Skocz do zawartości
GustafGustaf

Thorton 2000+ i ABIT NF7-S (problem)

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem ostatnio Thortona 2000+ i ABITa NF7-S (v 2.0).

Niestety po wlozeniu proca do plyty zaczely się dziac dziwne (wczesniej nie spotkane przeze mnie historie). Po pierwsze plyta z nie rozpoznaje prawidłowo procesora (BIOS 1,9) i nie mam na mysli tego ze pokazuje 1667 MHz zamiast dumnej nazwy Athlon XP 2000+. Procesor jest rozpoznawany jako 1250, czyli nie wiem dlaczego plyta identyfikuje szyne jako 100 a nie 133.

Poza tym po pewnym czasie komp po prostu się wylacza a plyta wyje jak syrena strazacka. Czasem wylacza się tuz po wejściu do biosu, czasem po teście pamieci, a czasem przy ladowaniu systemu. Zupełnie nie mam pojecia o co może chodzic. Przychodza mi do glowy dwa rozwiązania, które na razie zachowam dla siebie żeby niczego nie sugerowac.

Trzeba dodac, ze komp smiga z moim starym procem (Duron 1,2) i z pamieciami zarówno trybie dual jak i zwykłym.

Reszta składników kompa:

GF 3 Ti

Seagate 120 Gb (ATA 100)

2x256 MB (PC 2100)

FDD

CD-ROM

Codgen 300 W

Wiatrak w obudowie

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Gustaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie resetowałeś biosu to zrób to. u mnie po włożeniu nowego proca i uruchmieniu kompa też jest szyna 100. ( robi się tak dla bezpieczeństwa)

wystarczy wejść do biosu i go zapamiętać. wtedy uruchamia si.ę szyna 133.

Napisz jak masz temperatury? może przez nie komp ci sie wylancza ( dziala ochrona przed przegrzaniem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do biosu to oczywiscie mam nf7d19 - wersje odpowiednia do wersji plyty. Bios zmieniale spod windowsa na starym procu. Na nowym na pewno nie zaryzykuje, bo komp nie wytrzymuje stabilnie nawet kilku sekund. A nie chce zwalic Biosu na amen.

Probowalem przestawic mnozniki w biosie ale to niewiele pomaga. Moge spowodowac, ze komp odpala sie jako Athlon 1400+, Athlon 1800 MHz, ale to i tak nie zmienia faktu, ze po jakims czasie po prostu sie wylacza, a zamontowana na plycie syrena zaczyna wyc.

Hmm... Zasilacz? Czy naprawde jaest AZ tak zle? 300W to standartowy zasilacz w obudowie komputera, a nie sadze zeby wielu uzytkownikow mialo jakies lepsze (markowe) zasilacze. Nie chcialbym wydac kasy na zasilacz, tylko po to zeby okazalo sie ze to nic nie zmienilo. Ze problem jest gdzies indziej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do biosu to oczywiscie mam nf7d19 - wersje odpowiednia do wersji plyty. Bios zmieniale spod windowsa na starym procu. Na nowym na pewno nie zaryzykuje, bo komp nie wytrzymuje stabilnie nawet kilku sekund. A nie chce zwalic Biosu na amen.

Probowalem przestawic mnozniki w biosie ale to niewiele pomaga. Moge spowodowac, ze komp odpala sie jako Athlon 1400+, Athlon 1800 MHz, ale to i tak nie zmienia faktu, ze po jakims czasie po prostu sie wylacza, a zamontowana na plycie syrena zaczyna wyc.

Hmm... Zasilacz? Czy naprawde jaest AZ tak zle? 300W to standartowy zasilacz w obudowie komputera, a nie sadze zeby wielu uzytkownikow mialo jakies lepsze (markowe) zasilacze. Nie chcialbym wydac kasy na zasilacz, tylko po to zeby okazalo sie ze to nic nie zmienilo. Ze problem jest gdzies indziej.

Pozdrawiam

Mnożnikiem nic nie ruszaj. przestaw magistrale na 133. a mnoznik zostaw na 12,5. jak ci się resetuje komp to albo zasilacz nie wyrabia, lub temperatura procka za wysoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz bios 1,9 czy 1,9d :?:  

moze poprostu wgraj nowy bios przy wlozonym procku i juz.

ooo ale porada :) :lol: :lol: :o :D :lol: :lol: no mistrzu hardłeru :lol:

Kolesiowi komp siada po kilku-nastu sekundach a ty mu radzisz update biosu na nim :) oooo hahahaha na humor z taka porada :) ale sie usmialem :) 8O 8O :lol: :lol: :lol: BRAWO

Co do problemu. Zobacz czy dobrze zalożyles cooler , resetnij bios , lub sprobuj skolowac mocniejszy zasilacz :) Powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz bios 1,9 czy 1,9d :?:  

moze poprostu wgraj nowy bios przy wlozonym procku i juz.

ooo ale porada :) :lol: :lol: :o :D :lol: :lol: no mistrzu hardłeru :lol:

Kolesiowi komp siada po kilku-nastu sekundach a ty mu radzisz update biosu na nim :) oooo hahahaha na humor z taka porada :) ale sie usmialem :) 8O 8O :lol: :lol: :lol: BRAWO

Co do problemu. Zobacz czy dobrze zalożyles cooler , resetnij bios , lub sprobuj skolowac mocniejszy zasilacz :) Powodzenia !

niedoczytalem, potem sie polapalem ze tego nie moze zrobic :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlugo sie nad tym zastanawialem. Duzo sie tutaj mowi o winie zasilacza, wiec i ja zaczalem to brac pod uwage. Moj zasilacz to Codgen 300W. Nic specjalnego, czesc z was moze powiedziec ze to zwykly smiec, ale jak przyjrzalem sie rynkowi obudow do kompa to zobaczylem ze w wiekszosci z nich montowane sa wlasnie zasilacze o podobnej mocy. Krotko mowiac 300W to standart, a poza tym nie slyszalem zeby AMD mowilo: uzywajcie TYLKO BARDZO MARKOWYCH zasilaczy.

Pozostale komponenty dzialaly razem ze starym procem, wiec nie mogly ponosic winy za zaistniala sytuacje (czytaj: wylaczanie sie kompa).

Droga eliminacji doszedlem do coolera. I okazalo sie ze moj cooler tak jak kij tez ma dwa konce. I o ile Durnowi bylo wszystko jedno jak jest na nim zamontowany radiatror, to Thorton okazal sie bardzo na to wrazliwy. Widocznie czesc radiatora byla nieznacznie podnoszona przez podstawke proca, co powodowalo jego przegrzewanie i reakcje plyty w postaci wylaczenia sprzetu i wycia syreny alarmowej.

Reasumujac - powodem calego zamieszania okazal sie niewlasciwie zamontowany cooler. I choc zlozylem w zyciu juz kilka komputerow, to jednak dopiero teraz nauczylem sie zeby BARDZO DOKLADNIE przyjrzec sie coolerowi i zamontowac go we WLASCIWY sposob. Brzmi jak totalne pierduly, ale wiekszosc ludzi pewnie nie zwraca na to uwagi.

Tak czy inaczej dziekuje wszystkim za pomoc.

P.S. Proc rewelacja. Bez zadnych problemow idzie na szynie 166. Wiecej nie probowalem, bo moje pamieci to PC2100 (i tak niezle sie spisuja).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...