Skocz do zawartości
Dr.Crash

Rozblokowany Athlon XP!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie natury czysto technicznej. Właśnie zakończyłem pracę w sensie rozblokowania mnożnika. Może mi ktoś podpowiedzieć na ile bezpiecznie można go podciągnąć mnożnikem? Orginalnie jest to Athlon 1.7, FSB=133. Pytam bo nie chcę spalić proca. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej dac nizszy mnoznik a ladowac w FSB ... tak jest lepiej i wydajniej

nawet jak nie osiagniesz wysokiego zegara to caly system bedzie szybciej pracowal !!! :>>>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz plyte ktora ma dzielniki nawet 1/6

Wiec jak dajesz FSB 166 (obnizasz mnoznik zeby to ruszylo) to dzielnik ustawiony na 1/5 daje na PCI 33,2mhz, wiec jest tak samo jak masz teraz na niepodkreconym FSB 133 przy dzielniku 1/4.

Jedz FSB a nie mnoznikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec jak dajesz FSB 166 (obnizasz mnoznik zeby to ruszylo) to dzielnik ustawiony na 1/5 daje na PCI 33,2mhz, wiec jest tak samo jak masz teraz na niepodkreconym FSB 133 przy dzielniku 1/4.

kurcze, dzis jakos nie kumam. Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? i gzie ustawia się te dzielniki? (tzn jaką opcją). 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, dzis jakos nie kumam. Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? i gzie ustawia się te dzielniki? (tzn jaką opcją). 8)

Nie mialem do czynienia z ta plyta ale z tego co pamietam (forumowicze pisali), dzielnik zmienia sie automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napiałem dzielnik ustawia się sam. Przeczytaj to wszystko na temat twojej płyty :) : http://www.tweak.pl/artykul/plyty_glowne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do pytania :D

Ty to powaznie napisales czy sobie jaja robisz??? Jesli tak to kogo lisek na redaktorow przyjmuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ustawiam mnozlik nawet o 0.5 mniejszy od standartowego (11) ,to komp nie wstaje ,w druga strone dziala ok. Mnozik oczywiscie odblokowany.

Jakies porady?

Niedokładnie odblokowałeś mnożnik. Możliwe, że nierówno lakierem mostki wysmarowałeś :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty to powaznie napisales czy sobie jaja robisz??? Jesli tak to kogo lisek na redaktorow przyjmuje...

zalezy o kogo chodzi? jezeli o Dr.Crasha to on to nie on. Udostępnił mi tylko pod swoją nieobecnośc nicka, i staram się to wykorzystac. a sprzet mamy podobny z tą tylko roznicą że ja mam plytę Abita. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy o kogo chodzi? jezeli o Dr.Crasha to on to nie on. Udostępnił mi tylko pod swoją nieobecnośc nicka, i staram się to wykorzystac. a sprzet mamy podobny z tą tylko roznicą że ja mam plytę Abita. :D

Nie chodzilo o Sherlocka :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie jesli o unlock chodzi :). W kazdym sposobie trzeba wyczyscic mostki L1 o co chodzi???? Przeciez sa czyste :lol: :oops: . Moze ktos dokladnie pokazac po co i jak powinny wygladac takie mostki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręc poprzez FSB :)

hehe po to odblokowywal mnoznik aby krecic przez FSB :lol:

nie masz racji.

jak odblokował mnożnik to może podbić fsb na 166 i obniżyć przy tym mnożnik tak żeby komp ruszył a płyta przy takiej wartości da dzielnik /5 i pci zostanie na 33,3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne. FSB na 166MHz, mnożnik w dół i wszystko śmiga elegancko i wydajniej niż przy tym samym zegarze na fsb 133MHz. A jak mało to można zawsze podkręcić jeszcze mnożnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie natury czysto technicznej. Właśnie zakończyłem pracę w sensie rozblokowania mnożnika. Może mi ktoś podpowiedzieć na ile bezpiecznie można go podciągnąć mnożnikem? Orginalnie jest to Athlon 1.7, FSB=133. Pytam bo nie chcę spalić proca.  8)

Mam ten sam procek odblokowany i ustawiłem 12x140 przy napięciu 1.80V. Wszystko działa idealnie, ale nie przestawiam na więcej bo trzeba podnieść dalej napiecie, a to uważam za ryzykownie. W dół mogę opuszczać mnożnik do 6x. Co do niewstawania kompa to problemem może być to że nie masz dostępnych połówek tak jak u mnie. Działają mi tylko całkowite mnożniki. (Działo 12,5 jak nastawiłem 13 ale po wykasowaniu biosu przestało)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postąpiłem za radą kolegów i obniżyłem mnożnik podkręcając fsb. I jest następująco, muszę parę razy resetować kompa żeby wstał. Natomiast ustawiając większy mnożnik zauważyłem radykalny wzrost temperatury. Czy to może być wina chłodzenia? A może coś nie tak z płytą? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postąpiłem za radą kolegów i obniżyłem mnożnik podkręcając fsb. I jest następująco, muszę parę razy resetować kompa żeby wstał. Natomiast ustawiając większy mnożnik zauważyłem radykalny wzrost temperatury. Czy to może być wina chłodzenia? A może coś nie tak z płytą? :?

Napisz czym chlodzisz, ile podkreciles (cpu ratio i fsb), jaka temp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy fsb=133, mnożnik na 12 mam prawie 64 stopnie. cooler to jakiś no name prawdopodobnie. ale przy orginale, czyli 133x11 miałem 48 stopni. :?

To dziwne bo u mnie jak nie zmieniam napięcia to różnica jest max 1*C. A po zmianie napiecia to do 4* więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodze się z wami !!! Mój Athlon zawsze idzie na fsb 143 niezależnie od mnożnika..........czy to 5x czy 12,5 - zawsze 143 max ! 8) A na 166 mój Soltek nie pozwala !!!  :cry:

I może jeszcze stwierdzisz że to wina procesora?

Albo pamięci nie wyrabiają(wielce prawdopodobne) zjedź na cl2.5 (lub/i dołóż im napięcia)i może będiesz mógł jechać wyżej.

A jak to nic nie da to niech nikt mi nie mówi że solteki dobrze chodzą (nie mówie o tych co np. ma Pit_er tylko o "nowszych)z wysokimi fsb. Już wolę mojego shuttle bo tyle co daje (do 166) da się wykorzystać(sam sprawdziłem) :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...