Skocz do zawartości
Tomachock

Kilka pytań prosze o odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

1)mysle nad zakupem do miojej mobo ddr 400 ale niewiem czy pł.gł.

obsłuzy bo mam na procka fsb 170 a podobno pł.gł. obsłuży ddr 400 ale jak fsb jest na 133 i niewiem co mam o tym mysleć

2)czy jakbym podkręcił ddr 333 na 400 mhz to czy załaczy się multiplier na 1/5 i czy pc spadnie do 33mhz

3) czy timingi na pamieciach ( agrysywniejsze dają naprawde jakieś rezultaty bo ja mam wszystko wyrulowane tylko cl 2,5 i nie widze żądnej ruznicy a morze właśnie te cl 2,5 daje jakieś znaczące rużnice dla kturej opłaca sie wymienić ram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej miec pamieci synchronicznie z fsb i nie kobinować za duzo dla cl2 nie opłaca sie kupywać pamieci a jak masz fsb 170 i pamieci dasz na 400 to bedzie ci wiolniej chodzić niż jak chodzą na 170 jak bardzo chcesz cl2 to dja na pamiątki 2.8v lub wiecej jak sie nie boisz i nie sa ciepłe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się co do mnożenia przez ułamek, ale gdyby sięgnąć do zasobów matematyki "naturalnej", ;) to mnożenie jest zwiększaniem, a dzielenie zmniejszaniem. :P :D

Na poważnie to chodzi mi o to, żeby nie używać tego samego słowa na określenie dwóch różnych rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnożnik jest w procesorze, mnoży częstotliwość FSB dająć wewnętrzną częstotliwość taktowania (wyższa niż FSB, np 2000MHz).

Dzielnik (a w zasadzie mnożnik) 1/4, 1/5, 1/6 itd, dzieli częstotliwość FSB dając częstotliwość taktowania magistrali PCI (powinna wynosić 33,3MHz). Np. dzielnik 1/5 przy FSB 200 MHz da nam PCI równe 40MHz (AGP 80MHz), a dzielnik 1/6 da PCI równe 33,3 MHz (AGP 66,6 MHz). Tak więc im większe dzielniki płyta obsługuje tym lepiej.

Problem z dzielnikami nie dotyczy chipsetu nForce2 - mającego zablokowane częstotliwości PCI/AGP - przy nietypowych częstotliwościach FSB, PCI pracuje niesynchronicznie względem FSB i w związku z tym ma dodatkowe, puste cykle opóźniające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta nie ma dzielnika 1/5 (dzielnika, nie mnożnika: multiplier).

jak to niema :?: Przeciez obsluguje fsb 166 mhz pci 33 agp 66 :?:

Ooops, ale zaćmienie miałam. :lol: Oczywiście, że ma. Za dużo błędów w jednym pytaniu było. ;) Nie ma natomiast dzielnika 1:6 (tak lepiej, KGB? ;)), a o to chodziło Tomachockowi. Nawet jakby się osiągnęło FSB 200, to nic się wtedy nie zmieni, bo już nie ma co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...