marc16 Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Mam pytanie chcemy sie z kumplem polączyć wlanem on ma neostradę chgcielibyśmy to zrobić tylko przez dwie karty wlan bez punktu dostepowego odlegosć 300m nie ma drzew cvzyste pole powiedzcie czy jest możliwe poączenie sie na taka odkległośc i czy treba by uzyć anten zewnętrznych no i naiważniejsze ile to mogło by kosztować. P.S Z góry dziękuje za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fejkk Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 Teoretycznie istnieje taka mozliwość i bez użycia anten zewnętrznych. Mógłbyś kupić karte planet wl-8305 w jej parametrach pisze ze na otwartej przestrzeni uzyskać można połączenie nawet na odległości 1000m. Więc potrzebujecie 2 kart, czyli 2x 240zł=480zł. Za tyle moglibyście sie połączyć. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Mam pytanie chcemy sie z kumplem polączyć wlanem on ma neostradę chgcielibyśmy to zrobić tylko przez dwie karty wlan bez punktu dostepowego odlegosć 300m nie ma drzew cvzyste pole powiedzcie czy jest możliwe poączenie sie na taka odkległośc i czy treba by uzyć anten zewnętrznych no i naiważniejsze ile to mogło by kosztować. P.S Z góry dziękuje za odpowiedzi Na samym kablu bedziesz mial takie tlumienie ktore spowoduje zmniejszenie zasiegu do kilkunastu no moze kilkudziesieciu metrow... A czemu nie chcesz zastosowac anteny ?? No powiedzmy jakims cudem w co oczywiscie nie wierze zadziala na antenkach z zestawu ale czy nie lepiej zamiast rwanego 1Mbps miec bardzo stabilne 11Mbps. Hmm w sumie to nie wiem jak sobie bedziecie radzic, ale ten caly zestaw, ktory chcesz zrobic oznacza kozystanie z netu tylko jak kumpel kompa nie wylaczy... Moze lepiej jednak jakis badziewny ruter kupic i jednego ap'ka... ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Raz: Jeśli chodzi o ten 1000 na WL-8305 to nie są metry tylko stopy. W metrach to będzie jakieś 300. Dwa: Bez anten szanse marne. Teoria a rzeczywistość to dwie różne sprawy. Najlepiej kup WL-8303 albo inne karty na rtl8180l (ok. 150zł/szt.), dwie antenki panelowe (ok. 60zł/szt.) i pójdzie to na 300m nawet przez ścianę czy jakieś krzaki. Trzy: Faktycznie pomyśl o jakimś starym kompie na mały serwer. Koszt niewielki a na pewno będzie to chodzić sprawniej. Oczywiście na serwie linux. Może chodzić z płyty albo flopa. Jest zabawa z odpaleniem pod linuxem tych kart ale ja tego dokonałem, więc może i Tobie się uda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...