Gość Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 przekątna ekranu: 17 cali; wielkość plamki: 0,24 mm; maksymalna rozdzielczość: 1600x1200 pikseli; zalecana rozdzielczość: 1024x768 pikseli; częstotliwość odświeżania: 77Hz; pasmo przenoszenia: bd; technologia kineskopu: 96 MHz; max odchylanie pionowe 170 MHz; technologia kineskopu: Flat Display Trin ...oco chodzi z czestotliwoscia odswiezania czemu taka mala bo nierozumiem opisu czy to jest przy max rozdizelczosci czy przy zalecanej?? bo w 1024x768 to moj LG studioworks 57i ma lepiej :? wyjasnijcie mi to plz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 To prawdopodobnie jest zalecane odswiezanie dla tej rozdzielczosci. Wydaje mi sie ze taki monitor jak SOny spokojnie wytrzyma 100Hz i wiecej... A mzoe poprostu blad w opisie :wink: ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 raczej zalecane 77Hz, twój wcale nie ma lepiej (57Hz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 wkazdym razie w 1024 jest 85hz to ja joz niewiem :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 W moim 7 letnim monitorze LG Studioworks 56m zalecane dla 800x600 jest 85Hz teraz jedzie na 100Hz czasem puszczam go 110Hz ale to juz sa katorgie :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 wkazdym razie w 1024 jest 85hz to ja joz niewiem :?1024x768 60-85Hz sony widocznie podał zalecane przez siebie odświeżanie?>trochę dziwne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 W moim soniaczu przy 1024x768 zalecane to 120Hz 8) Ale sam jade na 100Hz od roku... chyba nie uszkodze monitorka za to ze jade na nizszej? :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Nie rozumiem jednego? -Jak producent może ustalić "zalecane" odświeżanie dla monitora ??? Przecież inaczej będzie się pracowało przypuśćmy na 75Hz przy świetle dziennym a inaczej przy świetle ze świetlówki jażeniowej ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ale co ma do tego swiatlo. Producent oznajmia ze ten typ monitora moze pracowac z taka czestotliwoscia odswiezania przy takiej rozdzielczosci. Jest to uwarunkowane mozliwosciami technicznymi monitora. Wiadomo granica dana przez producentow moze byc w 80% przypadkach przekraczana i sie nic nie dzieje... Nie widze tez problemu aby uzywac nizszej czestotliwosci niz zalecana... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Podaj dokładnie o jaki model Ci chodzi, gdyż spośród 17" Sony robiło monitory o znacznie rózniących się parametrach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ale co ma do tego swiatlo. Producent oznajmia ze ten typ monitora moze pracowac z taka czestotliwoscia odswiezania przy takiej rozdzielczosci. Jest to uwarunkowane mozliwosciami technicznymi monitora. Wiadomo granica dana przez producentow moze byc w 80% przypadkach przekraczana i sie nic nie dzieje... Nie widze tez problemu aby uzywac nizszej czestotliwosci niz zalecana... "zalecana" rozdzielczość nie jest minimalną czy maxymalną zalecaną przez producenta. Skoro Sony zaleca 77Hz to widocznie widzi w tym jakiś sens... -tylko jaki? Jak to co ma do tego światło? Ustaw sobie 75Hz przy świetle dziennym i przy jażyniówce i sam sobie odp na to pytanie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ale co ma do tego swiatlo. Producent oznajmia ze ten typ monitora moze pracowac z taka czestotliwoscia odswiezania przy takiej rozdzielczosci. Jest to uwarunkowane mozliwosciami technicznymi monitora. Wiadomo granica dana przez producentow moze byc w 80% przypadkach przekraczana i sie nic nie dzieje... Nie widze tez problemu aby uzywac nizszej czestotliwosci niz zalecana... "zalecana" rozdzielczość nie jest minimalną czy maxymalną zalecaną przez producenta. Skoro Sony zaleca 77Hz to widocznie widzi w tym jakiś sens... -tylko jaki? Jak to co ma do tego światło? Ustaw sobie 75Hz przy świetle dziennym i przy jażyniówce i sam sobie odp na to pytanie... Ja nie napisalem nigdzie ze to max lub min wartosci odswiezania. To jest zalecana wartosc, i mozna ja przekroczyc. Uzywajac zalecen producenta jest mniejsze prawdopodobienstwo uszkodzenia monitora. Co do swiatla, nikt nie jest sadomaso zeby pracowaz przy jazeniowce z 75Hz :o . A wiadomo kazdy chce pracowac przy jak najwiekszej czestotliwosci odswiezania... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Ale co ma do tego swiatlo. Producent oznajmia ze ten typ monitora moze pracowac z taka czestotliwoscia odswiezania przy takiej rozdzielczosci. Jest to uwarunkowane mozliwosciami technicznymi monitora. Wiadomo granica dana przez producentow moze byc w 80% przypadkach przekraczana i sie nic nie dzieje... Nie widze tez problemu aby uzywac nizszej czestotliwosci niz zalecana... "zalecana" rozdzielczość nie jest minimalną czy maxymalną zalecaną przez producenta. Skoro Sony zaleca 77Hz to widocznie widzi w tym jakiś sens... -tylko jaki? Jak to co ma do tego światło? Ustaw sobie 75Hz przy świetle dziennym i przy jażyniówce i sam sobie odp na to pytanie... Ja nie napisalem nigdzie ze to max lub min wartosci odswiezania. To jest zalecana wartosc, i mozna ja przekroczyc. Uzywajac zalecen producenta jest mniejsze prawdopodobienstwo uszkodzenia monitora. Co do swiatla, nikt nie jest sadomaso zeby pracowaz przy jazeniowce z 75Hz :o . A wiadomo kazdy chce pracowac przy jak najwiekszej czestotliwosci odswiezania... ...no niezupełnie! Ustaw sobie 85Hz przy świetle jarzyniowym bądź pochodnym o charakterze pulsacyjnym to komfort pracy niewiele będzie odbiegał od tego, jaki w normalnych warunkach oświetleniowych dawałby monitror pracujący z odświeżaniem 60Hz. Przyczyną pogorszenia komfortu pracy jest tzw.interferencja pulsacji jasności kineskopu i jasności oświetlenia. W jej wyniku powstaje wrażenie, jakby jasność ekranu pulsowała z częstotliwością 15Hz,co na dłuższą metę może być bardzo uciążliwe. W przypadku oświetlenia jarzeniowego warto więc ustawić raczej najniższą akceptowalną częstotliwość (czyli 72-75Hz) -widocznie stąd w przywoływanym SONY wartość 77Hz... Mam nadzieję,że dobrze wyjaśiłem tę zależności i obaliłem twierdzenie,że im więcej Hz tym lepiej... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 To ja powiem tak. Z godnie z prawidlowym oswietleniem nie powinno sie stosowac swiatla jazeniowego jako jedyne. To meczy wzrok i to bardzo, jezeli pracujesz przy takim swietle to wspolczuje... bhp ]:-> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 a zastanawialiście się jak to się ma do żarówek energooszczędnych ?? powiem tak 100Hz dla Quake jest zamało dopiero 120Hz mi dopowiada ja wiem że mam nierówno pod czaszą że przyrównóje wszystko do Q3 ale poprostu w tej gierce widać bardzo dużo niedoskonałości naszego PC a pracowć na moim 19" moge w minimum 85Hz tylko w okienkach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Energooszczedne sa troche inne niz zwykla jazeniowka. Ja polecam mieszanie obu typu zrodel swiatal. Zwykla zarowka + energooszczedna ewentualnie jazeniowka i powinno byc lepiej. ALbo 2 jazeniowki zeby zminimalizowac drgania swiatla... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Podaj dokładnie o jaki model Ci chodzi, gdyż spośród 17" Sony robiło monitory o znacznie rózniących się parametrach.jedyna 17 ze sklepu tweak 17 Sony E-250 FD Trinitron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Sony E-250 FD TrinitronI wszystko jasne, wystarczy zajrzeć w specyfikację podawaną przez Sony: http://www.sony.pl/main/shop/catalog;jsess...129&dt=techspec 77Hz to maksymalne odświeżanie przy rozdzielczości 1600x1200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Mowilem ze pomylka ;] ten monit moze pracowac: 1024x768/121Hz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 dobra leniwy jestem :) thx all Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...