Hendel Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Kuzynek kupil sobie laptopa w niemczech firmy fujitsu-siemens z procem cel.2.4 , 256mb, 40gb. Na laptopie byl winxp tyle ze po niemiecku. Kuzyn chcial zebym nagral polskiego windowsa,(a w tym laptopie nie ma fdd, tylko cd/dvd.) Wzielem bootowalna wersje w98, wszedlem do fdiska, usunelem partycje ntfs, podzielilem mu ta 40, po resecie sformatowalem 2 nowo utworzone partycje, i chce instalowac winde, wpisuje setup i ......... i wlasnie nic sie nie dzieje, czarny ekran, plyta przestaje sie krecic.No to robie reseta wybieram uruchom instalatora w98, wita mnie niebieski ekran instalacyjny biore enter zeby isc dalej i znowu czarny ekran i nic, zero reakcji.podlaczam swoj monitori wylaczam ten w laptopie. tym razem po wpisaniu setup, wywala mi na monicie out of range i tam jakies 98khz cos tam........... .Nie wiem co jest grane, kurde cos zepsulem czy co ??? Czemu tak sie dzieje ( instrukcja jest po niemiecku wiec za duzo nie pomogla :-) Help... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Spróbuj przez setupcor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hendel Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 no niebardzo to chyba cos glebszego jest, czy mozliwe ze sa jakies zabezpieczenia przed zapisem czy cos ?a moze partycje zle zrobilem i dlatego nie instaluje ?? Tzn ja je zrobilem tak jak w domowym kompie, jendak na poczatku jak wszedlem do fdiska to ta partycja to byla jaks z poza dosa, co wydalo mi sie troche dziwne, moze dlatego nie dziala ? czy moze ten jego combo (dvd,cdrw ) nie czyta takich plytek pirackich czy cos ?no niebardzo to chyba cos glebszego jest, czy mozliwe ze sa jakies zabezpieczenia przed zapisem czy cos ?a moze partycje zle zrobilem i dlatego nie instaluje ?? Tzn ja je zrobilem tak jak w domowym kompie, jendak na poczatku jak wszedlem do fdiska to ta partycja to byla jaks z poza dosa, co wydalo mi sie troche dziwne, moze dlatego nie dziala ? czy moze ten jego combo (dvd,cdrw ) nie czyta takich plytek pirackich czy cos ?no niebardzo to chyba cos glebszego jest, czy mozliwe ze sa jakies zabezpieczenia przed zapisem czy cos ?a moze partycje zle zrobilem i dlatego nie instaluje ?? Tzn ja je zrobilem tak jak w domowym kompie, jendak na poczatku jak wszedlem do fdiska to ta partycja to byla jaks z poza dosa, co wydalo mi sie troche dziwne, moze dlatego nie dziala ? czy moze ten jego combo (dvd,cdrw ) nie czyta takich plytek pirackich czy cos ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytooss Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Jesteś pewien, że to już wszystkie partycje? Firmowe laptopy często mają ukryte partycje, z których odtwarzają system. Poza tym skoro udało Ci się uruchomić fdisk-a z bootowalnej płyty, to jednak napęd czyta... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Mialem DOKLADNIE ten sam problem, ale na stacjonarnym jakim starszym IBMie (celeron seria 300GS czy jakos tak). Nie mam dobrych wiesci - rozwiazaniem okazalo sie wylaczenie karty graficznej zintegrowanej na plycie na czas instalacji windowsa i zalozenie zewnetrznej karty PCI. Ta karta zintegrowana w chipset intela jakis byla, wiec mozliwe, ze u Ciebie jest ten sam problem, ale jak go rozwiazac bez podmiany karty (co w notebooku jest niemozliwe) po prostu nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Hendel, takie pytanko : ) Na pewno udalo Ci sie zdjac partycje ntfs fdiskiem, jestem niemalze pewien, ze taki zabieg jest niemozliwy 8O Dziwna sprawa, moze czesc byla ntfs, a czesc fat Moje rada jest nastepujaca : Wez bootowalna plyte win2000, tam usun wszystkie partycje i sformatuj do fata jezeli kcesz win98. Moge sie mylic ale to usuwanie fdiskiem ntfsow to sprawdzone empirycznie i fdisk takich partycji nie widzi ?! Powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hendel Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 kurde to namieszalem, tam tez grafa jest zintergrowana na chipsecie intela.cholercia, tzn wtedy co mozliwe ze fdisk nie usunol partycji ntfs ?Niby wszystko bylo ok i do momentu instalki windy bylo normalnie.A na bootowalnej wersji w2000 jest jakis inny fdisk niz na tej z w98 ??? Czy to trzeba jakos inaczej ?? A czy przekopiowanie plyty instalacyjnej na dysk i wtedy odpalenie cos pomoze ?, albo ewentualnie polaczyc tego laptopa z moim pecetem i jakos to zainstalowac ? ( laptop ma wejscia firewire i ma tez wejscia przez lan.) Kurna dalem ciala, ale skad moglem wiedziec ze takie problemy beda ... ar2r ja po prostu usunelem partycje i zalozulem nowa i niby wykrylo wszytko i bylo gicior nawet pojemnosci sie zagadzala bo dysk 40gb to wolnego bylo cos tam 38600 chyba, zreszat windows by co chyba wywalil ze jest ntfs i ze nie mozna zainstalowac.Kurde ludziska sa jeszcze jakies domowe sposoby bo serwis to drogo by wyszlo .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...