać(sam sprawdziłem) :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...