Skocz do zawartości
Makonde

KT7A + Duron 1,6 + SDRAM PC100 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Mysle nad zmiana proca, ale pojwailo mi sie kilka pytan z tym zwiazanych. Mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos, kto bedzie mi mogl odpowiedziec :)

Sprawa ma sie tak:

Duron 800 (standardzik 8x100)

ABIT KT7A

Pamieci: 2x128 SDRAM PC100 + 128 SDRAM PC133 (brykaja oczywiscie na 100 - nie mam zapedw o/c jak widac :P)

I teraz sprawa: chce sobie kupic Duronka 1600 0,13u FSB 266

Pytanka:

1) Czy ten procek ruszy na mojej plytce (czysto teoretycznie powinien, bo to 133x12 a plyta obsluguje do 133x12,5)

2) Poniewaz nie interesuje mnie posiadanie 128 MB RAM, wykombinowalem sobie cos takiego:

Ustawienia asynchroniczne fbs (cpu/pci) 100/33 + 28 cpu i mnoznik 12 lub 12,5

po pierwsze wydajnosc powinna byc zblizona do normalnego duronka, a po drugie pamiatki powinny brykac wszystkie trzy.

U teraz: czy ktos moglby to zweryfikowac? Znaczy czy dobrze sobie kombinuje. Albo np. posiada KT7A i duronka i moze sprawdzic jak to dziala na takich ustawieniach?

Bede bardzo wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiec moze chodzic minimum synchronicznie - czyli nie da sie mniej niz fsb

jak ustawisz fsb100 i dodasz 28 to i fsb i pamiec beda chodzic 128MHz

twoja plyta od fsb120 i wiecej chodzi na mnozniku 1/4 ,wtedy tez wylacza sie tryb asynchroniczny pamieci (moje podejzenia ,bo na kt266a tak jest) ,wiec albo kombinoj od 120 wzwyz ,albo :

jezeli pamieci PC100 masz 8ns lub lepsze to na CL3 beda chodzic najpewniej na 133MHz ,jakby nie chcialy to zwieksz napiecie VIO do 3.5v ,albo 3.6v

nie ma bata zeby nie poszly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...