Skocz do zawartości
Kaeres

Komp mojego brata - wolno chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Brat ma Abit NF7-S v.2.0, duron 1.6Ghz, 256mb ddr400, HDD baracuda IV

WinXP jest ustawiony na jak najwyzsza wydajnosc - zero bajerow, styl win98, itp.

Wirtualna pamiec ma ustawiona na 384 wiec spoko.

Jak np. ma wlaczony jakis programik w tle, np. torrent lub winamp, lub jakis inny programik to chodzi mu sprzet jak celek 400.

Myszka wolno chodzi, okna otwieraja sie kilknascie sekund.

Juz nie mowie o jednoczesnym przegrywaniu, sluchaniu muzy i jeszcze przegladaniu neta bo o tym nie ma mowy.

I jeszcze jedno dosc wazne dla nas. Jestesmy w sieci lan i transfer miedzy nami to tylko 700 kB/s.

Coz poczac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W q3 myszka inaczej chodzi pod winXP i win98.

On jest takim maniakiem q3, ze wyczuwa roznice i nie umie inaczej grac niz na ustawieniach z win98. Przestawil tylko ustawienia mychy w rejestrze i wszystko dziala.

Raczej to nie wina tej myszki.

Podsumujmy jeszcze raz.

1) Sprzet nowy

2) HDD sformatowany.

3) DMA wlaczone

4) W tle chodza:

- neo+

- udostepnianie sieci - dla mojego kompa :)

- norton antywirus

Wszysztkie programy w tle juz sprawdzone czy to nie one sa przyczyna wiec to odpada.

5) Pamiec wirtualna wporzadku

6) Ustawienia winXP na minimalne wymagania - bez bajerow.

Jedynie moge miec watpliwosci co do tych ostatnio modnych programow ssajacych typu torrent.

Moze one zwalniaja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie obciążenie procka i dysku?

Same programy P2P raczej nie obciążają takiego sprzętu zauważalnie, ale w połączeniu z jakimś firewallem potrafią się pogryźć (ja polecam kerio - z ZA i Outpostem miałem problemy wydajnościowe i z blokowaniem łącza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy dobrze myśle, ale może to jakie trojany?? ja proponuje owiedzić tak na wszelki wypadek wirusy.onet.pl mimo, że masz z tego co pisałeś Nortona. Do tego jeszcze ściągnąć programik Ad-Adware i przeskanować wszystkie dyski. Jak to już robiłeś, lub nic się nie zmieni, to już nie wiem co mógłbyś zrobić ... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...