Skocz do zawartości
lopo

GÓRY

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie pomyślałem, że w związku z tym, iż już parę ładnych lat szwędam się po jakichś górkach to założę taki temacik, ponieważ chętnie dowiem się czy ktoś tutaj oprócz mnie ma taką pasję :?: :D

Chodzi mi o szeroko pojętą turystykę górską, ale także o bardziej ekstremalne rzeczy czyli np. wspinaczkę.

Ja już nawet nie pamiętam kiedy i od czego dokładnie zaczynałem przygodę z górami. Pewnie od niedalko leżącej góry Ślęży (koło 788m.n.p.m. chyba... :wink: ),potem były Karkonosze, w których byłem już sam nie wiem ile razy...,Tatry(właściwie nie ma już szlaku, na którym mnie tam nie było :twisted: ),Dolomity(kilka ubezpieczonych dróg wspinaczkowych-tzw via ferraty ,byłem w tych górach 2 razy),no i w tym roku po raz pierwszy Alpy 8O :twisted: :D :) -2 sztucznie ubezpieczone drogi wspinaczkowe(poziom trudności jednej to D(max E) :twisted: ), no i tak właśnie w swoich wędrókach doszedłem na wysokość 3500 m.n.p.m.

i zamierzam to kontynuuwać jak najdłużej...Podzielcie się swoimi doświadczeniami, przygodami i sukcesami górskimi.... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam góry Riła w Bułgarii. Najwyższy szczyt: Musała (2925 mnp).

1 2 3 4 5 6

(to nie moje)

Śliczności. Bieszczady i Tatry w jednym. Mało ludzi na szlakach, głównie Bułgarzy (i niedźwiedzie). Jedyni minus to fakt, że ceny za schroniska są "podwójne" - niższe dla tubylców, wyższe dla cudzoziemców. To postkomunisyczny relikt...

Ja na szczęście byłem z kumplem, który świetnie mówi po bułgarsku - z wiejskim akcentem :lol: i jeśli sie nie odzywałem robiliśmy za Bułgarów. 8) Największym problemem był sprzęt Alpinusa, niezbyt tam popularny :wink:

Albo Piryn... No i jeszcze Rodopy... Nie mogę się doczekać przyszłych wakacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A słyszeliście o Gorganach??

Przedłużenie naszych Bieszczad w łańcuchu Karpat. Chyba ostatnie prawie niezamieszkane, dzikie góry w Europie, które kiedyś leżały na terenie Polski. Wybieram się tam, choć jeszcze nie wiem dokladnie kiedy (kasa...) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam troche dalego do gór więc nei spędzam tam tyle czasu ile bym chciał zaczałaem od gorc pare lat temu, w zeszłym roku troche po alapach austriackich ale to miałem mało czasu.. bo to był taki przystanek bardziej w drodze na południe, w tym roku na taty sie zasadzałem nawet byłem al enei maiałem się z zkim wybrać na jakiś szlak... od 3 lat w kazde wakacje coś dziwnego się dzieje i nei moge się wybrac tak jak kiedyś... głównie to siostra w ostatniej chwili móiw ż enei ma czasu. a jesli chodiz o wspinaczke to ostatnio troche na sztucznej ściance... niestety Białystok nie ma naturalnych form po których można by się powspinac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi