Tomachock Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 1)mysle nad zakupem do miojej mobo ddr 400 ale niewiem czy pł.gł. obsłuzy bo mam na procka fsb 170 a podobno pł.gł. obsłuży ddr 400 ale jak fsb jest na 133 i niewiem co mam o tym mysleć 2)czy jakbym podkręcił ddr 333 na 400 mhz to czy załaczy się multiplier na 1/5 i czy pc spadnie do 33mhz 3) czy timingi na pamieciach ( agrysywniejsze dają naprawde jakieś rezultaty bo ja mam wszystko wyrulowane tylko cl 2,5 i nie widze żądnej ruznicy a morze właśnie te cl 2,5 daje jakieś znaczące rużnice dla kturej opłaca sie wymienić ram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 najlepiej miec pamieci synchronicznie z fsb i nie kobinować za duzo dla cl2 nie opłaca sie kupywać pamieci a jak masz fsb 170 i pamieci dasz na 400 to bedzie ci wiolniej chodzić niż jak chodzą na 170 jak bardzo chcesz cl2 to dja na pamiątki 2.8v lub wiecej jak sie nie boisz i nie sa ciepłe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ta płyta nie ma dzielnika 1/5 (dzielnika, nie mnożnika: multiplier). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ta płyta nie ma dzielnika 1/5 (dzielnika, nie mnożnika: multiplier).jak to zwal tak zwal ,ale mnoznik 1/5 brzmi prawidlowo (trzeba ponozyc prze 1/5 ,czyli podzielic przez 5) a dzielnik kojarzy sie z dzieleniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgadzam się co do mnożenia przez ułamek, ale gdyby sięgnąć do zasobów matematyki "naturalnej", ;) to mnożenie jest zwiększaniem, a dzielenie zmniejszaniem. :P :D Na poważnie to chodzi mi o to, żeby nie używać tego samego słowa na określenie dwóch różnych rzeczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 BTW co to jest dzielnik i czym rozni sie od mnożnika procesora np.11x170 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Mnożnik jest w procesorze, mnoży częstotliwość FSB dająć wewnętrzną częstotliwość taktowania (wyższa niż FSB, np 2000MHz). Dzielnik (a w zasadzie mnożnik) 1/4, 1/5, 1/6 itd, dzieli częstotliwość FSB dając częstotliwość taktowania magistrali PCI (powinna wynosić 33,3MHz). Np. dzielnik 1/5 przy FSB 200 MHz da nam PCI równe 40MHz (AGP 80MHz), a dzielnik 1/6 da PCI równe 33,3 MHz (AGP 66,6 MHz). Tak więc im większe dzielniki płyta obsługuje tym lepiej. Problem z dzielnikami nie dotyczy chipsetu nForce2 - mającego zablokowane częstotliwości PCI/AGP - przy nietypowych częstotliwościach FSB, PCI pracuje niesynchronicznie względem FSB i w związku z tym ma dodatkowe, puste cykle opóźniające. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Ta płyta nie ma dzielnika 1/5 (dzielnika, nie mnożnika: multiplier). jak to niema :?: Przeciez obsluguje fsb 166 mhz pci 33 agp 66 :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Ta płyta nie ma dzielnika 1/5 (dzielnika, nie mnożnika: multiplier). jak to niema :?: Przeciez obsluguje fsb 166 mhz pci 33 agp 66 :?: Ooops, ale zaćmienie miałam. :lol: Oczywiście, że ma. Za dużo błędów w jednym pytaniu było. ;) Nie ma natomiast dzielnika 1:6 (tak lepiej, KGB? ;)), a o to chodziło Tomachockowi. Nawet jakby się osiągnęło FSB 200, to nic się wtedy nie zmieni, bo już nie ma co. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...