Skocz do zawartości
Gość

monitor sony

Rekomendowane odpowiedzi

przekątna ekranu: 17 cali; wielkość plamki: 0,24 mm; maksymalna rozdzielczość: 1600x1200 pikseli; zalecana rozdzielczość: 1024x768 pikseli; częstotliwość odświeżania: 77Hz; pasmo przenoszenia: bd; technologia kineskopu: 96 MHz; max odchylanie pionowe 170 MHz; technologia kineskopu: Flat Display Trin ...

oco chodzi z czestotliwoscia odswiezania czemu taka mala bo nierozumiem opisu czy to jest przy max rozdizelczosci czy przy zalecanej?? bo w 1024x768 to moj LG studioworks 57i ma lepiej :?

wyjasnijcie mi to plz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem jednego? -Jak producent może ustalić "zalecane" odświeżanie dla monitora ???

Przecież inaczej będzie się pracowało przypuśćmy na 75Hz przy świetle dziennym a inaczej przy świetle ze świetlówki jażeniowej ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co ma do tego swiatlo. Producent oznajmia ze ten typ monitora moze pracowac z taka czestotliwoscia odswiezania przy takiej rozdzielczosci. Jest to uwarunkowane mozliwosciami technicznymi monitora. Wiadomo granica dana przez producentow moze byc w 80% przypadkach przekraczana i sie nic nie dzieje... Nie widze tez problemu aby uzywac nizszej czestotliwosci niz zalecana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co ma do tego swiatlo. Producent oznajmia ze ten typ monitora moze pracowac z taka czestotliwoscia odswiezania przy takiej rozdzielczosci. Jest to uwarunkowane mozliwosciami technicznymi monitora. Wiadomo granica dana przez producentow moze byc w 80% przypadkach przekraczana i sie nic nie dzieje... Nie widze tez problemu aby uzywac nizszej czestotliwosci niz zalecana...

"zalecana" rozdzielczość nie jest minimalną czy maxymalną zalecaną przez producenta. Skoro Sony zaleca 77Hz to widocznie widzi w tym jakiś sens... -tylko jaki?

Jak to co ma do tego światło? Ustaw sobie 75Hz przy świetle dziennym i przy jażyniówce i sam sobie odp na to pytanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zalecana" rozdzielczość nie jest minimalną czy maxymalną zalecaną przez producenta. Skoro Sony zaleca 77Hz to widocznie widzi w tym jakiś sens... -tylko jaki?

Jak to co ma do tego światło? Ustaw sobie 75Hz przy świetle dziennym i przy jażyniówce i sam sobie odp na to pytanie...

Ja nie napisalem nigdzie ze to max lub min wartosci odswiezania. To jest zalecana wartosc, i mozna ja przekroczyc. Uzywajac zalecen producenta jest mniejsze prawdopodobienstwo uszkodzenia monitora.

Co do swiatla, nikt nie jest sadomaso zeby pracowaz przy jazeniowce z 75Hz :o . A wiadomo kazdy chce pracowac przy jak najwiekszej czestotliwosci odswiezania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie napisalem nigdzie ze to max lub min wartosci odswiezania. To jest zalecana wartosc, i mozna ja przekroczyc. Uzywajac zalecen producenta jest mniejsze prawdopodobienstwo uszkodzenia monitora.

Co do swiatla, nikt nie jest sadomaso zeby pracowaz przy jazeniowce z 75Hz :o . A wiadomo kazdy chce pracowac przy jak najwiekszej czestotliwosci odswiezania...

...no niezupełnie! Ustaw sobie 85Hz przy świetle jarzyniowym bądź pochodnym o charakterze pulsacyjnym to komfort pracy niewiele będzie odbiegał od tego, jaki w normalnych warunkach oświetleniowych dawałby monitror pracujący z odświeżaniem 60Hz.

Przyczyną pogorszenia komfortu pracy jest tzw.interferencja pulsacji jasności kineskopu i jasności oświetlenia. W jej wyniku powstaje wrażenie, jakby jasność ekranu pulsowała z częstotliwością 15Hz,co na dłuższą metę może być bardzo uciążliwe.

W przypadku oświetlenia jarzeniowego warto więc ustawić raczej najniższą akceptowalną częstotliwość (czyli 72-75Hz) -widocznie stąd w przywoływanym SONY wartość 77Hz...

Mam nadzieję,że dobrze wyjaśiłem tę zależności i obaliłem twierdzenie,że im więcej Hz tym lepiej... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zastanawialiście się jak to się ma do żarówek energooszczędnych ??

powiem tak 100Hz dla Quake jest zamało dopiero 120Hz mi dopowiada ja wiem że mam nierówno pod czaszą że przyrównóje wszystko do Q3 ale poprostu w tej gierce widać bardzo dużo niedoskonałości naszego PC

a pracowć na moim 19" moge w minimum 85Hz tylko w okienkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Energooszczedne sa troche inne niz zwykla jazeniowka. Ja polecam mieszanie obu typu zrodel swiatal. Zwykla zarowka + energooszczedna ewentualnie jazeniowka i powinno byc lepiej. ALbo 2 jazeniowki zeby zminimalizowac drgania swiatla...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj dokładnie o jaki model Ci chodzi, gdyż spośród 17" Sony robiło monitory o znacznie rózniących się parametrach.

jedyna 17 ze sklepu tweak 17 Sony E-250 FD Trinitron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...