fireblade3 Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Ja niemajac nic lepszego do roboty siedze i wymyslam :) - ostatnio znowu lasze sie na schlodzenie proca pasywnie.... Z tytulu ze jest to awykonalne normalnymi metodami powstal projekt... Calosc mialaby wygladac tak :arrow: Na procu szescian {walec} 40mm/40mm/40mm (ew 50mm/50mm/50mm) {wymiary walca - srednica jakies 20mm (25) wysokosc 40mm) - oczywiscie z miedzi! :arrow: Na szescianie/walcu przykrecony peltier (moc 86W (lub wiecej)) :arrow: Na peltierze cos podobnego do mojego obecnego radiatora tyle ze duzo wieksze - powycinane z blachy (0,3-1mm) o wymiarze 30x30cm na ksztalt "grzebienia" - calosc robiona na frezarce hurtowo :idea: Radiator mialby wystawac z obudowy (wyciety w sciance otwor prawie na styk) a obudowa z jedynym wiatrakiem wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acym (gora dwoma) :!: cichy (papst , noiseblocker) :!: powiertrze do wewnatrz (zasilacz z "wlasnym obiegiem) tak aby bylo ono wydmuchiwane przez zeberka radiatora. I teraz pytanie czu to moze sie udac??? :idea: Wlasnie zauwazylem ze to jest malo pasywne ale co tam :) :idea: Od razu zaznaczam ze na minusowe temperatury nie licze - chce uzyskac okolo 40 stopni na moim procu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ven0m Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Bez solidnego chłodzenia, używanie pelta to sry za wyrazenie - głupota. Spalisz proca i pelta. Bez wody/heatpipe pasywnie nie pojedziesz, btw - z peltem to nawet nie licz na minusowe temperatury, nawet jakby miałe >200Watt i był solidnie chłodzony, chyba że twój komp to celek max 400Mhz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 pelta chlodzic radiatorem ?? troche mi to zle wyglada , nawet jakby ten radiator mial wystawac z budy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 A ten radiator za peltierem to taki energetyczny bardziej, no nie? Jakieś 20 kg miedzi i pierdyliardy żeberek, finów i norwegów? Bo ja mam na Pentium 2 aluminiowy 14x4x4 cm i coś około 50 stopni. I niedługo mam nadzieję na ciszę, bo teraz jak wypiąłem wiatraczek, który do tej pory smyrał procka, to BIOS powiedział, że on chędoży w cacao Augen taką robotę, wywalił "abnormal hardware" i pokazał mi gest powszechnie uznany za obelżywy. Więc żeby była cisza, muszę nabyć drogą kupna wiatrakator z trzecim kabelkiem do mierzenia obrotów i przysmarkać go na froncie kanapki, żeby robił nawiew (z tyłu kanapki jest drugi wyciągający). Może BIOS się nabierze :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 kiedyś w sieci na jakimś zachodnim forum była tez koncepcja z bryła miedzi i peltami... to była bryła o podstawie tójkata... na 3 ścianach były peltiery przykryte blokami.. czyli wsumie 3 bloki.... o ile pamietam to niezłe było ale to też nei pasyw ;p adresu niestety nie pamietam... moze ktoś inny ma ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Ja też nie mam. Ktoś tu się chwalił kiedyś, że widział P4 chłodzone jeno radiatorem. To musi być majestatyczny widok :> 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Ja też nie mam. Ktoś tu się chwalił kiedyś, że widział P4 chłodzone jeno radiatorem. To musi być majestatyczny widok :> moze ja :P http://www.geocities.jp/numano3/ a co do "goracej pipy" to takie fajne fotki http://www.silentpcreview.com/files/images...lertestfit1.jpg http://www.silentpcreview.com/files/images...lerheatsink.jpg caly art. TU :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...