Skocz do zawartości
grzesj

Epox 8KRA2 + SbLive Problem!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy! Kupilem nowa plyte glowna Epox 8KRA2 na VIA KT600. Dziala niby elegancko (procek Athlon 1700 XP na 2400) ale jest ogromny problem z dzwiekiem. I to tylko na Sb Live bo na integrze dziala bez zarzutu. Otoz przy odtwarzaniu muzyki, filmu (w grach ten problem nie wystepuje) dziwiek i obraz zatrzymuja sie na chwile i wystepuje dudnienie, za moment wszystko jest oki. Dzieje sie tak na sterach oryginalnych od Creativa, na basic wdm od Microsoftu - ok. Pomozcie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa.... Przekladalem Live`a do roznych slotow probowalem rozne stery via service packi i nic! U kumpla na tej samej plycie dziala Audigy bez problemu u pozostalych dwoch na tymze epoxie tez sie wali Live - dokladnie ten sam problem "freezingu". Taki sam problem wystepowal na starych plytach via kt133 i 266. Juz sam nie wiem. Teraz na integrze jade. Probowalem takze via pci latency patch-nie pomoglo. No coz... Przyjdzie kupic Audiga... :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary to nic nie da. To są te same stery. Sciagalem juz rozne i oficjalne i nie oficjalne i nawet YouP-PAX`y. Ciagle to samo. Podobno pomaga wylaczenia ACPI w kompie ale plyta glowna nie ma takiej opcji. MOzna to jakos wyłączyc instalujac Xp ale nie pamietam jak. No coz poprobuje jeszcze. Czy nikt wiecej nie ma takich problemow? A mialem kupic epoxa na nForce`ie. Ehh... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dalem sobie rade! Trzeba zainstalowac Xp bez ACPI. Nie dziala wtedy fynkcja wstrzymania ale kto by tam jej uzywal. Bez ACPI Live! siedzi tak jak powinien na 5 IRQ i wszystko dziala bez zarzutu. Jak wylaczyc ACPI??? Otoz podczas instalacji Xp kiedy pisze nacisnij F6 aby zainstalowac inny sterownik RAID wciskamy F5!!! Wyswietla sie menu i zamiast komputer z ACPI wybieramy Standardowy komputer PC. I juz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo, nie wiedziałem że podczas instalowania WinXP można ustawić co ma zostać zainstalowane :/

a trzeba wyłączać ACPI w BIOSie? jeżeli tak to potem podczas wyłączania kompa będzie napis - można teraz bezpiecznie wyłączyć komputer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Jezeli mozesz wylaczyc ACPI w biosie to pozniej nie musisz wylaczac go podczas isntalacji tak jak ja to robilem wciskajac F5. Ja po prostu nie mialem opcji wylaczenia ACPI z poziomu biosu i dlatego musialem tak zrobic. Co do wylaczania kompa. I na to jest sposob. Wchodzisz w menedzer uradzen i klikasz na widok i potem ukryte urzadzenia. Pokaze sie cos takiego na wezel NT apm legacy ktory jest wylaczony. Trzeba go wlaczyc i po sprawie. Nie dziala tylko stan wstrzymania a tak ogolnie wsio oki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...