Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby nie je.......ana Nvidia, mielibyśmy teraz Voodoo 8 10000 ze 256 DDR SGRAM taktowanym pownie ze 2GHz no i z zajebistą jakościąm nie mówie już o Fsaa

No i oczywiscie w cenie 2000 zl.

Heh, chyba cie pokrecilo, jak tak by sie stalo jak ty mowisz to mielicysmy taki monopol na rynku kart graficznych ze mala bania...Tylko 3fdx by sie liczylo ;], dobrze ze tak sie stalo jak sie stalo...

Nie rozumiesz.

Gdyby dalej istnialo i rozwijalo sie 3dfx, na przyklad na rowni z nvidią, to mielibysmy naprawde niskie ceny kart graficznych, i jestem pewien ze zarowno najnowsze voodoo jak i najnowsza nvidia kosztowaly by duzo mniej, do tego jeszcze ati, konkurencja taka ze nie pytaj.

Przylkadem jest konkurencja w dziedzinie procesorow, zobacz: Intel i AMD non stop ze sobą rywalizują, nam chyba jest to na rękę, no bo masz do wyboru więcej procków, kupujesz procek tej firmy której chcesz, no i nie płacisz za niego bajońskich sum.

To tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przyjmujesz wersję, ze to nVidia jest odpowiedzialna za upadek 3dfx'a. "Gdyby nie je...ana nVidia".

Według mnie 3dfx jest same sobie winne. Zamiast pilnować pozycji lidera na rynku, próbowali utrzymać się z ogromnych dochodów jakie już mieli według taktyki: "Mamy najlepsza karte na rynku, to po co robić drugą?". Wkroczyłą nVidia i 3dfx było nieprzygotowane z wyjściem następnej. Próbując doścignąć rywala wydawała karty n szybko, i stąd mierne wyniki, które były gwożdźiem do trumny.

nVidia przyjęła polityke: "Co sprzedamy to nasze", a żeby utrzymać pozycję lidera, nie spoczęli na laurach tylko cały czas wydają lepsze i szybsze GPU. Oczywiście ich pozycja pozwala im na pewne przywileje: stąd mamy 3 wersje GF2 MX, oraz 3 wersje Geforca 3, nie wspominając o licznych mutacjach GF2 no i o 6 wersjach GF4. Są tego plusy i minusy, ale najwięcej zgarnia sprzedawca...

Tak więc podsumowując: Gdyby nie je...ana nVidia, to nie wiem czy w ogóle dziś ujrzelibyśmy Voodoo 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przyjmujesz wersję, ze to nVidia jest odpowiedzialna za upadek 3dfx'a. "Gdyby nie je...ana nVidia".  

Według mnie 3dfx jest same sobie winne. Zamiast pilnować pozycji lidera na rynku, próbowali utrzymać się z ogromnych dochodów jakie już mieli według taktyki: "Mamy najlepsza karte na rynku, to po co robić drugą?". Wkroczyłą nVidia i 3dfx było nieprzygotowane z wyjściem następnej. Próbując doścignąć rywala wydawała karty n szybko, i stąd mierne wyniki, które były gwożdźiem do trumny.

Zgadzam sie calkowicie. Nie zostal wziety pod uwage krotkie zycie produktu, ten czas znacznie sie skraca ostatnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...