Skocz do zawartości
senda

mam kłopot z płytą asrock k7vt4-4x

Rekomendowane odpowiedzi

mam kłopocik z asrocem k7vt4-4x jak ustawie FSB333 a dzielnik PCI nie wchodzi na 1/5 (sprawdzałem sandrze) a jest na 1/4 iPCI pracuje na 42MHz a nie na 33MHz jak powinno, może ktoś wie dlaczego płyta nie daje dzielnika 1/5? a i jeszcze jedno pytanko jak podniose FSB to czy HDD też ma inne parametry pracy, nie chciałbym uszkodzić twardziela bo go dopiero kupiłem WD80GB z 8MB cache, karty sieciowa i muzyczna powinny wytrzymac te 42MHz tak sądze. AGP też ma 83MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze!

dzielnik PCI nie wchodzi na 1/5 (sprawdzałem sandrze)

sandra oblicza wartości, a nie podaje rzeczywiste

jak podniose FSB to czy HDD też ma inne parametry pracy

tak ma, ale ty najprawdopodobniej masz dzielnik 1/5, więc powinno być ok!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też podczepię się pod temat, ten Asrock oferuje zmianę magistrali- czy jak ustawię ją na 200 to zmieni się automatycznie podział i na PCI będzie normalny czy też wzrośnie równomiernie z magistralą proca?

Czy jest jakiś soft, który odczytuje normalne temp. z tej płyty?

Jak podłączyć więcej niż dwa głośniki do tej płyty?

Czy innym użytkownikom tego Asrocka przy ładowaniu XP w pewnym momencie z głośników wydobywa się trzask?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też podczepię się pod temat, ten Asrock oferuje zmianę magistrali- czy jak ustawię ją na 200 to zmieni się automatycznie podział i na PCI będzie normalny czy też wzrośnie równomiernie z magistralą proca?

Czy jest jakiś soft, który odczytuje normalne temp. z tej płyty?

...

ad 1. wzrosnie bo KT333CF/KT400 oficjalnie obsluguja FSB do 333MHz (dzilenik 1/5)

ad 2. taki soft nie istnieje bo nie ma termistora ktory dotyka procka ani nie ma odczytu z diody termicznej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1. wzrosnie bo KT333CF/KT400 oficjalnie obsluguja FSB do 333MHz (dzilenik 1/5)

ad 2. taki soft nie istnieje bo nie ma termistora ktory dotyka procka ani nie ma odczytu z diody termicznej

Ja na KT7Pro2 MSI też nie miałem termistora pod procem, a w Durniu 700 raczej diody nie było i był odczyt temp. zarówno w BIOS-ie jak i np. MBM. W Asrocku też musi być jakiś czujnik, bo w BIOS-ie pokazywana jest temp. i wystarczy jakiś soft, który potrafi poprawnie wyciągnąć ją na "światło dzienne". Czy w nowych Duronach nie ma przypadkiem diody?

PS. Znalazłem (nie wiem czy wiarygodne) info, że te procki mają jednak diodę termiczną:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17734834

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy innym użytkownikom tego Asrocka przy ładowaniu XP w pewnym momencie z głośników wydobywa się trzask?

glosniki to normalnie podpinasz do nastepnego gniazda *2 i 3 od gory* a potem w ustawieniach dzwiekowki dajesz na 4ch albo 6ch i po sprawie :P

a ten trzask to mam ale to taki delikatny :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glosniki to normalnie podpinasz do nastepnego gniazda *2 i 3 od gory* a potem w ustawieniach dzwiekowki dajesz na 4ch albo 6ch i po sprawie :P

Drugie to wejście a trzecie to mikrofon!!!!!!

Temat pozostaje nierozwiązany nadal!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kłopocik z asrocem k7vt4-4x jak ustawie FSB333 a dzielnik PCI nie wchodzi na 1/5 (sprawdzałem  sandrze) a jest na 1/4 iPCI pracuje na 42MHz a nie na 33MHz jak powinno, może ktoś wie dlaczego płyta nie daje dzielnika 1/5? a i jeszcze jedno pytanko jak podniose FSB to czy HDD też ma inne parametry pracy, nie chciałbym uszkodzić twardziela bo go dopiero kupiłem WD80GB z 8MB cache, karty sieciowa i muzyczna powinny wytrzymac te 42MHz tak sądze. AGP też ma 83MHz.

Czy ustawiłeś FSB zworką na płycie? (mam niejasne przeczucie, że magistrala jest ustawiana w biosie a dzielnik zworka koło AGP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One sie przelaczja chyba na wyjscia zalerzy jak ustawisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ustawiłeś FSB zworką na płycie? (mam niejasne przeczucie, że magistrala jest ustawiana w biosie a dzielnik zworka koło AGP)

Mnożnik tylko i wyłącznie ustawia się na płycie pięcioma zworkami (których ja nie dostałem wraz z płytą)! Magistralę można ustawiać poprzez zworki (100, 133, 166) oraz w BIOSIE!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One sie przelaczja chyba na wyjscia zalerzy jak ustawisz.
Sprawdziłem w FAQ na stronie producenta i rzeczywiście tak jest! Szkoda, że nie ma ani słowa o tym i wielu innyh rzeczach (mnożnik) w manualu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie jak zmienic mnoznik na tej płycie bo ja z duronem1400 mam ciagle 10,5... a fsb ustawiłem na 175 mhz czy to bezpieczne??? narazie komp chula ale chciałbym troche zejsc z fsb na 166mhz i podniesc mnoznik... ale nie umiem !!! wiem ze sa zworki na płycie ale jak przestawiam to sie nic nie dzieje:(

btw.trzask przy ładowaniu XP tez mam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc dzielnik miałem na myśli FSB/(X=3,4,5) dla PCI.

Nie jestem pewien czy przy zmianie FSB z poziomu

Bios zmienia się dzielnik dla PCI, AGP itp, czy też trzeba interweniować

zworką na płycie.

Być może przy ustawieniu na płycie FSB 133 dzielnik jest ustawiany

na 4 i zmiana w biosie podnosi wszystkie częstotliwości nie zmieniając

4 na 5 nawet przy wartości FSB 166.

Dlatego sugerowałbym zmianę FSB na 166 zworką na płycie (?wymuszenie dzielnika 5).

Mnożnik tylko i wyłącznie ustawia się na płycie pięcioma zworkami (których ja nie dostałem wraz z płytą)! Magistralę można ustawiać poprzez zworki (100, 133, 166) oraz w BIOSIE!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...