Skocz do zawartości
marc16

dwa kompy neo + wlan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie chcemy sie z kumplem polączyć wlanem on ma neostradę

chgcielibyśmy to zrobić tylko przez dwie karty wlan bez punktu dostepowego odlegosć 300m nie ma drzew cvzyste pole

powiedzcie czy jest możliwe poączenie sie na taka odkległośc i czy treba by uzyć anten zewnętrznych no i naiważniejsze ile to mogło by kosztować.

P.S Z góry dziękuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie istnieje taka mozliwość i bez użycia anten zewnętrznych. Mógłbyś kupić karte planet wl-8305 w jej parametrach pisze ze na otwartej przestrzeni uzyskać można połączenie nawet na odległości 1000m. Więc potrzebujecie 2 kart, czyli 2x 240zł=480zł. Za tyle moglibyście sie połączyć.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie chcemy sie z kumplem polączyć  wlanem on ma neostradę

chgcielibyśmy to zrobić tylko przez dwie karty wlan bez  punktu dostepowego odlegosć  300m  nie ma drzew cvzyste pole

powiedzcie czy  jest możliwe poączenie sie na taka odkległośc i czy treba by uzyć  anten zewnętrznych no i naiważniejsze ile to mogło by kosztować.

P.S Z góry dziękuje za odpowiedzi

Na samym kablu bedziesz mial takie tlumienie ktore spowoduje zmniejszenie zasiegu do kilkunastu no moze kilkudziesieciu metrow... A czemu nie chcesz zastosowac anteny ?? No powiedzmy jakims cudem w co oczywiscie nie wierze zadziala na antenkach z zestawu ale czy nie lepiej zamiast rwanego 1Mbps miec bardzo stabilne 11Mbps. Hmm w sumie to nie wiem jak sobie bedziecie radzic, ale ten caly zestaw, ktory chcesz zrobic oznacza kozystanie z netu tylko jak kumpel kompa nie wylaczy... Moze lepiej jednak jakis badziewny ruter kupic i jednego ap'ka... ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz:

Jeśli chodzi o ten 1000 na WL-8305 to nie są metry tylko stopy. W metrach to będzie jakieś 300.

Dwa:

Bez anten szanse marne. Teoria a rzeczywistość to dwie różne sprawy. Najlepiej kup WL-8303 albo inne karty na rtl8180l (ok. 150zł/szt.), dwie antenki panelowe (ok. 60zł/szt.) i pójdzie to na 300m nawet przez ścianę czy jakieś krzaki.

Trzy:

Faktycznie pomyśl o jakimś starym kompie na mały serwer. Koszt niewielki a na pewno będzie to chodzić sprawniej. Oczywiście na serwie linux. Może chodzić z płyty albo flopa.

Jest zabawa z odpaleniem pod linuxem tych kart ale ja tego dokonałem, więc może i Tobie się uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi